Marvel’s Spider-Man

Spider-Manovo dobrodružství od Marvelu a Insomniac Games. Těšit se můžeš na staré dobré akrobatické dovednosti, improvizaci a houpání se na pavučinách, ale i na nové prvky, které v žádné hře se Spider-Manem zatím k vidění nebyly. Od parkourového pohybu a využívání prostředí až po nové soubojové kousky a velkolepá místa…

Minulý rok touhle dobou v čistě filmovém klubu vyšla recenze na videohru Star Wars Jedi: Fallen Order a šlo o zlatou výjimku, která vlastně vyšla jenom díky faktu, že šlo pořád o Star Wars, hype spojený se seriálem Mandalorian a Star Wars: Epizodou IX byl obrovský a do toho všeho už se některé videohry vyrovnají filmům. A vzhledem k faktu v jakém stavu se aktuálně svět nachází a též vzhledem k faktu, že za týden vychází hra Spider-Man: Miles Morales, neuškodí si tak trochu připomenout jejího předchůdce- Videoherního Spider-Mana, který 2 roky nazpátek vznikl exkluzivně pro PS4 a nejenom, že šlo o ideální představení toho jak komiksového hrdinu zpracovat do moderní videohry, ale především ukázala jak ideálně s postavou Spider-Mana pracovat.

Abychom zůstali v duchu filmovém, mohli by jsme si říct jak bravurní adaptace Spider-Manových komiksových eskapád tato videohra je a jak by filmové zpracování této videohry klidně mohlo být i tím nejlepším Spider-Manovským filmem a je ideálním příkladem toho jakým směrem se po ukončení Raimiho Spider-Mana měla vydat série Amazing Spider-Man- Tato videohra totiž nezobrazuje Peterovy počátky (protože podobně jako u Batmana i lidé, kteří nejsou jeho fanoušci víceméně vědí základy jeho originu), ale hra se odehrává už 8 let poté co Peter Parker poprvé došel k tomu, že moudra strýčka Bena o tom, že s velkou mocí přichází velká zodpovědnost nebyla pro srandu králíkům a stal se Spider-Manem. 8 let během kterých Spider-Man bojoval s většinou svých nejslavnějšími protivníků z komiksů, už dávno není středoškolákem a přesto jeho ideální představu života nadále nabourává fakt, že poslední slova svého strýčka plní s velkou vervou a je to především v základu dobrý člověk. Amazing Spider-Man jako restart totálně ignorující Raimiho Spider-Man trilogii se rozhodl začít od znova a opět s Peterem Parkerem začít jako se středoškolákem, kterého kousne pavouk a stane se Spider-Manem. Na druhou stranu ovšem Amazing Spider-Man také obsahuje pár výrazných změn oproti Raimiho trilogii, přesto ale trpí jako origin v tom, že musí Spider-Mana představit. Dost možná by byl lepší nápad, kdyby Amazing Spider-Man podobně jako Spider-Manova hra začala s Peterem Parkerem, který je už nějakou dobou jako Spider-Man aktivní, podobně jako se to později stalo ve Spider-Man: Homecoming (respektive Captain America: Občanské válce), kde už byl Peter Parker nějakou dobu v akci. V tomhle ohledu tedy hra startuje hned tím, že se Spider-Man vrhá do akce a v podstatě si od ní skoro nedá pauzu až po konec hlavní kampaně, respektive kampaně DLC. Především ale právě obsahuje tu pravou esenci Spider-Manovského dobrodružství, která skutečně dělá tohoto Spider-Mana dost možná nejlepším popkulturním ztvárněním všech dob!

Tato hra obsahuje plno aspektů a easter eggů ohledně dlouhodobé historie Spider-Mana, předvádí ikonické postavy, ale především má opravdu úžasný příběh. Hra začíná misi, kdy se Peter Parker vypořádává s Wilsonem Fiskem AKA Kingpinem a skutečně se mu po 8 letech soupeření s tímto mafiánským bossem povede Fiska zavřít za katr. Už samotná hra nás tedy zavadí do světa, kde je Spider-Man už skutečně hrdinou New Yorku a J. Jonah Jameson je definitivně za obrovského pozéra, Spider-Man pochytal většinu svých protivníků a především po 8 letech dosáhl zásadního momentu, kdy se nyní zdá, že už bude jenom lépe. Právě zde se ale později ukáže, že to nejhorší co město New York ohrožovalo není Fisk, ale jedná skrytá hrozba, co se objeví a připraví pro tohoto Petera Parkera dost možná zatím největší zkoušku.

Příběh celého herního Spider-Mana je skvěle vystavěný a skutečně nejde o hru, která vás oslní pouze naprosto detailní a překrásnou grafikou, mnoha možnostmi chvatů, mnoha možnosti různých typů obleků (v případě koupě DLC si dokonce můžete navlíknout kostým z Raimiho trilogie!) a především brilantní akci, ale celkově prací s charaktery, dramaturgickou stavbou a emocionálně silnými momenty, které ještě více dávají hloubku Spider-Manově postavě.

Podobně jako v případě Raimiho trilogie se zde naskytuje příležitost nepředstavit Petera Parkera jenom jako borce, který chrání New York, ale také jako muže, který má jako každý své problémy. Rozešel se svou skutečnou láskou, nemá na nájem a vystupování coby Spider-Mana ho přece jen začíná tak trochu fyzicky utahovat. Přesto všechno je Peter Parker dobrák co se skutečně snaží svou velkou moc využít pro pomoc co nejvíce širokému počtu lidí. Tahle hra přesně představuje proč postava Spider-Mana není zaměnitelná s každým druhým jiným superhrdinou a proč je tak specifická.

Samotné grafické zpracování každým rokem dosahuje vyšší a vyšší kvality a pokud se aktuálně bavíme o hře z roku 2018, tak je prostě nutné dodat, že Spider-Man na PS4 prostě vypadá jako nejlepší možná blockbusterová práce, která má krásnou kameru, bravurně napsané dialogy, geniální soundtrack a skutečné dějové dynamo.

Dá se sice na začátku trošku kroutit hlavu nad tím, že je toho v této hře až moc. Je tu jakási skupina jako démoni, do toho je tu nastíněn potencionální origin Doctora Octopuse, z vězení zrovna utíká Shocker, do Peterova života se vrací Mary Jane Watson či Black Cat (i když linka kolem ní není tak úplně součástí hlavní kampaně), je tu také Sinister Six nebo Taskmaster a navíc je tu představen Miles Morales, který by se měl později stát další osobou, co získá Peterovy schopnosti a stane se Spider-Manem. A víte co je nejlepší? Scenáristický tým je tohle všechno schopný vzít a vystavět to do smysluplného scénáře, kde se vše navzájem doplňuje a navíc do sebe na konci skvěle zapadne.

Každá postava je bravurní- Krom Petera má hráč ve hře šanci si zahrát i za Mary Jane Watson a Milese Moralese, přičemž ve finále nevadí, že tyhle dvě postavy nemají žádné schopnosti a nejde se bránit, protože jejich mise se sami o sobě stávají zajímavé a zábavné. Především je ale toto hlavní trio opravdu skvěle napsané a jejich vzájemné vztahy jsou uvěřitelné a bravurně vystavěné. Otto Octavius je skvěle napsaný mentor, Norman Osborn je úžasně vystihnut jako chladný a arogantní politik, teta May zde dostává velmi důležitou a úžasně vymyšlenou úlohu a širší okolnosti méně známá postava Martina Li je zajímavá a především jde o postavu s uvěřitelnou motivací, jejichž činy dávají smysl.

Skvěle je tu opravdu podán vztah Petera Parkera a Milese Moralese, které nepojí jenom fakt, že jednoho dne budou oba mít stejný dar od radioaktivního pavouka, ale především fakt, že oba postihla ztráta a oba se s ní hodlají poprat. Vzniká mezi nimi uvěřitelné přátelství a Peter se skutečně stává pro Milese vzorem, což je jeden z motivů, který bude určitě vytěžen právě v pokračování s Milesem v hlavní roli. Je tu i úžasně vypracovaný vztah dvou lidí, kteří už spolu sice nechodí, ale nadále se mají rádi- Romance mezi Peterem Parkerem a Mary Jane Watson prostě funguje a přejete si ať se k sobě zase vrátí.

Zároveň je hra opravdu úžasné a do detailů dokonalé grafiky, která neskutečně detailně zpracovala město New York a navíc je tu naprosto pár parádních odkazů na širší komiksový vesmír Marvelu. Ano, Playstation patří Sony a ten má práva pouze na Spider-Mana, takže nehrozí, že se zničehonic objeví Iron Man nebo Captain America, padají ale o nich alespoň zmínky a dojde i na odkazy na hrdiny jako jsou Fantastická čtyřka, Black Panther, Daredevil nebo Doctor Strange. Zároveň můžete navštívit Avengers Tower, Sanctum Sanctorum nebo Wakandskou ambasádu (ovšem pouze zvenčí) a i když opravdu nikdy Peterovi z kolegů od Avengers nikdo nepřiletí na pomoc, pořád díky tomu máte pocit, že je i tento Spider-Man součástí něčeho většího. Jen se podobně jako v komiksech drží tak trochu stranou.

Díky velkému počtu možností neomrzí ani mise, která je v podstatě to samé posté ve stejném duchu. Možností bojových chvatů a především specifických je totiž tak moc, že od té hry skoro až nejdou pustit ruce.

Spider-Man především po příběhové stránce nekončí klasickým happy endem a dochází k opravdovým daním. To ale jenom zachycuje jak správný Peter Parker funguje a že skutečně s velkou mocí přichází velká zodpovědnost, kterou Peter Parker zúročuje co to jde.

Kdyby Spider-Man od Playstation vznikl jako film (což by bylo obtížné už jenom kvůli jeho rozsáhlosti) tak by dost možná mohl vzniknout nejenom nejlepší akční superhrdinský film všech dob, ale také jedna z nejvyspělejších adaptací komiksů, která má skutečně blízko k Raimiho filmové trilogii. Takhle ale vznikl „ pouze“ ten nejlepší možný příklad toho jak zadaptovat komiksového superhrdinu do videoherní polohy. Zároveň předvádí ty nejlepší možné a nejméně zbytečné DLC všech dob, které některé dějové aspekty ještě rozšiřují a Spider-Mana definitivně zakončují pootevřenými vrátky, nejenom pro Peterovo mentorství Milese, ale především výjev jednoho mimozemského hajzlíka, co očividně posedl Peterova nejlepšího kamaráda. A navíc je tu pořád Norman Osborn, který se definitivně může stát Green Goblinem. Miles Morales nicméně dokázal, že je bravurně napsanou a především zajímavou postavou, která by už kvůli specifickým odlišnostem oproti Spider-Manovi Petera Parkera mohla svou vlastní hru zcela bez problému utáhnout. Ale o tom se přesvědčíme až za týden!

Trailer:

Verdikt: 5 z 5


Foto: Youtube: FlyGunCZ

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.