Fenomén jménem Halloween

Halloween

 

Michael Myers ze série Halloween patří mezi ty nejslavnější slasherové zabijáky všech dob, společně s Freddym Kruegerem a Jason Voorheesem je řazen do svaté trojice slasherových zabijáků.Michael Myers se dodnes objevil ve 12 filmech (i když Halloweenu jako takových vzniklo třináct), ztvárnilo ho dohromady téměř 20 herců a všechny filmy spadající do franšízy Haloween dodnes v kinech utržili celkem 859 milionů dolarů. Od roku 1978 jednoduše utekla dlouhá doba a Michael Myers přesto očividně nehodlá jen tak stříbrná plátna  odpustit. V jistých případech se dá ovšem polemizovat nad faktem, zda jde o šťastný fakt. Pro detailnější rozbor celé franšízy Halloween je ovšem nejdřív nutné varovat před spoilery:

Počátek zla

halloween
Zdroj: parade.com

Na samém počátku je producenti Moustapha Akad a Irwin Yabians. Ti v roce 1976 kontaktuje režiséra, scenáristu a skladatele Johna Carpentera a poprosí ho o realizaci filmu, který by pojednával o sériovém vrahovi, který by sledoval a následně zabíjel mladé chůvy. Carpenter tehdy začal psát scénář se svou tehdejší přítelkyní Deborou Hill (ta si ve svém mládí též přivydělává hlídáním dětí), přičemž samotný scénář vznikl za pouhých 10 dní, pozdějšími úpravami Carpenter a Hill strávili celkem 3 další týdny. Předností bylo Halloween vystavět na městských legendách, sám Carpenter poté Michaela Myerse vytvořil dle schizofrenního pacienta, kterého poznal při návštěvě psychiatrické léčebny v rámci konzultací.

 

Výsledný rozpočet prvního Halloweenu tehdy vyšel na 300 tisíc dolarů. Šetřit se tak muselo na čemkoliv, kdy o masce Michaela Myerse ve finále též rozhodla cena. Vítězem se stala maska kapitána Jamese T. Kirka ze Star Treku s hodnotou ve výši 1 dolaru a 98 centů, která se jen následně dočkala pár úprav, především přebarvení na bílo. Primárním cílem bylo, aby maska nezobrazující žádnou emoci a především maska, ze které jen chvílemi vykukují oči, vyvolávala ještě méně lidský dojmem.

Co dělá Michaela Myerse Michaela Myersem

Halloween
Zdroj: imdb.com

Filmů s Michaelem Myersem dohromady vzniklo dvanáct, výsledných 12 filmů jde přitom rozdělit minimálně do pěti alternativních časových linií. Spolu s novou kontinuitou se mění fakta a znalosti o Michaelu Myersovi, na druhou stranu jsou jisté věci, které se napříč kontinuitami nemění. Primárně platí, že Michael Myers nemluví. Člověk nemusí být Sherlock, aby při sledování rozpoznal, že Michael Myers má nadlidskou sílu, neskutečnou vytrvalost. V častých případech dokázal přežit i ty nejbrutálnější zranění. Napříč 12 filmy mohli přežít poškození mozku či srdce, popáleniny třetího stupně či přímý zásah elektrickým proudem, kdy to tak působí dojmem, že má Michael cosi jako regenerační faktor, který zvládne zregenerovat například prostřelené oční důlky. Zásadně nepoužívá střelné zbraně, místo toho preferuje kuchyňský nůž či jiné ostré nástroje.

Za 12 filmů dostal mnoho přezdívek, nejčastěji je označován za ztělesnění zla, strašáka či démona v lidském těle. Za 12 filmů se dá napočítat, že zabil zhruba 163 lidských obětí. Poprvé vraždil v 6 letech, v rámci prozatím poslední kontinuity vraždil až do 65 let. Nadále ovšem platí, že sejde na kontinuitě od kontinuity, kdy různé kontinuity odporují sami sebe a jdou vždy na vše tak trochu jinak. Práva na Halloween a s tím i Michaela Myerse poté držel Moustapha Akkad, po jeho smrti v roce 2005 práva přešla na jeho syna Maleka Akkada. Ten měl poté údajně po vzoru svého otce ponechávat ve smlouvách klauzuli o tom, že Michael Myers nesmí nikdy za žádných okolností zemřít a zdánlivé výjimky se následně musí později vyloučit. I to mohlo přispět k Michaelově zdánlivé nesmrtelnosti.

Halloween (1978)

Halloween
Zdroj: thesun.co.uk

Až na jednu pozdější výjimku prozatím zůstává neměnné datum jménem 31. 10. 1963. Skrze POV nespecifikované postavy nejdříve sledujeme mladou dívku s jejím přítelem, kteří se pomalu vydávají nahoru, aby se věnovali sexuálním hrátkám, přičemž sama dívka jménem Judith konstatuje, že by se měl někde nacházet kdosi jménem Michael. POV postava se následně pomalu vydává směrem do domu, kdy nejdříve vnímá dívčina přítele, který je zrovna na odchodu. POV postava popadne kuchyňský nůž a odhozenou klaunskou masku,  následně se vydá do pokoje dívky, která nejdříve reaguje šokovaně a označí danou POV postavu jako Michaela. POV postava následně do Judith několikrát vrazí bodné rány do hrudníku, trupu a břicha. Samo o sobě by toto mohlo vyvolat zděšení, zděšení se ovšem umocní v moment, kdy POV postava odejde z domu, načež mu je stržena maska a skrze střih se následně ukazuje, že vrah oné dívky byl její pouze 6-letý bratr Michael Myers.

Děj následně skáče do roku 1978, kdy je Michael Myers již 15 let držen v Ústavu Smith’s Grove. Čerstvě 21-letý a tedy i dospělý Michael Myers se má nově jako plnoletý zúčastnit soudního řízení, které má rozhodnout o tom, zda se dočká klasického vězeňského trestu, kdy sám jeho psychiatr Donald Loomis v podání Donalda Pleasence nad Michaelem Myersem zlomil hůl, vnímá ho jako čiré zlo a doufá, že bude zavřen po zbytek života. Jenže právě 30. 10. 1978 Michael z ústavu uniká a vrací se do svého rodného města Haddonfield, Zabije mechanika, kterému ukradne jeho oblek, následně ukradne nože a především svou pozdější ikonickou masku a pomalu se začne připravovat na další řádění. Do oka mu konkrétně z prozatím neznámých důvodů padne mladá dívka Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) a skupina jejích přátel. Myers se mezitím ubytuje ve svém starém a opuštěném domě, ze hřbitova ukradne náhrobní kamen své sestry Judith a později oné noci 31. 10. 1978 se rozhodně definitivně vydat na cestu druhého krvavého Předvečeru svátku všech svatých.

 

Zabije celkem 3 přátelé Laurie (Annie, Boba a Lyndu) a následně se vydá právě po ní. Jenže Laurie Strode se nehodlá jen tak vzdát, kdy nejdříve Michaelovi vrazí do krku jehlici a o pár minut později ho věšákem bodne do oka. Michaela se následně podaří zdržet díky sundání jeho masky, právě její opětovné nasazení dá čas Dr. Loomosovi, který následně Michaela Myerse celkem šestkrát střelí (jednou do hlavy, pětkrát do hrudníku), kdy Michael Myers následně padá z balkonu. K šoku Loomise i Laurie se ovšem ukáže, že se Michaelovi stejně podařilo zmizet. Loomis jen stihne Laurie potvrdit, že je Michael Myers skutečně strašák a může nyní být prakticky kdekoliv.

 

Právě ve finále 1. Halloweenu jde poprvé spatřit velkou neznámou jménem Michaelova regenerace. Původní záměr Carpantera tkvěl ve snaze vyděsit představivost diváků, především ohledně toho, co je Michael vlastně proboha zač. Zda člověk či nadpřirozená bytost. I díky tomuto závěru se tehdy zrodila legenda.

Halloween II (1981)

Halloween II
Zdroj: Crypticrock.com

Halloween II měl prapůvodně zakončit příběh Michaela Myerse a Laurie Strode jednou provždy. Carpenter i Hill se poté sice vrátili na pozici scenáristů (a Carpenter i na pozici skladatele), sám Carpenter ovšem již film režíroval nechtěl. Filmu se tak chopil tehdejší celovečerní debutant Rick Rosenthal. Prapůvodně se poté počítalo s tím, že od událostí původního Halloweenu uteče pár let, nakonec ovšem bylo rozhodnuto, že Halloween II naváže přímo na závěr prvního filmu.

Začíná se tak opět pátrat po Michaelu Myersovi, kdy je sám Dr. Loomis zděšen faktem, že ani šest kulek nezvládlo Michaela Myerse zprovodit ze světa a jen to utvrzuje jeho domněnky o ztělesněném zlu. Michael Myers tak utíká, bere si nový kuchyňský nůž a ihned přitom někoho sprovodí ze světa. Laurie Strode je mezitím převezena do nemocnice a je tak jasné, že právě tam se Michael Myers musí vydat. Ale proč vlastně?

Halloween II přišel s vysvětlením ohledně toho, proč vlastně Michael Myers prahne právě po Laurie Strode. Je totiž jeho mladší sestra, která byla po smrti jejich rodičů dána k adopci. Už tehdy v roce 1981 to mohl působit jako krapet z prstu vycucaný zvrat, který sice Michaelu Myersovi dodává nějakou tu motivaci a to skrze snahy o dokončení své práce z dětských let, kdy to tehdy vypadá, že jeho primárním cílem je zabít své sourozence, aby zřejmě byl jedináčkem (i když tento fakt není nikdy stanovený a jde opět jen spíše o volnou interpretaci). S podobným zvratem původně nepřišli ani Carpenter a ani Hill, nějakým způsobem na něj ovšem došlo a sám Carpenter začal tohoto zvratu časem litovat. Nová identita Laurie Strode se ovšem tehdy ujala a dlouhou dobu se s ní v rámci série Halloween začalo počítat.

 

V nemocnici Michael Myers zabije zhruba 9 lidí, sama Laurie poté Michaela střelí do očí a tím ho oslepí. Dr. Loomis poté se svým nejméně oblíbeným pacientem hodlá definitivně skoncovat a po zaručení toho, že je Laurie v bezpečí, vytahuje zapalovač v místnosti plné volného plynu a zdánlivě Michaela i sebe samého nechává v prostorách nemocnice uhořet. Michaela Myerse sice zdánlivě oheň ještě nějakou kratší dobu skolit nedokáže, i on ovšem nakonec padá k zemi a vypadá to, že za doprovodu písně Mr. Sanders řádění Michaela Myerse definitivně skončilo.

Anomálie jménem Halloween III (1982)

Halloween III
Zdroj: empireonline.com

V Halloweenu III se Michael Myers neobjevuje. Původní plán počítal s tím, že řádění Michaela Myerse je sice konec, série Halloween ovšem bude pokračovat dál skrze antologickou formu, kdy každý nový film bude sledovat úplně nový příběh s úplně jinými postavami. Tentokrát tak došlo na čarodějnický příběh se sci-fi prvky, kdy se příběh točí kolem speciálních zakletých masek, které mají vrátit primárně skrze formu lehce bizarních teroristických útoků vrátit Halloween do zlatých časů. Původní plán počítal s tím, že by mohlo dojít na spousty dalších filmů ze série Halloween, které by se časem mohli dočkat i pokračování, divácké přijetí Halloweenu III ovšem později rozhodlo, že se Michael Myers musí vrátit. A úplně hezký pohled to tehdy nebyl.

 

Halloween IV (1988), Halloween V (1989), Halloween VI (1995) a Kult Thorna

Halloween IV
Zdroj: bloody-disgusting.com

Bylo jasné, že se musí vrátit Michael Myers, na kterého diváci pořád budou spíše slyšet. John Carpenter i Debra Hill ve finále prodali práva na postavu právě Moustaphovi Akkadovi a s tím začala i klauzule o tom, že Michael Myers nesmí zemřít. John Carpenter dal minimálně tehdy sérii definitivní sbohem, režie Halloweenu: Návratu Michaela Myerse se tak musel chopit Dwight H. Little. Ve finále se vrátil pouze Donald Pleasence jako Dr. Loomis, Jamie Lee Curis tehdy návrat do role Laurie Strode odmítla a postava tudíž byla zabita. Představena ovšem byla postava Jamie Lloyd v podání Danielle Harris, která je odhalena jako dcera Michaela Myerse. Právě zjištění o její existenci probudí Michaela Myerse z 10-letého kómatu a vyšle ho na další sérii řádění, kdy ho zdánlivě opět může zastavit jen Dr. Loomis.

 

 Michael Myers tak zabije dalšího mechanika, kterému může opět sebrat jeho oblek, později se opět projeví jeho fixace na masku, kterou též musí opět v jednom obchodě ukrást. Později Michael Myers vyvraždí jednu policejní stanici, nakonec se dostane téměř k Jamie, která je ovšem neustále chráněna nejdříve svou nevlastní sestrou Rachel v podání Ellie Cornell či samotným Dr. Loomisem. Ve finále dojde k faktu, že se Jamie Michaela dotkne, později ovšem policie a lynčující dav do Michaela Myerse nejdřív vystřílí několik nábojů a následně sledují, že Michael padá do důlní šachty. Vypadá to tak, že je řádění konec, následně se ovšem ukáže, že po dotyku mezi Michaelem a Jamie se u Jamie projevují charakteristiky jejího strýce, kdy po vzoru Michaela v halloweenské masce napadne svou nevlastní matku. Loomis se tehdy rozhodne Jamie zabít a zabránit tak potencionálnímu nástupu dalšího čistého zla, je ovšem zastaven a osud Jamie je tak prozatím po čtvrtém dílu ve hvězdách.

Halloween 5
Zdroj: bloody-disgusting.com

Původní plány sice počítali s tím, že se z Michaela Myerse a Jamie Llloyd stane vražedná dvojice, v Halloween 5: Pomstě Michaela Myerse v režii Dominiquea Othenina-Girarda ovšem nakonec hlavním zlem zůstal právě Michael Myers. Ten byl po pádu do šachty opatrován jedním starým mužem, kterému se po roce regenerace Michael Myers odvděčí smrtí a krádeží jeho nože. Jamie se po vzoru svého strýce mezitím ocitne v psychiatrické léčebně, kdy si je mezitím sám Loomis vědom psychického napojení mezi Jamie a jejím strýcem a snaží se ho skrze ní vypátrat a zničit. Michael mezitím zabije Rachel a pár dalších lidí, následně dojde k nahánění, které skončí na půdě a vede k jednomu z nejvýraznějších pokusů Michaela polepšit. V momentě, kdy Jamie označí Michaela Myerse za svého strýčka, si Michael sundá masku a začne plakat. Lidský moment ovšem trvá do momentu, kdy se Jamie svého strýce dotkne, toho následně chytne amok a začne jí opět nahánět. Vše nakonec zachrání Loomis, kterému se podaří Michaela zastavit a ten je následně zatčen. Jamie je ujištěna, že Michael Myers zůstane ve vězení do konce svého života, kdy Jamie ovšem argumentuje tím, že Michael Myers nikdy zemřít nemůže. Na policejní stanici se náhle objeví záhadný muž v černém, který nechá stanici vyhodit do povětří, zabije přitom několik mužů a především tím napomáhá Michaelovi Myersovi k útoku. Michael Myers je tak opět na svobodě a unesena je navíc i samotná Jamie.

V Halloweenu 6: Prokletí Michaela Myerse je odhalena příčina Michaelovy nesmrtelnosti. Michael Myers se totiž stal terčem Kultu Thorna, starověkého démona, kdy musí jedno dítě z každého kmene obětovat členy své pokrevní linie v noci Samhain — na Halloween. Oběť této jedné rodiny by prý znamenala ušetřit životy ostatních. Michael Myers byl vybrán, aby nesl toto prokletí pro svou generaci. 30. 10. 1995 poté Jamie Lloyd porodí syna, kdy je naznačeno, že je tomuto dítěti Michael Myers nejen strýcem, ale i otcem. Jamie sice zvládne svého syna poslat do bezpečí, je ovšem zabita Michaelem, který se rozhodně svého synovce a potencionálního syna najít a udělat s ním stejný proces.

Dr. Loomis mezitím žije jako poustevník, pozici hlavního hrdiny poté přebírá mladík Tommy Doyle v podání Paula Rudda, který je po událostech prvního Halloweenu (tehdy ho jako malého hlídala sama Laurie Strode) posedlý motivacemi Michaela Myerse. Právě Tommy ve finále objeví syna Jamie a vnuka Laurie, kdy potká Dr. Loomise a odhalí, že ve starém domě Michaela Myerse nyní žije rodina Strodeových, členové adoptivní rodiny Laurie Strode. Dítě dostává jméno Steven, kdy sám Tommy usoudí, že Michael Myers zamýšlí, aby bylo dítě jeho poslední obětí. Následně je odhaleno, že pokud dojde na zabití Stevena, prokletí Thorna by se mohlo přenést na mladého Dannyho Strodea. Později je odhaleno, že vůdcem Kultu Thorna je Loomisův známý Dr. Wynn, finále se poté odehrává v ústavu Smith’s Grove, kdy to celé 30. 10. 1978 začalo.Wynn a jeho lidé ve finále sami padnou za oběť Michaelovi, Tommymu se podaří Michaela na chvíli zbavit skrze olověnou trubkou, kdy se Loomis rozhodně na rozdíl od ostatních neutéct a Michaelovi se postavit. Závěr Haloweenu 6 končí tím způsobem, že na chodbě leží položená Michaelova maska a v pozadí je slyšet Loomisův řev. Sám Pleasance zemřel ještě před premiérou filmu, dá se tudíž usoudit, že v této kontinuitě Loomis potkal svůj konec.

 

Tehdejší trilogie Halloween tak dokázala zodpovědět jednu zásadní otázku, kdovíjakou radost ovšem otázka nezodpověděla a Kult Thorna je dodnes brán jako jedna z nejhorších věcí na celé franšíze Halloween. Minimálně se ovšem v této kontinuitě potvrdilo, že Michael Myers vychází z nadpřirozeného pozadí a zabít ho v následujících dobrodružstvích bude opravdu těžké. Na klasický Halloween 7 nicméně nedošlo.

Halloween: H20 (1998) a Halloween: Vzkříšení (2002)

Halloween: H20
Zdroj: joblo.com

Sedmý Halloween navazuje pouze na první dva filmy a ignoruje vše, co přišlo poté a to i přes fakt, že se původně počítalo s napojením na čtvrtý, pátý a šestý díl a potvrzení toho, že smrt Laurie Strode úplně pravá nebyla. Tato kontinuita nicméně neodpovídá na otázky toho, jak mohl Michael přežít popáleniny třetího stupně a co za jeho nadpřirozeným působením stojí, bylo ovšem odhaleno, že nyní téměř 40-letá Laurie Strode žije se zcela novou identitou jakožto Keri Tate, má 17-letého syna Johna a pořád se úplně nevyrovnala s konáním svého bratra. Ano, Halloween: H20 díky navázání na první dva filmy pořád pracuje s rodinným pojítkem mezi Lauriem a Michaelem a sází na to, že si Michael nově po 20 letech řekne, že by nebylo nutné dát dohromady nějaký ten rodinný sraz. Zabije tak sestru Marion z prvního filmu, skrze to získá staré dokumenty od nově zesnulého Dr. Loomise a vydává se nalézt svou sestru. Výsledný body count vycházející na 7 mrtvol je tak skromný, kdy to celé vyvrcholí konfrontací Michaela Myerse a Laurie Strode, která svému bratrovi zdánlivě definitivně usekává hlavu a mohla by tak definitivně zavřít jednu kapitolu. Jenže klauzule ve smlouvě je druhá věc a ve filmu Stevea Minera tak Michael Myers musel umřít pouze na oko. Už tehdy bylo jasné, že musí dojít na další film, kde se odhalí, že Michael přežil a sama Jamie Lee Curtis dlouze váhala, zda se pro účely Halloween: Vzkříšení vrátit. Na menší roli ovšem nakonec kývla a v režii Ricka Rosentala (který kdysi u Halloweenu II debutoval) tak došlo na 8. film ze série. A hezký pohled to nebyl.

 

Už samotné vysvětlení toho, proč vlastně finále 7. filmu neplatí a jak k návratu mezi živé dochází je přitažené za vlasy, následně ovšem dojde k naplnění cíle Michaela Myerse, kdy se mu konečně podaří zabít svou druhou sestru. Utrpení by tak vlastně mohlo rychle skončit, následně se ovšem někdo rozhodl, že se z Halloween: Vzkříšení stane film o natáčení reality show v prostorách starého domu Myersových. Ve finále tak Michael Myers zabíjí tam, kde v roce 1963 své vražedné řádění započal, zabije přitom dohromady 7 lidí a Rick Rosenthal poté po vzoru svého Halloweenu II nechá Michaela Myerse uhořet. Jenže se v márnici pochopitelně ukáže, že ani tentokrát oheň Michaela zabít nedokáže  a tak byli dveře otevřené pro další návrat. Tato kontinuita ovšem byla po zásluze ukončena a na další plánovaný sequel tehdy nedošlo. Místo toho se na to o pár let později šlo od znova.

Halloween Roba Zombieho (2007) a jeho pokračování (2009)

Halloween
Zdroj: csfd.cz

Sám John Carpenter se toho u Halloweenu Roba Zombieho nebál a film doslova označil za „piece of shit“. Není se vlastně čemu moc divit, protože vizi Johna Carpentera Rob Zombie od počátku splachuje. Tam, kde byl Michael Myers zdánlivě nevinné dítě, ve kterém se cosi zlomilo je již od počátku dítě, které je předurčené k tomu stát se sociopatem. Smrt otce, násilnický nevlastní otec, sestra Judith, která se ho nestydí ponižovat a jediný ke komu tak Michael může cítit lásku jsou jeho matka a malá sestřička Angel. Halloween Roba Zombieho je o poznání syrovější, kdy je již od počátku ukázáno, že Michael Myers začíná své budoucí vražedné choutky aplikovat na menších zvířatech, liší se ovšem počet i lidských obětí. Jeho první lidskou obětí v nové kontinuitě je totiž mladík Wesley Rhoades, který se neštítil nadávek vůči samotnému Michaelovi, jeho sestře i matce, která pracuje jako striptérka. V novém Halloweenu je Michael Myers jednoduše terčem posměchu z různých důvodů, často si lidé začínají utahovat i z jeho vzhledu, což právě v této kontinuitě vede k fixaci na nošení masek, kdy se dle svých slov snaží zamezit zobrazování své ošklivosti.

10-letý Michael poté 31. 10. 1990 nezabije pouze Wesleyho, ale též nevlastního otce Ronnieho, přítele jeho sestry Stevena, kterému odcizí jeho pozdější ikonickou masku a též svou sestru Judith. Ušetřena zůstane pouze malá sestřička Angel a matka, která zrovna měla službu ve striptýzovém klubu. Michael Myers je následně zatčen do Ústavu Smith’s Grove. Jeho ošetřujícím lékařem se poté stává Dr. Samuel Loomis v podání Malcolma McDowella, který se snažil k Michaelovi najít cestu. Na rozdíl od původního příběhu ještě nějakou dobu Michael bez problémů komunikuje a navíc začíná působit dojmem, že si čtyřnásobnou vraždu vůbec nepamatuje.  Jeho matka mezitím nadále odmítá tvrzení, že je Michael psychopatem, v jeden moment ovšem udělá jednu zásadní chybu a ponechá Michaelovi fotku jeho sestry Angel. Sestra na psychiatrii si poté neodpustí poznámku o tom, že je Angel krásně dítě a že je nemožné, aby byla s Michaelem příbuzná. V ten moment Michael zabijí onu sestru vražením vidličky do krku. Michaelova matka Deborah tak tehdy na vlastní oči poprvé vidí skutečnou povahu jejího syna a neschopná tento fakt unést spáchává následně sebevraždu prostřelením hlavy. Po dobu následujících 15 let již Michael Myers nevydal ani hlásku. Na další vraždění si poté musel počkat až do roku 2007.

Halloween
Zdroj: imdb.com

Právě v roce 2007 Michael Myers utíká z ústavu, kdy zabije celkem šest dozorců, následně na parkoviště pro kamiony zabije jednoho z řidičů a přivlastní si jeho oblečení. Následně se vrací do opuštěného domu v Haddonfieldu, kde si přivlastní starou masku Stevena a rozhodne se nalézt svou sestru. Nějakým způsobem se mu po vzoru původního příběhu zvládne zjistit, že jeho sestra nyní žije pod jménem Laurie Strode a rozhodne se jí sledovat. Příběh se v podstatě odvíjí zhruba stejně, jen tentokrát navíc Michael zabije i adoptivní rodiče Laurie a tu konkrétně odtáhne do jejich původního domu. Jejím primárním cílem není jí zabít, zděšená Laurie ovšem v závěru svého bratra střelí do hlavy, kdy to působí, že je tento příběh uzavřen. Michael Myers Roba Zombieho má ovšem očividně po svém předchůdci stejně tuhý kořínek.

V druhém Halloweenu Roba Zombieho tak Michael Myers střelení do hlavy přežije a po útěku ze sanitky po dobu 2 let žije jako poustevník. Michaela tehdy začíná navštěvovat duch jeho matky, po 2 letech je navíc donucen opět začít zabíjet. kdy se jeho řádění nevyhne ani striptérský klub, kde pracovala jeho matka a duch Michaelovy matky navíc začíná v Michaelovi vyvolat chuť pomstít se Dr. Loomisovi, který skrze svou novou knihu těží z tragédie, která postihla Michaelovu rodinu. A především začíná duch Michaelovy matky vštěpovat Michaelovi touhu zabít jeho sestru, aby mohla být celá rodina opět pohromadě. Ve finále se poté Michaelovi podaří zavraždit Dr. Loomise, samotného ho ovšem zdánlivě definitivně ubodává jeho sestra. Laurie je následně zavřena do blázince, kde jí po vzoru bratra začíná navštěvovat duch její matky a po vzoru bratra se tak tato inkarnace Laurie Strode v podání Scout Taylor-Compton propadá do šílenství.

 

Zombie měl tehdy v plánu realizovat ještě minimálně třetí Halloween film s názvem Halloween 3D. Skrze retroaktivní kontinuitu mělo být vysvětleno, že Loomise nezabil Michael, ale Laurie a přesto se díky klauzuli ve smlouvě, za kterou si má po vzoru svého otce Malek Akkad stát, měl nejspíš Michael Myers nevyhnutelně vrátit. Jenže na Halloween 3D nakonec nedošlo, Zombieho Halloween skončil druhým filmem a ve finále to celé nejspíš bylo jen k prospěchu věci. Rom Zombie chtěl sice koncept celé série posunout krapet jiným směrem, ve finále to ovšem dvakrát ideální směr nebyl. Bylo tedy jasné, že se příště musí začít od znova. Nebo alespoň částečně od znova.

Novodobá trilogie Halloween (2018), která zabijí (2021) a končí (2022)

Halloween
Zdroj: businessnews.com

Halloween z roku 2018 bere v potaz pouze původní Halloween z roku 1978, všechno navazující ignoruje. Režisér David Gordon Green spolu se spoluscenáristou Dannym McBridem poté měli v plánu se více přiblížit vizi Johna Carpentera a udělat z Michaela Myerse spíše esenci zla nežli plnokrevnou postavu. Krapet ovšem Michaela Myerse polidštili. Jeho známý regenerační faktor je téměř tutam, po 40 letech, které od závěru původního Halloweenu strávil opět za zdmi blázince, je totiž vidno, že zásahem věšákem od Laurie Strode do oka Michael o jedno oko přišel, stejně tak má po jehle neustále jizvu na krku. V nové kontinuitě byl Michael zatčen ihned krátce po závěru původního Halloweenu a 40 let tudíž nevraždil a zároveň nadále nepromluvil ani slovo. Dr. Loomis poté již není mezi živými a Michaelovým doktorem nebyl již od roku 1979. Michaelův nový psychiatr Ranbir Sartain se mezitím pokusil do Michaelovy duše proniknout, byl to ovšem neúspěšný pokus. Michaela poté zdánlivě ani v roce 2018 nevyprovokuje ani pár investigativních novinářů mapujících Michaelův případ, kdy sice jeden z nich Aaron před Michaelem prezentuje jeho původní masku, ani ta u něj ovšem žádné emoce nevzbudí.

Michael se dostane na svobodu až po jím způsobené nehodě autobusu, kdy spolu s mnoha dalšími pacienty blázince, kteří měli být převezeni do jiného ústavu, uteče právě i Michael, který ihned zabije několik vězňů a také otce s jeho mladým synem, kterým tak může ukrást auto. Na hřbitově u hrobu své sestry Judith narazí na onu dvojici investigativních novinářů, kterou sleduje na benzínovou pumpu, kde zabije mechanika, kdy si přivlastní jeho oddělení, následně zaměstnance benzínky a ve finále i dvojici investigativních novinářů, kdy získává zpět svou masku. Následně se v noci 31. 10. 2018 vydává na další sérii vraždění. Kladivem umlátí ženu, které ukradne kuchyňský nůž, přitom nechá naživo řvoucí miminko, které zřejmě Michael Myers nepovažuje za adekvátní kořist a následně zabije další ženu. Poté se vydává do domu, kde se vrací ke svému původnímu cíli – chůvy.

Zabije dívky jménem Vicky, která zrovna hlídá malého Juliana a zároveň jejího přítele Davea, který se za svou přítelkyni stavil. Na místo činu kromě policie dorazí i Laurie Strode, která se 40 let připravovala na Michaelův návrat a snaží se ho zabít. Michael ovšem zmizí, kdy na nedalekém trávníku zabije chlapce jménem Oscar. Tomu je svědkem vnučka Laurie Strode jménem Allyson, která ovšem zvládne utéct. Následně se Allyson spolu se šerifem Frankem Hawkinsem a Dr. Sartainem vydává po městě autem, kdy si všimnou Michaela, kterého Hawkins přejede autem. Hawkins má sám s Michaelem nepříjemnou minulost, kdy Michaela potkal již 31. 10. 1978, společně se svým kolegou Peterem McCabem (který byl svou matku nucen si v dětství s Michaelem hrát, ale on pouze celou dobu radši zamlkle koukal z okna ložnice své estry) ho dohnali až do opuštěného domu Myersových, kdy Myers držel McCabea pod krkem a Hawkins omylem svého parťáka zastřelil. Dr. Loomis chtěl už ten večer Myerse zabít, ovšem Hawkins ho tehdy zastavil a nyní si to vyčítá. Hodlá tak Michaela zabít, je ovšem zastaven Dr. Sartainem, který Hawkinse bodne do krku, na chvíli si nasadí Michaelovu masku a následně Michaela naloží do auta.

Plán Dr. Sartaina tkví v tom, že dovede Michaela před Laurie a uvidí, zda to u Michaela způsobí nějakou emocionální reakci. Michael se ovšem po chvilce v autě probudí, způsobí nehodu auta a následně Dr. Sartainovi rozšlápne hlavu při jeho posledním přání, aby Michael konečně promluvil. Allyson mezitím uteče k domu své babičky, Michael Myers jí ovšem dožene, zabije policisty, kteří dům hlídali a také Raye Nelsona, otce Allyson a manžela dcery Laurie Karen. Následně se Laurie podaří Michaelovi ustřelit dva ruční prsty (které jsou v této kontinuitě též nenávratně pryč) a tři generace žen ve finále společně dokážou Michaela uvěznit ve sklepě, kdy Laurie následně vypouští plyn a následně nechá celý svůj dům zapálit.  Trojice žen odjiždí s pocitem, že je řáděním strašáka Haddonfieldu definitivně konec. Jenže jak už napověděli Halloween II a Halloween: Vzkříšení, oheň je na Michaela ve finále krátký.

Halloween
Zdroj: tuesdaynightcigarclub.com

Michael Myers se v hořícím domě zvládne bezpečně schovat přesně do té doby, dokud se náhle neobjeví skupina hasičů, kteří se pokouší oheň uhasit. Michael se tak dostane do bezpečí, zabije přitom 12 hasičů a následně se vloupá do domu sousedského manželského páru, kdy zabije manžela a ženu zmrzačí takovým způsobem, že už do konce života nebude moci mluvit. Jeho cílem je nyní dostat se do svého bývalého domu, kdy cestou zabije jedno 12-leté dítě a zkříží cestu s některými známými. Jmenovitě třeba bývalou sestrou Dr. Loomise Marion Chambers a dospělou Lindsey Wallace, které Michael v roce 1978 zabil chůvu Annie Brackettovou, které doprovází manželský pár Marcus a Vanessa Wilsonovi. Následné setkání ve finále přežije pouze Lyndsey, které se podaří utéct. Michael se poté definitivně dostane k sobě domů, kde zabije homosexuální pár, který jeho dům osidluje. Do domů se později dostaví Lonnie Elam (se kterým Michael zkřížil cesty již v roce 1978), jeho syn Cameron a jeho přítelkyně Allyson, vnučka Laurie, která aktuálně leží v nemocnici. Michael bez problémů zabije Lonnieho a i Camerona, od zabití Allyson ovšem Michaela zastaví Karen, která Michaelovi sebere masku a vydává se s ní na útěk, kdy jí Michael pronásleduje a dokonce přitom lze slabě zaslechnout ,,dej jí zpět“. Je to ovšem past, kdy sice Michael ve finále dostane svou masku, je ovšem napaden rozzuřeným davem, mezi jeho členy poté patří třeba otec Annie Brackettové Leigh Brackett či Tommy Doyle, kterého jako chlapce hlídala v roce 1978 onu osudnou noc Laurie. Michael dostane od davu takovou nálož, že by to normální člověk nemohl přežít. Jenže když už se Brackett hodlá pomstít za smrt své dcery, Michael mu stejně jako kdysi jeho dceři podřízne hrdlo a následně zabije kompletní dav, ve finále i samotného Tommyho, kterého umlátí baseballovou pálkou.

 

Sama Laurie Strode ve filmu prohlásí hypotézu, že je Michael Myers silnější každou svou vraždou a že ho posiluje strach města. V ten samý moment mezitím Karen po zjevení mladší verze Michaela dorazí k oknu od pokoje Judith Myersové, kde Michael za svého dětství pořád trávil čas. V ten samý moment Michael Myers Karen zabije a Laurie Strode tak přijde o jedinou dceru v této kontinuitě. Za záhadných okolností poté Michael Myers na další 4 roky zmizí. Vražd sice přibývá, modus operandi ovšem ve většině případů k Michaelu Myersovi nesedí a je tak očividné, že i když je pravděpodobné, že Michael Myers sem tam někoho zabije, lid ho využívá k řešení vlastních sporů. Z Michaela Myerse se díky tomu stane obávaný strašák a legenda Haddonfieldu, Každý se s následky popasuje po svém, kdy například Laurie se po čase vzdá své honby za strašákem a začne místo toho psát svůj memoár. Za onu dobu 4 let se ovšem v roce 2019 stal případ, který otřásl společnosti. Při hlídání chlapce jménem Jeremy je chlapec omylem zabit svým hlídačem Corey Cunninghamem. A právě ten v poslední kapitole této kontinuity sehrává důležitou roli.

Halloween
Zdroj: bloody-disgusting.com

Corey se sice stane přítelem Allyson, která mu po delší době začne dávat radost do života, reakce komunity ho ovšem nadále dohání k šílenství. V jeden moment je poté Corey napaden skupinou studentů a hozen přes most. Ze záhadných důvodů se poté ukáže, že Michael Myers žijící v kanálech Coreyho nezabije, ale odtáhne ho do kanálů, kdy s ním zkříží pohled a následně ho nechá utéct. Přenesl Michael Myers do Coreyho esenci svého zla? Probudil v něm jeho horší já? Viděl v něm odraz sebe a proto ho nechal odejít? Těžko říct, Corey nicméně ihned po kanálu v sebeobraně zabije bezdomovce. Později se ke kanálům vrátí, nažene do něj ex-přítele Allyson, policistu Douga Mulaneyho, a poprosí Michaela, aby mu ukázal, jak zabíjí, načež Michael Douga skutečně zabíjí. Corey a Michael poté společně zabíjí Dr. Mathise a jeho milenku Deb, které Mathis upřednostil jako vrchní sestru před Allyson právě díky jejich vztahu.

 

Zvrat nastane 31. 10. 2022. Sama Laurie začne v Coreym vidět odraz Michaela a chce jej i Allyson rozdělit a to napříč faktu, že jí Allyson nevěří a své babičce s psychickým stavem svého přítele nevěří. Nicméně se ukáže, že neskutečná síla Michaela Myerse má nejspíše své nejlepší dny za sebou, kdy Corey zvládne Michaela v kanálech přemoci a ukrást mu jeho masku. Corey se tak v přestrojení za Michaela vydává na nové vražedné řádění, kdy má v plánu zbavit se i Laurie. Netuší ovšem, že Michael Myers je na svou masku nadále fixovaný a chce jí zpět.

 

Corey zabije skupinku, která ho hodila přes most, kontroverzního rádiového DJ i vlastní matku a ve finále má v plánu zabít právě Laurie. Laurie je ovšem připravena a Coreyho prostřelí. Corey se tak rozhodne podříznout si hrdlo s nadějí, že Allyson bude Laurie vinit z Coreyho vraždy. To se mu též podaří, po odchodě Allyson se ovšem Michael vrátí, vezme si zpět svou masku a Coreymu zlomí vaz. Dochází tak na finální konfrontaci Michaela a Laurie, kdy Laurie ve finále pomůže i navrátivší Allyson. Laurie následně Michaelovi podřízne hrdlo a krk a prohlašuje Michaela za mrtvého. Pro jistotu se ovšem Michaelovo tělo za doprovodu policie a davu odváží na šrotiště, kde je Michaelovo tělo rozdrceno v drtičce. Po Michaelovi tak nezbyde ani jeho mozek a šance na záhadnou regeneraci a návrat z mrtvých je tak očividně nemožný. Michaelova maska přesto zůstane v domě Laurie.

 

Halloween končí tak na základní otázky úplně neodpoví. Sám David Gordon Green vám s váháním neporadí, dle něj záleží čistě na představivosti diváka, zda Michael Myers je či není nadpřirozené podstaty. I po Halloween končí tak Michael Myers zůstává jednou velkou záhadou, kdy to jen zdánlivě vypadá, že se vůbec poprvé podařilo Michaela Myerse skutečně zabít.

Co vlastně Michaela Myerse žene kupředu?

Halloween
Zdroj: forbes.com

Odpověď na tuto otázku pochopitelně není úplně jednoduchá a to nejen díky faktu, že s každým filmem se potencionální motivace mění. Michaelova málomluvnost, neustálé přednesy o tom, že jde o čistokrevné zlo a ztělesnění pekla, v jistých momentech přesto projevení lidskosti. Michael Myers nadále zůstane zajímavý především díky faktu, že je i po 44 letech jeho esence zahalena tajemstvím a jeho motivy tak mohou vést ke spousty konspiracím či interpretacím:

 

  • Jedno taková interpretace vnímá první vraždu Michaela Myerse, tedy vraždu jeho sestry Judith, jako akt žárlivosti, kdy se jeho sestra radši věnovala svému příteli nežli jemu. Právě následné uvěznění v něm mělo vyvolat ještě větší nenávist a vést k jeho dalším činům. Pokud se přitom vezme v úvahu právě ta kontinuita/kontinuity, kde je Laurie sestrou Michaela, žárlivost se dá aplikovat i na ní, kdy již Michael s mladší sestřičkou nebyl benjamínkem rodiny.
  • Další teorie spojená s vraždou Judith a následnou sérii vražd teenagerů je spojená s tezí, že je Michael Myers cosi jako anděl smilstva, který vraždí mladé teenagery oddávající se nezodpovědnému sexu. Jeho nejčastějšími cíli jsou ostatně většinou právě teenageři a následně ti, kteří se Michaela snaží zastavit a tudíž bránit jeho vůli.
  • Michael Myers může trpět duševní poruchou, kdy si může myslet, že svět kolem něj není skutečný a to má za následek fakt, že prakticky necítí žádné emoce. Nemluví proto, že lidi kolem něj nevnímá jako skutečné osoby, páchá brutální vraždy, protože si myslí, že nikomu ve skutečnosti neubližuje. Zmínka o tom, že byl v Halloween zabíjí Michael Myers jako dítě pořád zamlklý a pořád koukal z okna může naznačit, že Michael Myers se často propadal do imaginativního světa, kdy časem zapomněl vnímat rozdíly mezi realitou a fikcí. Tato interpretace tak z něj může do jisté míry udělat i tragickou postavu.
  • Michael Myers od malička nenávídí svět jako takový a proto se snaží napáchat ten největší možný chaos a sprovodit ze světa nejvíce možných lidí. Teenageři poté mohou být jeho častým terčem do velké míry i proto, že on sám si díky zavření v blázinci si klasický teenagerský život neprožil a vnímá zbrklé a neukázněné teenagery jako odpad společnosti.
  • Nejčastější teorie je jednoduše taková, že je Michael Myers skutečně od narození plný zla. kdy nemá cenu za jeho motivacemi hledat cokoliv hlubšího. Zobrazuje prostě čisté zlo, které nic necítí a jeho primárním zdrojem je vyvolávat strach a utrpení.

 

Nejstěžejnějším faktem zůstává, že žádná z časových os není kdovíjak bravurní, divák si ovšem snadno může vymyslet svou vlastní kontinuitu, která může skončit prvním Halloweenem, Hallowenem: H20 či Hallowenem z roku 2018. Michael Myers se totiž v základu nikdy tak úplně nevyhnul klasickým problémům nízkorozpočtových a nadále úspěšných slasherových sérií, které prostě musí pokračovat dál, snažit se přijít s větším a brutálnějším body countem a též se pokusit nějakým způsobem prokreslit mytologii. U série Halloween přitom existují případy, kdy se jisté nové filmy pokusili vydat krapet jiným směrem a zdánlivě okoukanému konceptu přidat něco krapet navíc, ve finále to ovšem ne vždy fungovalo. Krapet syrovější pojetí Roba Zombieho, které se následně rozpadlo Zombiemu pod rukami a stejně se nevyhnutelně vrátilo k formě kolovrátku, může být jeden příklad za všechny. Přesto se ovšem dá nejspíše věřit tomu, že nevyhnutelné další filmy ze série Halloween nemusí být naprosto tragédií.

Halloween
Zdroj: denofgeek.com

Je ovšem ideálním směrem do budoucna snaha napodobit estetiku původního Halloweenu Johna Carpentera, který je přeci jen pro dnešní mládež s poruchou pozornosti prakticky k nepřežití, nebo na to jít po vzoru Zombieho krapet jinak? Nebo se snad zase navázat na nějakou dříve uzavřenou kontinuitu? Zavolat Paulu Ruddovi, kontaktovat ho ohledně zopakování si role Tommyho Doylea a doufat, že (ve své vlastní kontinuitě) Halloween 7  nebude tragédie? Vše nyní záleží na producentovi Malekovi Akkadovi a těch, kterým Akkad příště Michaela Myerse zapůjčí. Jistý fakt je ten, že Michael Myers je nadále příliš lukreativní slasherový zabiják a dlouhého spánku se nedočká. Ať už ho tvůrci v drtičce rozdrtí sebevíc….

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.