WandaVision – Epizoda 1+Epizoda 2

Dvě neskutečně mocné bytosti, Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) a Vision (Paul Bettany), žijí idylický život na předměstí městečka Westview, ale začínají mít podezření, že vše není takové, jaké se zdá být…

Marvel Cinematic Universe odstartovalo prvním Iron Manem v roce 2008 a od té doby se postupně stalo nejúspěšnější filmovou franšízou současnosti. Do roku 2019 jsme se dočkali 23 filmů, přičemž Avengers: Endgame se v roce 2019 stali nejvýdělečnějším filmem všech dob. Právě v rámci Endgame se MCU dočkalo zakončení/vyvrcholení jedné velké éry, to ovšem neznamená, že by MCU končilo. Právě naopak- COVID sice plány studia trochu zbrzdil (kvůli němu jsme se v roce 2020 nedočkali od MCU jediného filmu), kromě 4 filmů ročně se ale Marvel Studios nově pouští do seriálů, které budou umístěny na streamovací službu Disney+, budou mít stejně velké rozpočty jako celovečerní filmy, osobně na ně bude dohlížet ředitel studia Kevin Feige a seriálů se zde budou dočkávat výrazné vedlejší postavy. První na ránu přitom jdou právě Wanda Maximoff/Scarlet Witch a Vision.

U seriálů, které bude Marvel Studios vytvářet by mělo studio nadále střídat žánry a styly. Právě WandaVision slibovala něco zcela nového a možná trochu neočekávaného- WandaVision už od ukázek ukázala, že se hodlá inspirovat klasickými sitcomy z 50.-80. let a skutečně tedy v rámci MCU přinést něco zcela nevídaného. Zašlo to dokonce tak daleko, že po vzoru klasických sitcomů se natáčelo před živým publikem a seriál se tak snažil zachytit pocit ze sledování klasického sitcomu co nejvíce to šlo. Stojí tedy seriál za to?

EPIZODA 1:

Seriál, který startuje 4. fázi Marvel Cinematic Universe režíroval Matt Shakman (zkušený televizní režisér pár epizod seriálů jako Dr. House Hra o trůny nebo Fargo) a scenáristů Jaca Shaeffera (scenárista sólovky Black Widow) a Megan McDonnell (která pro MCU píše scénář ke Captain Marvel 2). Ze všech dosavadních projektů, které Marvel Studios vytvořilo je poté WandaVision zatím dost možná nejunikátnější, víceméně nejvýraznější a vyloženě nejvtipnější. MCU už od svých počátků nemá s humornými pasážemi problém, WandaVision se ale už ale díky faktoru, že jde sitcom o humorné pasáže neodejde. A potěšující je, že je tento seriál skutečně speciální a už svým startem vzbuzuje velký potenciál.

Už po úvodním logu MCU se obraz dočká rozměrů klasických sitcomů 50. let a hned po logu též odstartuje znělka, která skutečně působí jako ze sitcomu z 50. let. A pak už se prostě na plno jede v duchu sitcomů z 50. let. At´ už stylem humoru, prací s kamerou, nebo právě přítomnosti živého publika. A Marvelu se skutečně podařilo tu atmosféru prodat se vším všudy.

Tyhle seriály jsou dobrý nápad především proto, že vedlejší výrazné postavy z filmů, které ovšem byli upozaděni Iron Manem, Captainem Americou nebo Thorem se mohou dočkat výraznějšího prostoru. To platí nejen o Wandě Maximoff, ale především Visionovi. Paul Bettany se po Infinity War přece jen vrátil a nečekaně se Vision stává jednom z nejzábavnějších postav v historii MCU. Bettanymu tahle komediální póza sedí, Vision dostane větší příležitost předvést své emoce a společně s Olsen Bettany vytvoří ideální pár, který by se měl stát hlavní tváří sitcomu. Fungují u toho pokusí o romantiku, funguje u toho humor a i vizuálně se na to dívá pěkně.

WandaVision jinak (zatím) nepředvádí víceméně žádnou akci, což může být pro spousta lidí zklamání, protože jsou u MCU filmů zvyklí na velkolepé bitvy a destrukce. Kdo jde ale do WandyVision s tím, že dostane komorní sitcom, který jen opepřen manželským párem tvořený čarodějnicí a androidem, vyloženě zklamaný být nemůže. A vše se samo sebou pořád může změnit, protože seriál by měl postupně měnit styly s přístupy k sitcomům a na nějakou velkou akci může dojít později. Trailer ale sliboval víceméně poctu klasickým sitcomům a kdo do toho jde s jakýmkoliv jiným očekáváním, klouže víceméně po prasklém ledě.

Elizabeth Olsen a Paul Bettany jsou jako hlavní dvojice skutečně boží, potěší ale i ideální casting vedlejších rolí. Kathryn Hahn si zatím každý svůj moment krade pro sebe a i manželský pár Heartových v podání Freda Melameda a Debra Jo Rupp (která má se sitcomy zkušenosti díky účinkování v seriálu Zlatá sedmdesátá) je ve svých úlohách fajn. Tahle epizoda navíc velmi funkčně staví na klasické sitcomové zápletce, která spočívá v nedorozumění a víceméně celou dobu probíhá dle očekávání. Jenomže pak je tu ten háček.

Od začátku je totiž divákovi jasné, že tu něco nehraje. Už tenhle díl to ostatně naznačí (ale dle očekávání prozatím neosvětlí) a právě tyhle momenty trochu vyrušují z té sitcomové atmosféry. Jenomže tyhle dojmy se přece jen velmi snadno rozplynou, protože je jasné, že tu Marvel nedělá retcon události Infinity War a zároveň je ještě dost možná na multivesmír na který MCU už láká. Hlavní problém možná tkví právě v tom, že je háček snadno rozlousknutelný, právě fakta ohledně toho ale tak snadno odvoditelná nejsou a i proto věřím, že se seriál vyplatí pozorně sledovat a určitě minimálně jednou dojde k velké změně ohledně pravidla hry.

A pak tu možná bude ještě jedna zásadní otázka- Bude WandaVision fungovat i pro diváky, kteří náhodou neměli s MCU dosud zkušenost? Jak se to vezme- Zatím to tak určitě funguje, časem ale nevyhnutelně dojde k navázání na události posledních dvou Avengers a to může pár lidem velmi snadno způsobit výrazné zmatení. A zároveň si divák dost možná neužije všemocné odkazy, včetně reklam. Cože?! Seriál na streamovací službě má reklamy? A i v tom tkví ten háček- Seriál má reklamy, ovšem jde o dobové reklamy, které navíc odkazují na širší kontext MCU. Těch odkazů ale není zase tak tolik a tudíž diváka kdovíjak výrazně nevyrušují.

Sečteno podtrženo, pilot WandaVision stojí za to a určitě nalákal. Nedá se říct, že bych si úplně kousal nehty nedočkavostí do vydání dalšího dílu (což je do jisté míry způsobené i tím, že Disney+ vydalo první dvě epizody najednou), vypadá to ale krásné, chemie Olsen a Bettanyho je neskutečně kouzelná a závěrečné titulky s vynikajícím soundtrackem Christophera Becka jsou jednoduše super. Přičtěte tu neskutečně sálající kouzelnou sitcom nostalgickou atmosféru a věřím, že i zbytek seriálu bude rozhodně stát za to.

Verdikt: 4 z 5

EPIZODA 2:

Druhá epizoda WandaVision do jisté míry dosud zavedené pořádky nemění. Ano, z 50. let se přeskočí do 60. let, zůstává ovšem černobílý obraz, stejný formát a i atmosféra a přístup k čerpání inspirace ze sitcomů 50.-60. let se nemění. Opět se tu pracuje s typickou zápletkou pro sitcomy, která je opepřena právě nadpřirozeností titulní dvojice a jediné co tak druhou epizodu trochu odlišuje jsou ještě větší náznaky toho, že je ve městečku Westview něco špatně. Je to ale v zásadě výrazný problém?

Do jisté míry ne, protože i druhá epizoda je svou atmosférou a dobovým nádechem okouzlující a navíc závěr celé epizody definitivně slíbí první změnu pravidla hry. Do velké míry tak dává smysl, že byli první a druhá epizoda vydané ve stejné datum, protože jde víceméně o siamská dvojčata, která jsou si velmi podobná. Druhá epizoda ovšem přivádí nové postavy (Teyonah Parris) a opět z potenciálu těží co to jde. Dosud mě vyloženě baví zapojování nadpřirozených sil Wandy a Visiona do typického maloměsta 60. let a nadále jsou jednoduše půvabným párem. Chvílemi se navíc do téhle epizody zapojuje kombinace černobílého a barevného obrazu a definitivně si stojím za tím, že ten seriál je vizuálně krásný a Jess Hall je machr.

U druhé epizody WandaVision se definitivně může spustit úvaha nad tím, zda není tento seriál na poměry MCU specifický až moc, definitivně ale oceňuji, že se opět předvádí, že jde s komiksovými adaptacemi a příběhy zacházet různě. A v podstatě jsem chvílemi začínal litovat toho, že Marvel radši tento seriál nevypustil jako film (i přesto, že seriálový formát tomu možná přece jen sedí víc), protože se nemohu zbavit pocitu, že by to na velkém plátně stálo za to. Pak se ale opět musíme začít bavit o tom, že do velké míry bude tento seriál nepřístupný fanouškům klasických velkolepých marvelovek a odkazování na legendární americké sitcomy mu přijde zcela mimo. Celé je to ovšem na poměry MCU tak zvláštní, že je to vlastně zároveň neskutečně působivé.

Po druhém dílu vlastně též nepociťuji co největší možnou nedočkavost na třetí díl, přece jen se ale na další vývoj těším víc a tuším, že se v následujících epizodách definitivně začne topit pod kotlem. Zároveň se i v rámci druhé epizody opět podaří totálně feel-good atmosféru na chvilku překlopit do thrillerového nádechu a funguje to. Těším se jak se to celé vyvine rád a jsem především rád, že MCU natočilo něco jedinečného. Jen je otázka jak moc přístupné to vlastně celé bude pro mainstreamového diváka.

PS: Po předchozí epizodě a jejím stylovém intru i zde přichází nové intro, tentokrát v animovaném kabátě. Jestli si i další epizody takhle šikovně budou hrát s ikonickými sitcomovými intry, je i v tomhle ohledu rozhodně na co se těšit.

Verdikt: 4 z 5

Trailer:


Photo © Disney+

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.