Víkendové tržby 4-6. 9. 2020:Americká kina se začínají…

Víkendové tržby 4-6. 9. 2020:
Americká kina se začínají pomalu otevírat a vracet se k původnímu stavu ještě před pandemií a prvním větším blockbusterem, který své štěstí zkusil byla novinka Christophera Nolana Tenet, jejíž premiéru ještě v letošním roce si vydupal právě mistr Nolan. U Tenetu se poté přišlo s netypickým vydáním a film se nejdříve minulý víkend vydal na většinu zahraničních trhů (a dostal z nich 53 milionů dolarů), přičemž až tento týden dorazil do čínských a především těch amerických kin. A zatímco většina lidí Nolanově novince s tímhle rizikem věštila finanční temný osud, tak jednoduché to zase tak není……
Ještě předtím než se pozorně podíváme na čísla z amerických, čínských a ostatních kin stojí za připomenutí některá pravidla, která s vydáním Tenetu v kinech přišla: Tak především Warner Bros. požadují od každého kina povinně 63% z veškerých projekcí po celou dobu promítání. A také je podmínkou, že pokud Tenet chce promítat multikino s více než osmi sály, tak je nutné aby se film nutně promítal 12 týdnů. Warneři si tak v tomhle ohledu vyrašili netypické podmínky, dává to ovšem smysl, protože je Tenet jako první větší blockbuster po půl roce automatickým lákadlem pro piráty a znamená to, že jsou jeho projekce i extrémně hlídané (z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že v IMAX kině na Floře uvaděči vcházeli do sálu každých zhruba 5 minut a obcházeli celý sál, ovšem musím je pochválit, že mě nějak z plnotučného zážitku nevyrušovali). Když už jsme tedy u těch základních faktorů, tak se můžeme podívat na ty podrobnější čísla:
Tenet v amerických kinech během úvodního víkendu vydělal 20, 2 milionů dolarů. V čínských kinech poté Tenet otevřel za 30 milionů dolarů . Celkově film aktuálně hlásí 146, 2 milionů dolarů a nyní nastává to velké dilema ohledně dalších blockbusterů.
Ještě koncem srpna platilo, že nám Disney/Fox 18. 9. 2020 nabídne Kingsmany: První misi, tyhle plány ale nakonec studio přece jen pozměnilo a prequel Kingsmanů tak do kin dorazí až 26. 2. 2021. Tenet má v tomhle ohledu štěstí, že ho reálně větší konkurence tak čeká až 2. 10. 2020 a to v podobě Wonder Woman 1984, která stejně jako Tenet patří studiu Warner Bros. Vše ale aktuálně záleží na tom jestli budou Warneři z aktuálních a ještě nadcházejících čísel Tenetu spokojeni a především jestli se situace kolem pandemie ještě nezhorší. V takovém případě je tu pravděpodobně jedna verze scénáře: Wonder Woman 1984 se posune na 18. 12. 2020 (původně měla jít dvojka Wonder Woman do kin na Vánoce 2019 proti Star Wars IX) a na tento termín původně stanovená Duna tak dorazí až příští rok. Co se týče velkých blockbusterů tu poté ještě do konce roku krom zmíněné trojice snímků od Warner Bros. máme ještě 25. bondovku Není čas zemřít, Free Guye, pixarovku Duši nebo Black Widow. Jenomže s tím jak se informace každý den mění od lepšího k horšímu se aktuálně může stát skutečně cokoliv a těžko říct jak to celé ještě dopadne….
Spoustu čtenářů teď může začít machrovat s tím, že nejlíp pojištěné to má studio Disney, které může po vzoru Mulan šoupnout Black Widow a Duši na Disney+ a vypustit jí opět stejně jako Mulan do kin jenom v zemích kde tahle konkurence Netflixu ještě nefunguje. Hned na začátek si ale ujasněme, že tohle není nejrozumnější varianta: Aktuálně sice najdete oficiální hlášení o tom, že hraná Mulan stála ´´pouze´´ 200 milionů dolarů, některé zdroje ale hlásí dokonce až částku 270 milionů dolarů (v obou případech jde nicméně o nejdražší film režírovaný ženou). Z oněch zemí kde Disney+ ještě neběží poté hraná předělávka Mulan zatím hlásí 5, 9 milionů dolarů a aktuálně platí, že nemáme hlášení o tom kolik rodin po světě bylo skutečně ochotné za Mulan na Disney+ (zadarmo v rámci veškeré nabídky bude Mulan až 4. 12. 2020) zaplatit aktuální poplatek stanovený na 30 dolarů. Tady aktuálně platí, že aktuálně má Disney+ více jak 60 milionů předplatitelů. Pokud by si 10% předplatitelů zaplatilo Mulan tak by šlo Disneymu do kapsy 181 milionů dolarů. Pokud 50% tak by šlo Myšákovi do kapsy 906 milionů dolarů. Pokud 100% tak 1 miliarda a 812 milionů dolarů. což už je částka, která nejen může překonat zisky z kin (ještě před rokem před celou situací s pandemií byl Mulan jedním z typů na ty filmy, kteří letos překonají hranici miliardy) ale především se v tomhle případě nebude muset Disney dělit s majiteli kin. Zde je ale na místě můj pesimizmus a tedy se dušuji, že bude Disney rád když si Mulan takhle šíleně předplatí zhruba jenom 20% předplatitelů (a ještě počítám s tím, že bude Disney v případě takového scénáře rád) a zbytek si v klidu počká do prosince, protože z hranému remakeu Mulan se nikdy přece jen nepodařilo udělat nějakou velice očekávanou událost. Dost možná si ale na tomhle místě jenom nechci přiznat, že v případě toho, že by aktuálně Mulan skutečně zakoupilo minimálně 50% předplatitelů by prostě aktuálně hrozil nový systém, který otřese světem kinofilmů hodně výrazně.
Aktuálně skutečně nevím jestli si Disney z čísel Mulan na Disney+ mne ruce jestli ne. A i když bychom my pravděpodobně stejně jako u Mulan o novou marvelovku či pixarovku prozatím na plátnech kin nepřišli, Disney+ by měl údajně celý svět pokrýt nejpozději do konce roku 2021. Ředitel Disneyho Bob Iger se sice dušuje, že je vydání Mulan jenom výjimka, při případném úspěchu se ale může stát skutečně cokoliv. Za mně tedy tak trochu napůl sobecky a napůl v zájmu milovníků kinozážitků doufám, že Mulan v rámci téhle neobvyklé strategie skončí tak trochu průserem a dost možná neodvratný zásadní milník ohledně vydávání filmů ještě posune. Ruku do ohně bych aktuálně ani za jeden možný scénář nedal…..
Pro uzavření dnešního netypického box office reportu si ještě dovolím zmínit aktuální čísla filmů Vyšinutý a Noví mutanti:
Noví mutanti po 2 týdnech celosvětově hlásí 14, 5 milionů dolarů při rozpočtu mezi 67-80 miliony dolarů. Jedna éra X-Menů tak definitivně končí neslavně a film stihne velmi rychle v kinech profrčet. 2 roky odkládání prostě měli svojí daň a X-Meni si na své finanční lepší zítřky musí počkat až v podobě restartu v rámci Marvel Cinematic Universe.
Thriller Vyšinutý s Russellem Crowem v hlavní roli poté po 3 týdnech celosvětově hlásí 21, 6 milionů dolarů při rozpočtu 33 milionů dolarů. Zde platí, že se z tohohle thrilleru, který již od 10. 9. 2020 vrazí i do českých kin stává celkem slušná trvalka a dost možná bych se nedivil kdyby film skutečně dojel alespoň někam k 70 milionům dolarů celosvětově a lehce se dostal do černých čísel. Upřímně ale budeme asi rádi, když se tenhle zajímavě vypadající thriller dočká 50 milionů celosvětově a Russellu Croweovi kariéru kdovíjak zázračně nerozjede……
Tak a to je tento víkend vše podstatné. Tenet má do konce září víceméně volné pole a já se aktuálně každý víkend pokusím jeho čísla aktualizovat a probírat. Zatím to ale pro Tenet vypadá celkem nadějně a můžeme jen doufat, že příští týden nenastoupí brutální propady a budoucnost osobitých a tvůrčích blockbusterů tak nebude přece jen zase jednou viset na vlásku…..

Zobrazit víc

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.