Víkendové tržby 4- 6. 12. 2020: Dle původních očekávání měla adaptace videohry Monster Hunter 4. 12. 2020 dorazit do čí…

Víkendové tržby 4- 6. 12. 2020:

Dle původních očekávání měla adaptace videohry Monster Hunter 4. 12. 2020 dorazit do čínských kin. Od této adaptace v režii Paula W. S. Andersona (Mortal Kombat, Resident Evil 1, 4-6) s Millou Jovovich (Andersonovou ženou) a Tonym Jaa v hlavní roli se očekával film, který by v Číně mohl klidně bojovat o nějakých 20-30 milionů dolarů za první víkend a útočit klidně i na tu částku okolo 100 milionů dolarů.

Jenže co se nestalo…… Píše se 4. 12. 2020, uběhlo jenom pár hodin a film je najednou stažen z čínských kin! Během těch pár hodin (a předpremiér+ půlnočních projekcí ze čtvrtka na pátek) sice film zvládl v Číně vydělat 5, 3 milionů dolarů, následně byl ale z Číny stažen a celý víkend tak ve zdejších kinech nepřežil. Jaký je vlastně ten důvod? 10-vteřinová scéna, která spočívá v tom, že si postava herce a rappera Jin Au-Yeunga stěžuje na svá čínská kolena! Tenhle vtípek má dle čínského publika tak trochu širší kontext a měl se vyloženě vysmívat dětem asijského původu. Na vině ale má být údajně fakt, že čínské titulky vzali za své a tento 10-vteřinový záběr čínskému publiku prodal ještě výrazně hůře.

Zaráží mě jedna věc a to fakt, že film prošel před komisí, která schvaluje, která filmy půjdou do čínských kin. Dost možná se členové čínské komise nad vtipem skutečně nepozastavili nebo jim dost možná nedošel či nepřišel tak závažný. Museli si tak počkat na reakci čínského publika a jeho odezva vedla k definitnímu stáhnutí z čínských kin. A to pro novinku Paula W. S. Andersona není ta nejlepší zpráva.

V případě, že by se aktuálně neprobíhalo celé to šílenství kolem COVID-19 by možná bojkot Číny neznamenal pro tenhle film tak zásadní problém. Jenomže právě teď žádná jiná země nemá tolik otevřených kin. Do toho si připočtěme fakt, že Čína v oblasti tržeb nadále dohání (a v některých směrech i předbíhá) USA a třeba právě poslední Resident Evil si jenom v čínských kinech došel pro 159 milionů dolarů! Snímky ve kterých se navíc kosí obrovská monstra jsou v Číně vždy lákadlem a tahle videoherní předělávka tak mohla být finančně velmi vysmátá. Jenomže to dost možná už jen tak nehrozí. Minimálně tedy ne v čínských kinech.

Producenti se sice aktuálně snaží o to, aby bylo oněch neslavných 10 vteřin z filmu vystřiženo a snímek mohl do čínských kin nakonec zamířit v plné míře, otázka ovšem je, zda Čína svolí a pokud svolí tak zda už stejně není pozdě! I kdyby se totiž stal zázrak a film se nakonec s cenzurovanou verzí do čínských kin vydal, je dost možná pozdě, že s aktuální pověstí to film bude mít u diváků stejně prohrané a na film se stejně jen tak masově v Číně chodit nebude. Těžko říct, jestli to celé dopadne tak černě, osobně ale pro tenhle film, jehož rozpočet je oficiálně 60 milionů dolarů už moc nadějí minimálně v čínských kinech nevidím. A těžko říct, zda to alespoň zahraniční trhy dotáhnou na to, aby se z tohohle filmu vyklubala nová franšíza po vzoru Resident Evil.

Je otázka jestli je tohle předvěst toho, že dostat na čínský trh bude čím dál tím obtížnější a filmaři si tak budou definitivně muset začít dávat pozor, aby se u pokusů o vtípky též téměř nedotkli. Opět se tak v tomhle ohledu dostáváme do subjektivního pohledu na to jak vlastně fungují ty nejlepší vtipy a zda se při vtipkování musí mířit na určitou minoritu. Právě vtípek o čínských kolenech mi ale přijde tak banální, že vlastně nechápu v čem problém spočívá. Čína je ale nevyzpytatelná a pořád jí nedělá problém překvapovat. Skutečně jde ale dost možná o zásadní předvěst o tom, že dostat se na čínský trh bez problémů bude v budoucnu čím dál tím obtížnější. Celosvětově je film zatím na 7 milionech dolarů.

V Americe se jedničkou víkendu jinak opět stali Croodsovi 2: Nový věk. Tenhle animák ovšem ve svém druhém víkendu v Americe klesl o 55% a na obhájení zlaté medaile mu stačila pouze částka ve výši 4, 4 milionů dolarů. V Americe to tak film dotáhl už celkem na 20 milionů dolarů, zbytek světa přihazuje 40 milionů dolarů a celosvětově tak film aktuálně hlásí 60 milionů dolarů. Přes Vánoce by se film mohl stát menší trvalkou a dojít si na nějakých 150-200 milionů dolarů, pořád ovšem půjde o strašný propad oproti prvnímu filmu (587, 2 milionů dolarů celosvětově) a začínám pochybovat, zda vůbec existuje nějaká možnost ohledně Croodsových 3…….

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.