Víkendové tržby 26 – 28. 3. 2021: Začínáte se konečně svítat na lepší časy? Vyloženě se to říct nedá, cosi jako slunce na kon…

Víkendové tržby 26 – 28. 3. 2021:

Začínáte se konečně svítat na lepší časy? Vyloženě se to říct nedá, cosi jako slunce na konci tunelu by se ale možná našlo. Akčňák Nikdo v režii šikovného Iljy Najšullera (Hardcore Henry) s Bobem Odenkirkem v hlavní roli otevřel tento víkend v Americe za 6, 7 milionů dolarů a to stačilo na první místo v rámci posledního amerického víkendu. Dle odhadů analytiků by to poté bez pandemie COVID-19 mohlo být až 15 milionů dolarů. Celosvětově poté film aktuálně může přepočítávat 11, 7 milionů dolarů. Chválený akčňák, který prý stojí za to především díky akční stránce a především samotnému (údajně vyloženě famóznímu) Odenkirkovi vznikl pod produkčním dohledem Davida Leitche (jeden ze dvou strůjců prvního Johna Wicka) a kromě Odenkirka se film může pochlubit také Connie Nielsen, Christopherem Lloydem, RZA nebo Michaelem Ironsidem. Rozpočet 16 milionů dolarů přitom naznačuje, že budou moci být u studia Universal spokojeni. Dočká se tedy Nikdo pokračování? I přesto, že jsem film prozatím neměl šanci vidět, Odenkirkovi bych to rozhodně přál. Letos mu sice bude už 59 let, trailery prý ale nelhali a Odenkirk je skutečně dost možná akčním objevem roku a zrovna on by si nějakou franšízu určitě zasloužil. Vše ale bude záležet na celkovém finančním výkonu (při rozpočtu 16 milionů dolarů by film musel vydělat alespoň 40 milionů dolarů) a především zda případně budou mít Odenkirk i Najšuller zájem. Případná trilogie by ale měla být rozhodně realizovaná do roku 2025, Odenkirkovi už totiž bude opravdu přes šedesát.

Po třech týdnech tak z první pozice spadl animák Raya a drak. Tomu na druhé místo stačila částka ve výši 3, 5 milionů dolarů, což znamená 32% propad oproti předchozímu víkendu a celkových 28 milionů dolarů z Ameriky. Celosvětově poté nová disneyovka přepočítává 90, 5 milionů dolarů a dá se nejspíš očekávat, že tady pokračování pšenka nepokvete především i díky tomu, že při rozpočtu vyšším než 100 milionů dolarů by Raya a drak musela vydělat alespoň nějakých 250-300 milionů dolarů. Zajímavou informací je totiž to, že v rámci možnosti zhlédnutí filmu na streamovací Disney+ za exkluzivní poplatek ve výši 30 dolarů byl o film na dané streamovací službě menší, než v případě Mulan na začátku září. Konkrétně se mělo jednat o 20% menší prodejnost, přičemž ovšem pořád musíme počítat s tím, že ani v případě Mulan a ani v případě Rayi a draka Disney konkrétní čísla a především utrženou částku na Disney+ nevypustil na povrch. Podobně na prodej přitom v následujících měsících budou i Cruella a Black Widow, přičemž především v rámci Black Widow se dá spekulovat o daleko větším prodeji. Něco mi ale říká, že v červenci už se bude chodit do kina ještě výrazněji a Disney+ se na tohle sázení příplatku ve výši 30 dolarů časem definitivně vykašle. Ale to zodpoví až čas.

Na třetím místě poté skončili Tom a Jerry s 2, 5 miliony dolarů. To znamená propad o 35% oproti předchozímu víkendu a celkových 38 milionů dolarů z Ameriky. Celosvětově poté film přepočítává 84, 5 milionů dolarů a tento víkend navíc také po měsíci končí exkluzivní nasazení filmu na streamovací službu HBO Max a diváci se tak v brzké době budou moc na film podívat už pouze v kině. Při rozpočtu 79 milionů dolarů to ale na odklepnutí sequelu nevypadá. A těší mě to, podruhé vidět tyhle ikonické postavy v takové formě totiž nechce vidět opravdu nikdo.

Na čtvrtém místě se poslední víkend zdrželo sci-fi Chaos Walking s 1, 4 milionem dolarů. To znamená propad o 27% oproti předchozímu víkendu a aktuálních 11 milionů dolarů z amerických kin. Celosvětových 20 milionů dolarů poté při rozpočtu 100 milionů dolarů znamená jasný průšvih, který Tomu Hollandovi a Daisy Ridley novou franšízu zaručeně neodstartuje. Adaptování dalších dvou dílů knižní trilogie ale po 2 letech odkládání nečekal snad nikdo.

Především ale stojí za zmínku to, že na 33 trzích tento týden odstartoval snímek Godzilla vs. Kong. A bylo to velké! Jen v Číně film prozatím vydělal 70, 3 milionů dolarů. Už teď je konfrontace Godzilly a Konga v Číně nejúspěšnějším blockbusterem od začátku pandemie (strčila do kapsy Tenet s 53 miliony dolarů) a dle odhadů půjde v Číně minimálně přes hranici 150 milionů dolarů. Otvírák v Číně porazil i předchozí dvě Godzilly z propojeného MonsterVerse (Godzilla v roce 2014 v Číně otevřela za 37 milionů dolarů, Godzilla II Král monster poté v roce 2019 za 66 milionů dolarů) a jen těsně neporazil Kong: Ostrov lebek (v roce 2017 se v Číně otevíralo za 71 milionů dolarů). Celosvětový otvírák z 33 trhů je poté vystaven na 121, 8 milionů dolarů, při rozpočtu mezi 160-200 miliony dolarů bude ale trvat, než se film dostane do černých čísel. A je záhada, jestli se do nich vůbec dostane.

Godzilla vs. Kong již ve středu dorazí do amerických kin (a souběžně na HBO Max) a uvidíme, jak moc se filmu povede i v dalších týdnech a zda tedy přeci jen má MonsterVerse ještě nějakou budoucnost.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.