VÍKENDOVÉ TRŽBY 25- 27. 6. 2021: Na prvním místě Rychle a zběsile 9 se 70 miliony dolarů. Celosvětově poté doposud de…

VÍKENDOVÉ TRŽBY 25- 27. 6. 2021:

Na prvním místě Rychle a zběsile 9 se 70 miliony dolarů. Celosvětově poté doposud devátá jízda Dominica Toretta a jeho přátel nasbírala 405 milionů dolarů, přičemž rozpočet měl přesáhnout hranici 200 milionů dolarů. Od začátku byl tak trochu risk nasadit Rychle a zběsile 9 do kin v momentě, kdy se svět ještě pořád vyrovnává s pandemií. Globálně navíc rychlá a zběsilá parta v kinech řádí už přes měsíc, což též mělo za následek několik úniků. Připočtěte si recenze, které zrovna neskáčou do vzduchu, Johna Cenu, který nejdříve kvůli označení Tchaj-wanu za samostatnou zemi připravil rychlou a zběsilou partu pravděpodobně o vyšší zisky z Číny a poté uzávěrku velké části čínských kin kvůli příchodu indické mutace. Vin Diesel a další producenti prostě vsadili na nejistou dobu a výsledek bude takový, že si Rychle a zběsile 9 může nechat o miliardě zdát. A i když se ve finále vydělá další pořádný balík, půjde dost možná o nejméně výdělečný díl série za posledních 10 let. A těžko říct, zda by se vlastně filmu vedlo lépe. Každopádně je aktuální americký otvírák ten nejlepší od začátku pandemie.

Problém finančního úpadku nejspíš vyloženě netkví v tom, že si tentokrát dal Dwayne Johnson od série pauzu. Rychle a zběsile 5 sice v roce 2011 lákalo na fight Diesel vs. Rock (oproti čtvrtému dílu s 360 miliony dolarů vydělala pětka nakonec 626 milionů dolarů), spíše než příchod (tehdy ještě kdovíjak filmové) wrestlingové hvězdy ovšem sérii nakopla velkolepější akce, která v pětce vrcholila závoděním s trezorem v Riu. A pak už máme Rychle a zběsile 6, 7, 8 a Hobbs a Shaw, kde se z party/ ´´ rodiny ´´ pouličních zlodějíčků stali kolegové Jamese Bonda nebo Ethana Hunta. Ruku na srdce: Kdyby se série po celou dobu držela závodění, na tyhle čísla by pravděpodobně nikdy nedosáhla. To až závodění s tanky, přeskakování, přeskakování mezi vysokými budovami v Abú Dhabí s autem nebo závodění s ponorkou byli věcí, kterou diváci lákali do kin nejvíce. A Rychle a zběsile si díky tomu získalo status tak přepálené akční šílenosti, že je to jednoduše skvělý.

Rychle a zběsile 7 ovšem 1 miliardu a půl vydělalo z tak trochu jiného důvodu. Mluvíme pochopitelně o tragickém úmrtí Paula Walkera, přičemž se po jeho smrtí ozývali názory, že by měla série po jeho tragickém nečekaném odchodu skončit. Rychle a zběsile 6 sice z kin vytřískalo 788 milionů dolarů, Rychle a zběsile 7 ovšem onu miliardu a 514 milionů dolarů vydělalo právě z velké části díky tragickému odchodu Paula Walkera, kdy to celé skončilo dojemným rozloučením. Jenomže se nekončilo a i když Rychle a zběsile 8 vydělalo o poznání míň, pořád to stačilo na 1 miliardu a 236 milionů dolarů. Teprve až spin-off s názvem Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw vydělal 760 milionů dolarů a to i přesto, že se mohlo opřít o v podstatě největší lákadlo série jménem Dwayne Johnson. Jenomže i tak nejspíš Rychle a zběsile 9 vydělá o krapet míň než Hobbs a Shaw a Vin Diesel si teď zřejmě radostí svou plešku zrovna nehladí.

Ohrozí tyto rozhodně zklamavší výsledky nějak realizaci posledních dvou částí? Nemyslím si. Vše se totiž případně svede na COVID-19 a Rychle a zběsile 10 – část 1 a Rychle a zběsile 10 – část 2, jejichž natáčení začne v lednu se dočkáme. Nejspíš ovšem dojde k návratu Dwaynea Johnsona, Jasona Stathama a dalších známých tváří napříč sérií (Eva Mendes?) a snaha vše podojit přes nostalgii, známé tváře, dost pravděpodobně lákání na souboj Johnson vs. Cena a především další šílené atrakce. Až za 2-3 roky poté budeme moci schopni posoudit, zda je za pokles série opravdu zodpovědný COVID-19, truhlík John Cena nebo celkové vyčerpání. Rychle a zběsile 9 každopádně teď může myslet max na nějakých 160 milionů dolarů z Ameriky a zhruba 600 milionů dolarů celosvětově. Dost možná to celosvětově nebude stačit ani na překonání pátého dílu s 626 miliony dolarů.

Na druhém místě Tiché místo: Část II s 6 , 2 miliony dolarů. Celkově tak druhé Tiché místo přepočítává 136 milionů dolarů z Ameriky, celosvětově poté 248, 5 milionů dolarů. Druhé Tiché místo rozhodně zklamáním není. Studio Paramount sice pokračování vyšlo na 61 milionů dolarů, při aktuální téměř čtvrtmiliardě ale může mít studim důvod k radosti. Exkluzivní nasazení do kin na 45 dní přitom končí až 12. 7. 2021 a Tiché místo: Část II tak má nadále potencionální šanci ohledně překonání 300 milionů dolarů jenom z kin. Bude to těsné, již odklepnutého spin-offu a naznačovaného pokračování se ovšem dočkáme tak či tak.

Na třetím místě Zabijákova žena a bodyguard s 4, 8 miliony dolarů. Celkově druhá jízda zabijáka Samuela L .Jacksona a bodyguarda Ryana Reynoldse přepočítává 25, 8 milionů dolarů z Ameriky, celosvětově poté 32, 5 milionů dolarů. Tady nespíš studio Lionsgate mít nebude, protože se dvojka Zabijáka a bodyguarda 176 milionům dolarů jedničky jednoduše nepřiblíží. Už otvírák za 11, 7 milionů dolarů byl minulý víkend jednoznačným zklamáním, propad o 57% ale značí, že z aktuálních 25, 8 amerických milionů dolarů bude film ve finále rád za 40 milionů dolarů z Ameriky. Celosvětově poté nejspíše překoná 100 milionů dolarů, to ovšem nejspíš bude jeho hranice. Pokračování přitom mělo tvůrce vyjít na 50-70 milionů dolarů a to je jednoduše problém. Třetí štace, kde by si Ryan Reynolds a Samuel L. Jackson navzájem lezli na nervy, stříleli by přitom do společných nepřátel a záda by jim kryla Salma Hayek tak nejspíš nevznikne.

Na čtvrtém místě Králíček Petr bere do zaječích s 4, 7 miliony dolarů. Celkově z Ameriky druhá jízda králíčka Petra přepočítává 28, 8 milionů dolarů, celosvětově poté 107, 8 milionů dolarů. Aktuálně nejspíš není nadšené ani studio Sony. Králíček Petr sice v roce 2018 vydělal 351 milionů dolarů, o tom si ovšem může dvojka nechat zdát. Aktuálních celosvětových 115 milionů dolarů sice není samo o sobě malé numero, při rozpočtu 45 milionů dolarů a pohlédnutí na pokles oproti prvnímu dílu jde ovšem jednoduše o průšvih. Do oficiálního zrušení ovšem nadále platí, že již tvůrci mají plány na třetí film.

Na pátém místě Cruella s 3, 7 miliony dolarů. Celkově z Ameriky Cruella přepočítává 71, 3 milionů dolarů, celosvětově poté 183, 8 milionů dolarů. Své plány na pokračování Cruelly naopak ovšem určitě nebude rušit Disney. Ta je sice dle všech zpráv především obrovským hitem na streamovací službě Disney+, i v kinech se ovšem jede slušně. Rozpočet sice vyšel na něco kolem 100-200 milionů dolarů, oficiální oznámení pokračování ovšem značí, že je vše ohledně Cruelly naprosto v pořádku.

Příští týden do kin dorazí Mimi šéf: Rodinný podnik a Očista navždy.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.