Víkendové tržby 25- 27. 12. 2020: Vánoční svátky v USA každým rokem znamenali i to, že rodiny chodili do kin jako na marató…

Víkendové tržby 25- 27. 12. 2020:

Vánoční svátky v USA každým rokem znamenali i to, že rodiny chodili do kin jako na maratón a některé filmy tak dostali i raketový narůst tržeb. Jenomže háček je samozřejmě v tom, že je rok 2020 a svět se COVIDU-19 pořád nezbavil. Přesto jsou ale aktuální zprávy o víkendových tržbách samo sebou trochu zajímavější než v uplynulých týdnech a to především díky snímku Wonder Woman 1984, který ovšem kromě kin dorazil též v USA na streamovací službu HBO Max. A nyní se tedy pojďme podívat, jak se filmu vedlo.

Na kolik je tedy vystavený americký otvírák Wonder Woman 1984 v kinech? 16,7 milionů dolarů! Dle očekávání jde o pád oproti prvnímu filmu (ten v roce 2017 během úvodního víkendu utržil částku ve výši 103 milionů dolarů a celkově v Americe vydělal 412 milionů dolarů) o raketový propad a je jisté už z minulého víkendu jasné, že na 822 milionů dolarů, které celosvětově utržila první Wonder Woman může dvojka zapomenout. Americký otvírák dvojky je tak ve finále o 84% menší než u jejího předchůdce a přesto jsou ve Warnerů nejspíše spokojeni, protože už dneska dali oficiální zelenou Wonder Woman 3. Jak je to vlastně možné?

V době, kdy na začátku září do amerických kin vrazilo studio Warner Bros. odvážně Tenet bylo v provozu zhruba 65% amerických kin. Wonder Woman 1984 ale do amerických kin dorazila v době, kdy jich je v provozu zhruba 40% a přesto se jí povedlo odstartovat s nejlepším otevíracím víkendem v USA od března (pixarovka Frčíme otevřela za 39, 1 milionů dolarů). Do kina tedy dorazilo lidí celkem dost, návštěva kina ale v tomhle ohledu představovala spíše podívanou pro odvážlivce, protože šance, že v USA chytíte COVID je dle všeho opravdu veliká, což dokazuje i nadále vysoký denní nárůst případů. I proto pochopitelně spousta lidí zvolilo HBO Max a podívalo se na film radši online, což ale zároveň znamenalo zakoupení předplatného, které stojí 14, 99 amerických dolarů měsíčně. A vzhledem k faktu, že nějak podobně by stála rodinná návštěva kina se to pro spoustu amerických rodin v podstatě vyplatí. Daň je poté samo sebou taková, že kouzlo kinozážitku doma prostě a jednoduše nezískáte. Tento fakt ale očividně moc lidí netíží.

Už samotné čestvé oznámení Wonder Woman 3 značí, že jsou očividně ve Warner Bros. se sledovaností na streamovací službě HBO Max velmi spokojeni a to i přesto, že pochopitelně došlo k několika únikům online. HBO Max sice hned v pátek zažilo nestoudné výpadky, očividně se ale na ní sešlo přes víkend lidí dost (detailní čísla známá nejsou) a Warneři si dost možná vypočítali, že kdyby tihle lidi vyrazili do kina, tržby dvojky by se jedničce minimálně vyrovnali a pokud budou v době vydání Wonder Woman 3 fungovat normálně, bude velmi pravděpodobně hned několik důvodů k radosti v podobě několika milionů dolarů.

Warneři vydali prohlášení, které tvrdí, že sledovanost na HBO Max překonala jejich očekávání a dá se tedy očekávat, že Warner Bros. bude nadále plánovat, že i jejich 17 velkých filmů naplánovaných na rok 2021 (ohledně Duny a Godzilly vs. Kong se vztahuje otazník, protože studio Legendary je zásadně proti a chystá právní spor) dorazí též souběžně do kin a na HBO Max. Moc velkou radost mi to nedělá, Warneři ale zatím slibují, že aktuální strategie na rok 2021 bude jen výjimečná a při oznámení Mad Max: Furiosa studio potvrdilo, že film by měl dorazit pouze do kin. Vše ale samozřejmě může být jinak a dá se tedy očekávat, že jasnější odpověď nám v tomhle ohledu nadělí až rok 2021.

Celosvětově je poté aktuálně Wonder Woman 1984 na 85 milionech dolarech a jen další týdny napoví kam přesně to v kinech druhá sólovka amazonky Diany dotáhne. Na HBO Max jsou ale prostě důvody k radosti. Počet zhlédnutí byl dle všeho enormní, streamovací službě přibylo mnoho předplatitelů a bude velmi zajímavé sledovat, jestli tahle nová strategie skutečně přizabije kina. Takový Tom Hanks je zcela odlišného názoru.

Právě tahle herecká si legenda si zahrála hlavní roli v novince režiséra Paula Greengrase News of the World a otevřela v Americe za 2, 4 miliony dolarů. Studio Universal jinak prodalo práva na film Netflixu a ten by se tak měl na začátku roku 2021 objevit ve zbytku světa právě na Netflixu. Tenhle western za 38 milionů dolarů na první pohled nepůsobí jako film, který by měl v klasicky fungující filmové sezóně utržit o hodně více milionů dolarů navíc, je ale důležité si uvědomit, že má film v hlavní roli pořád Toma Hankse a především i takový Kapitán Phillips (předchozí spolupráce Greengrase a Hankse) si celosvětově v kinech došel pro 218 milionů dolarů. Je to smutné, právě prodej práv Netflixu měl ale Universalu zachránit finance, protože tyhle menší filmy to mají v době karantény ještě těžší. A právě zde se dostáváme k názoru Toma Hankse, který tvrdí, že kina úplně neskončí. Dle něj ale možná začnou definitivně promítat jenom blockbustery a menší filmy tak skončí čistě na streamovacích službách. I tohle je ale dle mně holý nesmysl, protože takový Netflix nebo právě Amazon Prime vydávají komorní dramata (někdy i od věhlasných tvůrců) už delší dobu (+ se navíc i streamovací služby dočkali a dočkají svých vlastních blockbusterů). Ale samo sebou je pořád možné, že má Hanks pravdu, tohle ale definitivně rozhodne až další vývoj situace.

A pixarovka Duše? Ta vyšla exkluzivně na Disney+, pořád šla ale do kin, kde zatím Disney+ není a kde to je možné. Za úvodní víkend v kinech tak nová pixarovka získala 7 milionů dolarů, přičemž 5 milionů dolarů je z čínských kin. Společně s Frčíme (které to v kinech dotáhlo na 141 milionů dolarů) tak pravděpodobně půjde o finančně nejméně úspěšnou pixarovku, něco mi ale říká, že se na Disney+ podívalo dost rodinek, čemuž napovídají i nadšené reakce napříč internetem. Jde ale pořád o animák, který stál více než 150 milionů dolarů a navíc o Pixar, který je pravidelně zvyklý na stomilionové tržby i od originálních filmů. A i sebevětší úspěch na Disney+ je tak prostě musí zamrzet, což dle mého názoru platí i u Wonder Woman 1984 na HBO Max.

Croodsovi 2: Nový věk jinak celosvětově hlásí 98, 3 milionů dolarů a dost možná to ve finále dotáhne v kinech alespoň na nějakých 150 milionů dolarů celosvětově. Furt jde ale samozřejmě o sešup oproti prvnímu dílu (587 milionů dolarů celosvětově).

Do čínských kin jinak dorazil akční blocbkuster Shock Wave 2, který šel do čínských kin ve čtvrtek a od té doby si došel pro 63, 8 milionů dolarů. Film přitom stál 40 milionů dolarů a nadále tak platí, že se asijská kina vyrovnala s pandemií zatím očividně nejlépe. A vůbec bych se nedivil, kdyby tenhle film útočil na hranici 200 milionů dolarů a šlo o další čínský film, který se procpe do TOP 10 nejvýdělečnějších filmů roku. Japonský anime film Kimetsu no Yaiba the Movie: Mugen Train si jinak došel pro 340 milionů dolarů celosvětově a jde tak o jeden z nejvýdělečnějších anime filmů všech dob, úspěšnější jsou už pouze Cesta do fantazie (355 milionů dolarů) a Your Name (358 milionů dolarů). Podaří se Mugen Trainu tyto filmy nakonec porazit? Uvidíme.

Situace si holt žádá své a tenhle rok nekončí v oblasti financí dvakrát ideálně. Můžeme jen doufat, že bude lépe a že se již brzy vrátíme ke klasickému formátu kinodistribuce, který byl po celá ta léta tolik zajímavý a dokázal nás několikrát překvapit ohromnými částkami. Takže šťastný nový rok 2021 a doufejme, že bude opravdu šťastný!

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.