Víkendové tržby 18- 20. 12. 2020: O tom, že Monster Hunter z velmi úsměvného důvodu rychle vyklidila čínská kina (na čí…

Víkendové tržby 18- 20. 12. 2020:

O tom, že Monster Hunter z velmi úsměvného důvodu rychle vyklidila čínská kina (na čínská kolena se prostě nenaráží) jsme si už nedávno psali. Nová spolupráce manželského páru režiséra Paula W. S. Andersona a herečky Milly Jovovich nicméně tento týden dorazila do amerických kin. Čekali jste snad filmovou spásu a konečně nějaká zajímavější čísla? Tak to vás nejspíš zklamu.

Z celkem 1736 amerických kin Monster Hunter vymlátil za úvodní víkend částku ve výši 2, 2 milionů dolarů a je to výrazně menší částka, než kterou studio Sony a analytici očekávali. A moc důvodu k radosti přitom není ani vzhledem k tomu, že tržby samo sebou nějak ovlivnil i nadále zuřící COVID.

Sony v tomhle případě věřilo právě v čínská kina, kde takový poslední Resident Evil (který měl společného režiséra, hlavní herečku i fakt, že šlo o videoherní adaptaci) vydělal 159 milionů dolarů. Jenomže právě zde přichází do hry ta potíž s tím údajným ponižováním čínských chodidel a zatím se neobjevil žádný nový termín v čínských kinech pro uvedení cenzurované verze scény bez chodidel. Je dost možné, že po té první zkušenosti už film nemá v čínských kinech šanci a stejně tak je též možné, že i kdyby došlo k uvedení druhé verze, čínští diváci už na film s touhle pověstí jen tak nevyrazí. A to studio Sony definitivně bude mrzet, protože tenhle snímek pořízený za 60 milionů dolarů jim mohl nastartovat novou filmovou sérii. A to aktuálně nejspíš jen tak nehrozí.

Monster Hunter tak aktuálně celosvětově hlásí 11 milionů dolarů a nevypadá to, že by se jeho čísla měli v brzké době zvýšit. Sony tak risklo vydání filmu v této rizikové době a ukázalo se, že to skutečně nevyplatilo a velmi pravděpodobně právě Monster Hunter s Wonder Woman 1984 odradí jakákoliv studia od plánů vypustit své blockbustery v době, kdy situace ještě pořád rozhodně není pod kontrolou. A pokud nadcházející prezident Joe Biden plánuje od 20. ledna v Americe minimálně 100-denní lockdown tak je velmi pravděpodobné, že nakonec dojde i k odkladu 25. bondovky Není čas zemřít, která je aktuálně naplánovaná na 2. 4. 2021. Ne na světlé zítřky to v dohledné době určitě nevypadá.

Croodsovi 2: Nový věk jinak během svého třetího týdne klesli o 35% a na druhé místo v Americe jim stačili 2 miliony dolarů. Celosvětově už dvojka Croodsových tak hlásí 84 milionů dolarů a ve finále to má šanci dotáhnout alespoň na 100 milionů dolarů a přitom je pořád ještě možnost, že dostane rodiny do kina během Vánočních svátků. Jisté je ovšem jedna věc- Na Croodsovi 3 to určitě stačit nebude!

Tak a teď k té Wonder Woman 1984…..týden předtím než to Wonder Woman 1984 riskne s podivnou strategii, kdy bude uvedena zároveň do kin a zároveň na streamovací službu HBO Max a potencionální úspěch téhle strategie velmi pravděpodobně zásadně ovlivní budoucnost kinematografie v následujících letech, Diana to ještě tento týden zkusila na zahraničních trzích. Výsledek? Pokračování úspěšné první Wonder Woman (při rozpočtu mezi 120-150 milionů dolarů to v roce 2017 první sólovka této hrdinky dotáhla na 821 milionů dolarů celosvětově) během uvedení na zahraničních trzích utržila celkem 38, 5 milionů dolarů.

Nejvíc zde tak trochu zklamala Čína- Jednička zde v roce 2017 otevřela za 37, 6 milionů dolarů a nakonec to zde dotáhla na 90, 5 milionů dolarů. Wonder Woman 1984 v Číně tento víkend otevřela za 14, 2 milionů dolarů. Na vině je ale v tomhle případě nejspíš fakt, že šla Wonder Woman 1984 v Číně do kin ve stejný čas jako čínský akční blockbuster The Rescue (otvírák za 26,6 milionů dolarů, tahle čínský snímek přitom vyšel na 90 milionů dolarů) a problém je tak ve špatném načasování.

Zklamání je to především proto, že se očekávalo, že Wonder Woman 1984 otevře celosvětově alespoň za 60 milionů dolarů. Velmi rozhodnou následující týdny a úspěch v Americe, rozhodně je ale jasné, že částce 821 milionů dolarů se dvojka Wonder Woman 1984 nepřiblíží ani z rychlíku. A něco mi pořád říká, že ta sázka na HBO Max nakonec celkově neskončí dvakrát slavně.

Wonder Woman 1984 se jinak bude muset obejít bez kin ve Velké Británii, protože zde bude ještě na dlouhou dobu zavřeno (jednička sice z anglických kin před 3 roky vymlátila pouze 28 milionů dolarů, studio by ale aktuálně bylo rádo za každých pár milionů navíc) a ta se tak ve Velké Británii objeví 13. 1. 2021 na streamovací PVOD. U nás je sice pořád premiéra optimisticky naplánovaná na 28. 1. 2021, něco mi ale říká, že si na Wonder Woman 1984 budeme muset v kině počkat ještě déle a závidím těm pár slovenským divákům, kteří film mohli do páteční uzávěrky kin vidět. Je ovšem velmi pravděpodobné, že díky uvedení na HBO Max již brzy unikne film na internet v HD kvalitě a Warneři si tímhle definitivně potvrdí, že to nebylo nejlepší rozhodnutí. Jen pro pořádek, i Tenet na konci srpna otevřel na zahraničních trzích bez Ameriky a navíc bez Číny víc (53 milionů dolarů).

Jak se celá situace vyvine uvidíme už příští týden a uvidíme, zda Wonder Woman 1984 překvapí a v amerických kinech dá víc než aktuálně odhadovaných 15-20 milionů dolarů…….

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.