VÍKENDOVÉ TRŽBY 14 – 16. 5. 2021: Na první místě skončil snímek Spirála strachu: Saw Pokračuje s 8, 7 miliony dolarů….

VÍKENDOVÉ TRŽBY 14 – 16. 5. 2021:

Na první místě skončil snímek Spirála strachu: Saw Pokračuje s 8, 7 miliony dolarů. Ze zbytku světa film přihodil 3, 3 milionů dolarů, dohromady si tedy film zatím vydělal 12 milionů dolarů. Otvírák v Americe je sice nejslabším z celé série Saw (Saw VI s 14, 1 miliony dolarů tak už není poslední, dokonce i 4 roky starý Jigsaw vydělal za první víkend 16, 6 milionů dolarů), přesto jde v aktuálních podmínkách o slušný otvírák a především je rozpočet devátého dílu Saw vystaven na pouhých 20 milionů dolarů. Recenze sice vyloženě neskáčou do vzduchu, přesto prozatím očekávám útok na nějakých 30- 40 milionů dolarů z Ameriky a útok na celosvětová čísla, která budou vyšší než 100 milionů dolarů. Na zlatou dobu, kdy díly Saw útočili dokonce i na 200 milionů dolarů (prozatím nejvýdělečnější díl ze série Saw je Saw IIII s 164, 9 milionů dolarů) se to sice nechytá, přesto půjde pro Lionsgate o slušný úspěch a minimálně na plánovaný Saw X (+ televizní seriál) tak určitě dojde. Nový Saw se totiž může opřít o Chrise Rocka a především Samuela L. Jacksona, trailery se dočkali slušných ohlasů, divácké reakce jsou mnohem přívětivější než ty kritické a především se dá tipovat, že se podmínky pro chození do kina v Americe zlepší (v brzké době by se v Americe měli nosit roušky jen v hromadné dopravě) a díky tomu si dost možná ještě více lidí rádo na nový příspěvek série Saw zajde. Věřím minimálně, že Spirála strachu nebude nejméně výdělečným dílem série (tím nadále zůstane Saw VI se 68 miliony dolary) a alespoň těch 100 milionů dolarů skutečně překoná. Především i proto, že ho ještě čeká uvedení na jiných trzích. Na českou premiéru si jinak prozatím musíme počkat do 24. 6. 2021.

Na druhé místo tak spadl Rozhněvaný muž s 3, 7 miliony dolarů. To znamená propad o 55% oproti předchozímu víkendu. Film poté aktuálně přepočítává 14, 6 milionů dolarů z Ameriky a 41, 4 milionů dolarů ze zbytku světa, dohromady tedy 56 milionů dolarů celosvětově. V takové Číně prozatím film vydělal 18 milionů dolarů, akčňák Guye Ritchieho s Jasonem Stathem v hlavní roli by poté mohl pokukovat po překonání hranice 100 milionů dolarů. Rozpočet filmu poté znám není, takové Gentlemany ovšem Ritchie dokázal natočit za 22 milionů dolarů. Pokud film vyšel zhruba na 30 milionů dolarů, 100 milionů dolarů by dohromady mohlo znamenat, že neprodělá ani United Artists (práva v Americe), ani Lionsgate (práva ve Velké Británii) a ani Universal (práva ve zbytku světa). V aktuální době jde navíc o solidní úspěch, zrovna zde ovšem ambice na nějakou franšízu nejspíše ani nebyli.

Až na třetím místě poté skončil snímek Kdo mi jde po krku s 2, 8 miliony dolarů. Novinka Taylora Sheridana (Wind River) byla zároveň umíštěna na streamovací službu HBO Max a zároveň jí studio Warner Bros. nasadilo do 3188 kin. A přesto se do skoku skátat nedá. Celosvětově prozatím Sheridanova novinka hlásí 7, 1 milionů dolarů, rozpočet ale pravděpodobně nebyl nejlevnější (spekuluje se zhruba o 40 milionech dolarů). Je Kdo mi jde po krku vlastně dalším důkazem, že časy, kdy podobné filmy byli většinou velkými finančními hity jsou dávno za námi? Začne díky tomu skutečně nadále podobný typ filmů vznikat čistě pro stream? A nebo za neúspěchem Sheridanovy novinky jednoduše stojí víceméně mrtvá kampaň, konkurence, do nebe neskákající ohlasy (přes to, že se najdou i tací, kterým se naopak Sheridanova novinka velmi líbí) a především nadále podmínky spojené s COVIDEM-19? Těžká otázka. Osobně bych viděl problém právě v zabité kampani a špatně zvoleném termínu. Angelina Jolie přitom diváka do kin nahnat mohla, zrovna tenhle film si ale nejspíše lidé radši užiji doma než v kině. I přesto, že zrovna tomuhle filmu by kino určitě slušelo.

Na čtvrtém místě skončil Demon Slayer – Kimetsu no Yaiba – the Movie: Mugen Train s 1, 77 milionem dolarů. Celosvětově tak tohle anime hlásí 41, 9 milionů dolarů z Ameriky, především ale 475 milionů dolarů celosvětově. Jde tak nejen o nejvýdělečnější anime, ale i nejvýdělečnější rok minulého roku. Studio Toho to pokračování určitě velmi láká a už teď je velmi pravděpodobně v počátečních fázích přípravách.

Na pátém místě skončila disneyovka Raya a drak s 1, 7 milionem dolarů. Disneyovka tak aktuálně přepočítává 46 milionů dolarů z Ameriky a 60 milionů dolarů ze zbytku světa, dohromady tedy 107 milionů dolarů. Háček je v tom, že Disneyho tenhle nový animák vyšel na více než 100 milionů dolarů a film není úspěchem ani v kinech, ani na Disney+ a ani v rámci marketingu. Tady prostě Disneymu nová franšíza nevyrostla.

Na šestém místě skončil Godzilla vs. Kong s 1, 4 milionem dolarů. Celkově tak konfrontace radioaktivní ještěrky a obrovského opičáka hlásí 95 milionů dolarů z Ameriky a dalších 332 milionů dolarů ze zbytku světa, celosvětově tedy 427 milionů dolarů. Pokračování MonsterVerse v režii Adama Wingarda je už tak v plánu, uvidíme ovšem, zda se film skutečně bude jmenovat Son of Kong.

Na sedmém místě skončil Mortal Kombat s 1, 3 milionem dolarů. Ten tak hlásí dohromady 39 milionů dolarů z Ameriky a dalších 36 milionů dolarů ze zbytku světa, dohromady tedy 76 milionů dolarů. Háček je ovšem v tom, že studio Warner Bros. nová adaptace známé videoherní série stála 55 milionů dolarů a do černých čísel se tak film jen v kinech pravděpodobně nedostane. Film je ovšem solidním úspěchem na streamovací službě HBO Max a dost možná se tak film dočká alespoň nějakého toho navázání na této streamovací službě, která by tak alespoň získala nějaký content.

Na osmém místě poté skončilo romantické drama Finding You s 954 tisíci dolary. Coming-of-age romance od studia Roadside Attractions zřejmě tvůrce nevyšla nějak draho a tyhle romantické záležitosti si vždy své fanoušky najdou.

Na devátém místě poté skončila Armáda mrtvých s 780 tisíci dolary. Netflix novince režiséra Zacka Snydera věřil tak moc, že jí týden před vydáním pustil do 430 kin. Z těch poté novinka Snydera celkem dostala právě 780 tisíc dolarů (přičemž jenom v pár z nich vydělala více jak 3000 dolarů) a jde tak o nejúspěšnější otvírák pro exkluzivní film od Netflixu v kinech. Snyderova novinka poté Netflix vyšla na 90 milionů dolarů a dle prvních reakcí by se měl Snyder vrátit ke svým lepším časům. Tak uvidíme, zda se to za týden skutečně potvrdí.

Na desátém místě poté skončil Profile s 670 tisíci dolary. Režisér Timur Bekmabentov (Wanted) natočil film v roce 2018 film, který pojednával o evropské ženě, která si vytvoří falešný profil ženy, která konvertovala k Islámu. Film se poté v roce 2018 dočkal uvedení na Filmovém festivalu v Berlíně, práva na film poté zakoupilo studio Focus Features, které film nyní nasadilo do kin. Film, který byl natočen za 2, 3 miliony dolarů se dočkal smíšených reakcí, přesto jde o další film, který se odehrává na prostoru monitoru, přičemž tyhle filmy Bekmbanetov jako producent již dávno tvoří (Odebrat z přátel, Sledování) a plánuje v tom v blízké době pokračovat. Dokonce prohlásil, že by si dokázal představit, že by se na prostoru monitoru odehrával i Wanted 2.

Příští víkend Rychle a zběsile 9 startuje v několika prvních kinech a to konkrétně v ruských a čínských. Tak uvidíme, zda dle odhadů i tento díl vydělá minimálně jen v Číně 300-400 milionů dolarů.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.