Víkendové tržby 1 – 3. 1. 2021: Začínáme rok 2021 a přece jen to ještě nějakou dobu v ohledu financí nebude točit kolem vel…

Víkendové tržby 1 – 3. 1. 2021:

Začínáme rok 2021 a přece jen to ještě nějakou dobu v ohledu financí nebude točit kolem velkých čísel. Začátkem roku 2021 tak navážeme na novinky z minulého týdne a především tedy k Wonder Woman 1984 a jejímu přelomovému nasazení, kdy šla krom do kin na streamovací službu HBO Max. Už minulý týden jsem naznačil, že si nejsem zcela jistý jak Wonder Woman 1984 brát a předem jsem varoval, že oznámení Wonder Woman 3 ještě nemusí nutně znamenat vše. Jak to tedy vlastně nakonec s tou Wonder Woman 1984 je?

Druhý víkend v Americe a film zde v kinech padá o 67%. Během druhého týdne v amerických kinech tak bojovná amazonka navíc 5, 5 milionů dolarů. V Americe je tak za 2 týdny je na částce 28, 5 milionů dolarů a bude ráda, když se v amerických kinech vydrápe na 50 milionů dolarů. Co zbytek světa? Ani tam větší důvody k radosti nejsou. Celosvětově je aktuálně Wonder Woman 1984 na 118, 5 milionech dolarů a spousta lidí si tak rázem řekne, že na tom přece tolik nesejde, protože tu pořád je tu HBO Max. He he.

Neřešme teď fakt, že spousta uživatelů HBO Max hrází problémy s tím, že se na Wonder Woman 1984 nedá koukat, protože se pořád seká. Z propadu v kinech by se ovšem snadno dalo usoudit, že spousta lidí se doslechlo o možnosti, že si přece film můžou pustit za zaplacení předplatného doma. Je to možné a společně s velmi negativními diváckými odezvami a faktem, že řádí COVID to nejspíš bude jedna z hlavních příčin. Jenomže důležité je, že spousta lidí rychle vydedukovala, že je Wonder Woman 1984 automatický úspěch, protože jinak by přece k odklepnutí pokračování dojít nemohlo. Že ne?

K definitivnímu rozuzlení nad tím, zda je tedy Wonder Woman 1984 skutečně úspěch či nikoliv mě definitivně dovedl až Ted George z Moviezone. Ten ve svém článku o 10 nejzajímavějších kasovních příběhů z roku 2020 definitivně vynesl rozsudek a došel k tomu, že jde o fail. Došel k tomu i díky tomu, že použil srovnání společnosti Blumberg, která hlásá toto. Poté co na Disney na Boží hod na Vánoce vypustilo novou pixarovku Duše (která z kin zatím vydolovala 12 milionů dolarů), aplikaci Disney+ si stáhlo nových 2, 3 milionů lidí. HBO Max si týden po Wonder Woman 1984 mělo stáhnout lidí 554 tisíc. Warneři se tak můžou chlubit tím, že jim přibyl enormní počet odběratelů, klíčové je ale to, že nezmínil konkrétní počet. A to už smrdí tím dojmem, že to zas tak horké s tím úspěchem ve finále nebude.

Nadále tedy platí, že čerstvě oznámená Wonder Woman 3 přece jen může být uklizena do kouta a skutečně to jen podtrhuje pravděpodobnost, že strategie se souběžným uvedením do kin a zároveň HBO Max opravdu nebude takový jackpot a že se nakonec skutečně ten Sebevražedný oddíl, Duna nebo Matrix 4 mohou dočkat klasického uvedení do kin. Jak to tedy bude dál? Bez uvedení na HBO Max se pravděpodobně už neobejde thriller Střípky s Denzelem Washingtonem, Rami Malekem nebo Jaredem Letem v hlavních rolích a dost pravděpodobně i hraný Tom a Jerry. Kolem jara ale očekávám, že se tahle taktika potvrdí jako jasný průser a Warneři si přece jen počkají do té doby, dokud nebudou kina (alespoň z části) fungovat jako dřív. Ano, bůh ví kdy takhle situace nadejde. HBO Max ale skutečně předvedlo, že skrz ní pšenka nepokvete.

Pokud se vrátíme k těm kinům, odtud hrdinná Diana stihla vydolovat celosvětově už těch zmíněných 119 milionů dolarů. Háček je ovšem jasný- Jednička si došla pro 822 milionů dolarů, přičemž 412 jich bylo jenom z Ameriky. Aquaman a Joker přitom v minulých letech hlásili oba po miliardě a jediné co tak Warnerům může trochu udržet to sebevědomí je fakt, že aktuálně řádí ten COVID. Jenomže k tomu si připočtěte velmi výrazný počet negativních reakcí, fakt o tom, že tržby ze streamu se pořád přece jen nejsou schopni vyrovnat těm z kin a jasnou víru Warnerů, která bude sázet na to, že v srpnu vše bude v pohodě a The Suicude Squad vydělá balík. Vše může být každým dnem jinak, prostě se ovšem ukázalo, že uvádění těch velkých blockbusterů na HBO Max je z několika důvodu jasný omyl, který dost možná touhle dobou už Warnery skutečně mrzí. A bude mu dost možná ještě nějakou dobu trvat než se z toho vzpamatuje, protože ve finále budou Warneři na nové Wonder Woman přece jen tratit mnoho milionů dolarů.

A jak se jinak daří americkým snímkům kromě Wonder Woman 1984? Croodsovi 2: Nový věk hlásí celosvětově 115 milionů dolarů a novinka režiséra Paula Greengrasse News of the World druhý týden v Americe spadla o 25% a z amerických kin dohromady hlásí 5, 4 milionů dolarů (zde ovšem zbytek světa moc nepomůže, globálně totiž jinak film brzy vyjde na Netflixu).

Tak a teď k té Číně, kde to je zase velké: Nový rok čínská kina odstartovala vyloženě parádně. 1. ledna sem vrazilo drama A Little Red Flower a už během pátku otevřelo za 39 milionů dolarů. Během otevíracího víkendu poté film utržil rovných 119 milionů dolarů. Nadále tak platí, že se čínská kina se situací víceméně jednoduše vyrovnali a i když v Číně dle všeho COVID pořád vystrkuje růžky, minimálně co se týče tržebních částek to není tak bledé jako v Americe. Dokazuje to tak to, že i tento rok budou některé čínské filmy vydělávat víc než americké blockbustery a velmi výrazně to ukáže Detective Chinatown 3, který do čínských kin dorazí 12. 2. 2021. Detective Chinatown 2 před 2 roky vydělal dohromady 544 milionů dolarů (jednička přitom vydělala pouze 126 milionů dolarů) a je pořád možné, že trojka svého předchůdce v oblasti financí překoná. Ano, i v blízké době budou ty velká čísla přicházet z Asie!

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.