The Mandalorian – Chapter 14: The Tragedy (S02E06)

Mandalorian (Pedro Pascal) a Dítě cestují na pradávné místo…

Mandalorian: Chapter 14- Před rozborem nejnovějšího dílu mi to nedá a vyjádřím se k jistému obvinění o tom, že dávám každému dílu Mandaloriana 5 z 5 a jsem nekritická fanouškovská ovečka, která není schopná objektivní kritiky. Do téhle kolonky jsem se opravdu nechtěl dostat, ale uvědomuju si, že to k tomuhle přece jen vybízí. Jenomže již poněkolikáté přísahám, že ve formě textu vypisuju svůj nejobjektivnější názor a jakmile se dle (mého názoru) objeví špatný díl Mandaloriana, nemám problém to přiznat. Jenomže Chapter 14 tento díl rozhodně není a naopak bych ho po předchozím dílu označil za 2. nejlepší v celé historii seriálu!

Je to ale celé trochu komplikovanější. Tenhle díl je prozatím ze všech dílů nejkratší (včetně části „ in the last episodes of Mandalorian“ a závěrečných titulků trvá dohromady 31 minut) a celá epizoda by se v podstatě dala označit za 30-minutovou akční sekvenci, kde se střídají výborné akční sekvence, emocionálně působivé momenty a jednoduše parádní vizuál.

Tuto epizodu režíroval Robert Rodriguez, režisér Desperada nebo Ality: Bojového anděla, ale též i filmů jako Spy Kids 1-4 nebo Dobrodružství Žraločáka a Lávovky. Rodriguezův styl je velmi unikátní a potěšují je to, že se tenhle styl dokáže parádně prosadit i v této epizodě Mandaloriana. Ne, Lucasfilm Rodrigueze nenechal kompletně rozevřená vrátka k totálním šílenostem, které předváděl například ve filmech jako Mačeta a Mačeta zabíjí (na to ostatně bude mít čas už 1. ledna se svou očividně se svou děsivě vypadající novinkou We Can Be Heroes, kam si mimochodem přitáhnul i Pedra Pascala), právě díky tomuto faktu, ale Rodriguez předvádí své nejlepší akční scény od dob Desperada a v rámci Mandaloriana přináší jeden z akčních vrcholů celého seriálu- Bitvu na Tythonu!

Mandalorian 14 přináší jeden velmi potěšující fakt- Boba Fett nebyl využit pouze pro cameo v první epizodě 2. série! A chcete slyšet ještě jednu potěšující informaci? Boba Fett očividně nebude využit pouze pro jedinou epizodu jako epizodní záporák! Boba Fett naopak zde dostává své pověsti, které se svým zevnějškem dosáhl v dobách Impéria vrací úder a Návratu Jediho a svým rozpracovaným charakterem následně v expandovaném univerzu, které později přestalo být kánonem. Někdo si ale konečně uvědomil, že je Boba Fett oblíbený a má se s tím náležitě pracovat. Temuera Morrison je tak definitivně zpátky a dost možná vás čeká pojetí postavy, které nečekáte. A přesto budete nadšení! Morrison je jako Boba Fett výborný a jakmile dojde k opětovnému setkání s jeho legendárním brněním tak se z Boby Fetta stane definitivně vraždící mašina, která bude mít ještě příležitost se vyřádit v dalších částech. Ještě předtím, když si Boba Fett musí vystačit pouze s tyčí je ale radost na Morrisona radost pohledět a jestli se potvrdí zprávy o tom, že se Boba Fett dočká vlastního seriálu tak bude velmi důvod k nadšení, protože by se Morrison mohl hodně vyřádit.

Především zde ale Boba Fett není vykreslený jenom jako maniak a ukáže se, že brnění pro něj hodně znamená i proto, že ho zdědil po svém otci Jangu Fettovi. Boba Fett se hodně projeví i faktem, že po svém brnění nejde vyloženě ve zlém a vše se snaží vyřešit v míru bez zbytečného násilí. Retcon, který spočívá v tom, že vlastně skutečně je Bobovo brnění to samé, které kdysi nosil jeho „ otec“ skutečně dodává Bobovi duši a skutečně to celé dokazuje, že pro Bobu Fetta jeho otec znamenal hodně. Především se ale definitivně položí základní otázka o tom, zda je Jango Fett stejně jako kdysi v legendách Mandalorian nebo je jenom zlodějem, který svou zbroj Mandalorianům ukradl. Tahle varianta, která byla načrtnuta v seriálu Star Wars: Klonové války kdysi byla velmi kontroverzní a spousta lidí, kteří Janga Fetta brali jako jednoho z nejlepších Mandalorianů vyloženě naštvala. Zde se ale ukazuje, že tomu tak úplně není a je zde tak potenciál, že by se Jango přece jen ještě mohl kdysi objevit a jeho charakter se ještě více rozvinout (že by se objevil právě v seriálu Boba Fett ve formě flashbacků?). Jinak bude velmi zajímavé jak se dále bude s Bobou Fettem pracovat a zda ho nadále žene nenávist vůči Jediům, protože jeden z Jediů (Mace Windu) jeho otce kdysi zabil. Seriál ale naštěstí z Boby Fetta neudělal záporáka a je to velmi potěšující fakt.

Ming-Na Wen se po Chapter 5 vrací v roli Fennec Shand a definitivně tato postava dokazuje své pověsti výborného snipera. Především i ona ale očividně nebyla tak prokouknutá ve svém debutu a definitivně se ukazuje, že veškeré ty rádoby vedlejší questy skutečně můžou mít svá opodstatnění a vedlejší postavy se můžou znova objevovat, rozvíjet a dokázat, že by své seriály možná přece jen utáhli. To podobné například platí i Moffu Gideonovi v podání Giancarla Esposita. To co Esposito dokáže v jediné scéně je prostě neskutečná ukázka charizmatu a hereckého talentu a především se konečně začíná jeho postava více rýsovat. Vyloženě se těším na jeho další výskyty a další ukázku toho, že je tento záporák vyloženě parádní.

Především vztah Dina Djarina a Grogua se ale nadále nádherně vyvíjí. Jejich vztah je čím dál tím propracovanější a dojemnější. Pedro Pascal se nadále musí spolehnout pouze na svůj hlas a přesto nadále dokáže veškeré emoce pod svým brněním totálně prodat. Dalo by se sice dle prvních předpokladů říct, že je jedno kdo Manda pod maskou hraje a kdo ho následně i dabuje, právě Pascal ale dokazuje, že byl trefou do černého a postavu Dina Djarina ještě více obzvláštňuje.

A akční pasáže/velkolepá akční sekvence jsou neskutečně nápadité, záživné a vyloženě kolosální. Rodriguez zde navíc dokázal zapojit svůj talent na velmi nápadité úmrtí a ukazuje, že se Rodriguez skutečně umí točit jednoduše parádně….. pokud ovšem u toho má nějaký ten dozor!

Celá tahle epizoda jednoduše působí jako jedna velkolepá akční sekvence, která slouží jako předehra k závěrečným dvou epizodám. Ale láká na ně neskutečně. Definitivně navíc tento seriál začíná naznačovat jakým směrem se dále vydá a i když jsem se bál, že tomuhle seriálu dojdou nápady, zatím to vypadá, že to vyloženě nehrozí. Mandalorian totiž nadále dělá to co mu jde nejlépe a servíruje ten nejlepší audiovizuální zážitek, co by neurazil ani na velkém plátně. Peníze jsou na tom pořád hodně vidět, fan service se pořád necpe do očí a především se zde skutečně daří nadále budovat postavy, gradovat děj a především působit vizuálně skvostně. A teď všichni do mě jak tomuhle „ hnusnému bratranci Hvězdné brány“ lezu do prdele……. ‚I’m a simple man making his way through the galaxy!

Verdikt: 5 z 5


Photo © Disney+

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.