Terminátor 2: Den zúčtování

Deset let po neúspěšném pokusu zabít Sarah Connorovou (Linda Hamilton), matku budoucího vůdce lidstva ve válce proti strojům, se do Los Angeles vrací z budoucnosti nový Terminátor, typ T-1000 (Robert Patrick), aby zlikvidoval už narozeného Johna Connora (Edward Furlong). Dospělý Connor v roce 2029 na svoji ochranu posílá do minulosti druhého Terminátora T-800 (Arnold Schwarzenegger). Oba stroje nezávisle na sobě pátrají po malém Johnovi. Chlapec zjišťuje, že T-800 je naprogramován na jeho ochranu a s jeho pomocí osvobodí svou matku z psychiatrického ústavu, kde je léčena z údajné schizofrenie. T-800 oběma vysvětluje, co přinese budoucnost. Tu je však možné změnit…a při tom všem hrdiny stíhá nemilosrdný a zřejmě nezničitelný T-1000…

Psal se rok 1991 kdy James Cameron změnil (a ne naposled) dějiny filmu. Vznikl totiž Terminátor 2, jeden z nejlepších akčních filmů všech dob který však nabízí i geniální charaktery, na tu dobu úchvatné efekty a hlavně….. nejlepší vztah robota a dítěte.

Arnold je tentokrát ten hodný a překvapivě jeho dobrá verze Terminátora funguje ještě víc než jeho zlá. Úplně nejlepší je jeho vztah s Johnem Connorem (jeho představitel Edward Furlong byl skvělá volba), který se postupně vyvíjí, John ho začíná vnímat jako otcovskou figuru a když se ti dva na konci musí rozejít, jedno oko nezůstane suché.

Sarah Connorová si od prvního dílu prošla výrazným vývojem. Film začíná když je ještě na dně, avšak Sarah je moc silná na to, aby se vzdala a pro svého syna udělá cokoliv (I když by nejspíš cenu za nejlepší matku nedostala).

A Arnolda nahradil Robert Patrick jehož T-1000 prostě musí být vypsán v zlatých stránkách nejlepších filmových zabijáků všech dob.

Film nenudí ani sekundu, přichází několik slavných scén a hlášek (Hasta la vista baby forever!) a Cameron dokázal, že dokáže být sequel lepší než první díl. Rozvinul některé motivy z prvního filmu, přišel s novými nápady a především natočil zásadní akční milník.

Terminátor 2: Den zúčtování jsem obdaroval několika tituly: Neuvěřitelná pecka. Neuvěřitelný akční film. Nejlepší film Arnolda Schwarzeneggera. Nejlepší film z Terminátoří série. Nejlepší film roku 1991. Nezbývá dodat nic jiného, že by se měla nějaká kopie někde zajistit, protože i za 5000 let bude nejspíš Terminátor 2 skvěle fungovat. Pokud po nás po vyvraždění Terminátory něco zbude.

Vidět Terminátora 2 v kině je neskutečný zážitek. Tvůrci se budou moci snažit sebevíc, překonat Terminátora 2 však bude více než velmi těžké. …..

Trailer:

Verdikt: 5 z 5


Photo © 1991 TriStar Pictures

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.