Šťastné a veselé – První „lesbická“ Vánoční komedie.

Abby (Kristen Stewart) se rozhodne na vánoční rodinné oslavě požádat svoji přítelkyni Harper (Mackenzie Davis) o ruku. Jenže tu je drobný zádrhel- Její vyvolená ještě neměla odvahu svým konzervativním rodičům (Mary Steenburgen, Victor Garber) sdělit, že je lesbička…

Šťastné a veselé AKA Happiest Season je dost možná skutečně první romantická komedie, jejíž hlavní postavy jsou lesbičky. Scenáristka a režisérka Clea DuVall (která je jinak celkem populární herečka) se u psaní scénáře (který sepsala s pomocí Mary Holland) inspirovala svým vlastním Coming outem a sama svůj film víceméně popsala jako autobiografii. Happiest Season se tak skutečně stává první mainstreamovou komedii, jejíž zápletka se točí kolem lesbického páru a vzhledem k faktu, že za filmem stojí právě DuVall tento film nejenom působí jako autentická ukázka Coming outu, ale zároveň je ten film výrazně důležitý v tom ohledu, že je v něm sice tajnost své sexuality hlavním motivem filmu, právě filmy jako Happiest Season ale ukázkově k tomu, aby se divákům předvedlo, že na tom skutečně nic není. Těžko říct jak by takhle působil film, který by měl místo dvou hereček v hlavní roli dva herce, Happiest Season ale dle mého názoru dělá LGBTQ+ ukázkovou poklonu. Ale Happiest Season ve finále není jenom zásadní film, ale zároveň jde zcela jasně o komedii roku!

DuVall a Holland napsali bravurní scénář, který má skvělé komediální momenty, vyloženě dojemnou romantickou stránku a především skutečně servíruje parádní motivy ohledně patálií s Coming outem.

Happiest Season to má ve finále jednoduché i díky jednoduše bravurnímu obsazení. Kristen Stewart a Mackenzie Davis jsou výborný pár, který mezi sebou má parádní chemii, jejich vzájemná láska je uvěřitelná a máte skutečně pocit, že jsou pro sebe stvoření. Happiest Season má zároveň parádní vedlejší herce- Je tu výborná Alison Brie jako starší sestra postavy Mackenzie Davis, Victor Garber a Mary Steenburgen jsou jako rodiče postavy Mackenzie Davis bravurní, Jake McDorman zde má velmi zajímavou roli, víceméně neznámý Dan Levy se zde taky předvede v tom nejlepším možném světle. Nejlepší z celého castingu je ale ve finále překvapivě Aubrey Plaza, která si krade každou svou scénu pro sebe. Nejvíc potěšující fakt je skutečnost, že žádná z těch postav není chodícím klišé. Opravdu ne! Jsou to bravurně napsané a komplexní postavy, obzvláště tak bravurně napsané na poměry současných komedií. Ten film má velké štěstí ve svém castingu, protože pro ztvárnění jednotlivých rolích byli zvoleni ti nejlepší herci. A skutečně se víceméně všichni předvádí ve velmi vysoké formě.

Happiest Season je ale zároveň vánoční film až na půdu a atmosféra vánoční komedie sálá snad ze všech stran. Neříkám hned, že má Happiest Season potenciál na to stát se novou vánoční filmovou klasikou, vyloženě ale ani to není nemožné.

Ten film si ale i přes status komedie z Coming outu vyloženě neutahuje a nezlehčuje to. Naopak Coming out zobrazuje jako velmi náročnou věc, náročnější než za kterou jí většina nezainteresovaných lidí považuje. Vyjít se svou sexualitou ven opravdu není lehké, zvláště když jste součástí konzervativní rodiny. Postava Harper v podání Mackenzie Davis si to uvědomuje a přesto skutečně chce říct, že je láskou jejího života žena. Ten film pořád není drama a ty aspekty Coming outu pořád zobrazuje s trochu humornou nadsázkou. Vzhledem k faktu, že za filmem ale stojí právě DuVall, která si Coming outem prošla to nikdy nesklouzne do absolutnímu vysmívání psychického utrpení lidí stydících se za svou homosexualitu. A to je na tom filmu tolik super.

Ten film má bravurní komediální načasování, úžasné postavy, chytrý scénář a především skutečné vánoční srdíčko. V rámci zachycení lesbického vztahu jde navíc už teď o zásadní snímek sám jsem překvapen jak moc z toho nadšený jsem. Jasný komediální TOP roku a zvědavost co dalšího DuVall předvede. Její novinka možná není dokonalá a jistými momenty přece drhne, má ale hodně důvodů proč si jí nejen pamatovat….. ale zároveň se do ní jednoduše zamilovat!

Trailer:

Verdikt: 4 z 5


Photo © Hulu

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.