Skála – „Mám vycvičenou britskou inteligenci“

Generál amerického námořnictva Francis Hummel (Ed Harris) je čestný muž, hrdina a veterán několika tajných vojenských operací. Proč tedy s hrstkou svých perfektně vyzbrojených mužů ukradne z přísně střeženého armádního skladu patnáct raket s mimořádně nebezpečným nervovým plynem? A proč se s nimi zabarikáduje „na skále“ v sanfranciské zátoce, v proslulém bývalém vězení Alcatraz, a namíří je na město? A proč přitom navíc ohrožuje 81 nevinných rukojmí – turistů, kteří si přišli prohlédnout vězení, odkud nikdy nikdo neutekl? Generál žádá jen spravedlnost – chce od Pentagonu získat sto milionů dolarů pro odškodnění rodin padlých vojáků. Přesto je však terorista a muži z FBI horečně pracují na plánech na jeho likvidaci. Ale jak zneškodnit rakety, aniž by byly zmařeny desetitisíce lidských životů? A jak vůbec proniknout do Alcatrazu – labyrintu podzemních chodeb, střeženého mořem a vojenskou supertechnikou? Mohou to dokázat jen dva muži: první je „šílenec z laboratoře“, špičkový chemický specialista FBI Stanley Goodspeed (Nicolas Cage), který miluje Beatles a svou těhotnou snoubenku a který bledne už jen při slovu „akce“. Druhý je jediný člověk, který kdy uprchl z Alcatrazu a který proslulé vězení dokonale zná: kdysi polapený britský agent Mason (Sean Connery), který ví o všech amerických státních tajemstvích za poslední půlstoletí. Dnes je z něj zahořklý stařec, trávící v tajném vězení FBI třicátý rok vězení. jak je přesvědčit, aby spolupracovali a vydali se „na skálu“ pro téměř jistou smrt? A když se to podaří, jak si ti dva poradí s nástrahami generála a jeho po zuby ozbrojených zabijáků?

Rok 1996 už byl hodně dávno, zanechal nám ale spoustu zapamatovatelných snímků- Den nezávislosti, první Mission: Impossible nebo třeba právě Skálu. Michael Bay byl tehdy tvůrce, který měl po debutu u prvních Mizerů dveře v Hollywoodu otevřené dokořán a i tentokrát se spojil s producenty Michaelem Bayem a Danem Simpsonem. Společně spojili spolupráci na filmu jehož námět se v Hollywoodu pohyboval už pár let a mohl si v něm zahrát Arnold Schwarzenegger kdyby po přečtení scénáře neřekl, že jde o neskutečnou hovadinu. Scénář si ale za těch pár let prošel ještě nějakými úpravami a došlo to tak daleko, že roli kterou si měl původně zahrát Arnold Schwarzenneger nakonec zahrál Nicolas Cage. Jenže v době kdy byl Nicolas Cage jako herec brán ještě víceméně vážně, především se ale u Skály sešli dva schopní producenti, mladý talentovaný akční režisér a především druhou hlavní roli nakonec získal Sean Connery!

První James Bond v historii je před nedávnem umřel, před tím odpočíval rodném Skotsku, minimálně v roce 1996 měl ale ještě elánu dost. A hned po Jamesi Bondovi a Henry Jonesovi Sr. je John Mason pravděpodobně jeho nejslavnější roli, která zaručila, že se na něj jen tak nevzpomene. Jenže tohle není ten případ kdyby hlavní herec táhnul jinak průměrný až nadprůměrný film a zastinoval všechny herce kolem. Skála je totiž geniální v téměř každém ohledu a dodnes strká do kapsy většiny akční tvorby. A právoplatně u většiny lidi patří minimálně do TOP 10 akčních filmů.

Na Skále je především geniální to, že nejde zcela říct jestli je hlavní zlo onen generál Hummel, který chce vlastně jen spravedlnost pro vdovy, které přišli o manžely a nepřišli nic nebo vláda USA, která také není čistá, má spoustu tajemství a pochopitelně nechce aby tyto informace utekli na povrch. Mason je poté jen obět toho, že byl agentem britské služby a kvůli zjišťování informací pro svou vládu zaplatil tím, že strávil většinu života zavřený pod zámkem. Zároveň se mu ale jako jedinému člověku v historii povedlo utéct z věznice Altacraz a tudíž mu život nadělí druhou šanci, kterou Mason pochopitelně hodlá využít. A možná přitom zachránit i mnoha tisíc lidí.

Connery se ale především skvěle doplňuje s postavou Goodspeeda, který je postavený na tom, že se mu akce hnusí a je to především ,, chemická krysa“. Když se tedy dozví, že bude vyslán na misi, která ho může stát život pochopitelně z toho nemá radost. Zároveň skoro od začátku víme, že bude Goodspeed tatík a tudíž mu jako protagonistovi přejeme ať události následujících dvou hodin přežije bez co největších problémů.

Film má tak 2 hlavní postavy se kterými se divák rychle srozumí a přeje jim co nejlepší- Masonovi ať se případně může poznat se svou dcerou, Goodspedovi zase at‘ se alepoň dožije narození svého dítěte. A je už jenom skvělé mít dvě hlavní postavy, zároveň je ale skvělé mít parádní postavu na druhé straně barikády. Generál Hummel poté není záporák v pravém slova smyslu. Lepší označení je antihrdina. Opravdu nemá rád násilí páchané na nevinných a dělá to jen proto, že ho vlastní vláda zklamala a on prost chce spravedlnost pro ženy, které za problémy své vlády zaplatili životy svých mužů. Hummel má ve finále čisté úmysly a opravdu není záporákem v tom pravém slova smyslu. Trochu složitější je to s ostatními vojáky, které Hummel do ,,své revoluční jednotky“ najme, kterým jde čistě jen o peníze. S Hummelem se divák snadno ztotožní už během úvodních titulků kdy ho definitivně až smrt manželky donutí k činu, který následně spáchá. A i když z něho nemá kdovíjakou radost, nic jiného mu už prostě v zoufalosti nezbývá.

Minimálně co se týče charakterů, která je kromě tří hlavních hvězd obohacena ještě o členy vlády USA, Hummelovy mariňáky nebo Cageovou roztomilou snoubenku. Skála ale především šlape v té části ve které by šlapat měla- A to v té akční. Bay už u Mizerů ukázal, že nemá s akcí problém a je v ní tak trochu pán, tady to ale posunul na zcela nový level kdy se potvrdil jako jeden z nejlepších akčních režisérů, které Hollywood za posledních 30 let vyprdl. Většinu Bayových filmů mám dodneška rád (Transformery bráním kde můžu… VŠECHNY DÍLY!), jsem ale rád, že právě Skála se stala kultovním filmem, který fandové akčních filmů skloňují dodnes. Zaslouženě!

Ať už je to honička Humvee s Ferrari nebo celé finále Bay prostě za 134 minut naservíruje několik parádních akčních sekvencí, které fungují. Cage jako takový neobvyklý akční hrdina funguje (dokázal to později i v Con Airu nebo V tváří v tvář), je to ale především cool Connery, kterej celej ten film neskutečně táhne. Connery, Cage i Harris a mně předvádějí jedny z nejlepších výkonů v historii akčního žánru a dodneška je skloňuju když se někdo zmíní o tom, že v akčním filmu není potřeba ,, hrát“.

Skála je dodneška peckou, která se navíc dle Baye mohla dočkat pokračování na které ale nikdy nedošlo. A i když dvojka, která by pojednávala o Masonovi na útěku před zlou vládou mohla stát za to, ve finále jsem možná i rád, že na dvojku nikdy nedošlo. Jednička je dodneška totiž akční peckou, která neomrzí ani po x shlédnutích. A i když se u takovýho Six Underground bojím, Michael Bay pro mně vždycky bude akční bůh !

Trailer:

Verdikt: 5 z 5


Photo © Hollywood Pictures

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.