Saw X: Návrat ke kořenům či snaha o širší spojení?

Mv5bmta3nzexotyxotfeqtjeqwpwz15bbwu3mdc1njk2mdq@. V1

image-w1280

Je to vlastně velmi úsměvné. Na jednu stranu je první Saw Jamese Wana brán jako jeden z nejlepších hororů 21. století. Na druhou stranu ovšem k nelibosti mnohým odstartoval dlouhou hororovou franšízu, kdy se většina dušuje, že Saw mělo skončit již právě u prvního filmu v roce 2004. Jenže se na to vše podívejme z tak trochu jiného ohledu: Když se do filmu investuje pouhý 1 milion a nějakých 200 tisíc a prapůvodní osud filmu měl vést ke stavu televizního filmu, aby se film následně objevil v kinech a vydělal v nich 104 milionů dolarů, bylo prostě jasné,  že se Skládačkový vrah musí vrátit. Prakticky nikdo ovšem nečekal, že se následně každý rok objeví další díl Saw, od roku 2004-2010 tak vzniklo celkem 7 dílů ze série Saw.

i další díly ze série Saw nadále vydělávali mnohonásobek svých mrzkých rozpočtů, přes prsty tvůrci dostali až s uvedením dílu Saw VI v roce 2009. Vůbec poprvé tehdy film ze série Saw v kinech nepřekonal hranici 100 milionů dolarů, při nákladech 11 milionů dolarů se v kinech vyšplhal na pouhých 68,2 milionů dolarů. Ve studiu Lionsgate tak došlo k rozhodnutí, že budou zrušené plány na realizaci Saw VII i Saw VIII a scénáře obou filmů se sesmolí do jednoho filmu. Problém byl pochopitelně v tom, že tvůrci začal slibovat, že finále zodpoví všechny zásadní otázky, na to ovšem ve finále nebyl čas a tehdejší finále tehdy jen vytvořilo spousty dalších otázek. Saw VII ovšem mělo štěstí v tom, že do kin dorazilo na podzim 2010 a svezlo se na vlně tehdy revolučního 3D. Saw 3D či Saw: The Final Chapter tak při nákladech 20 milionů dolarů vydělalo v kinech 136,2 milionů dolarů a vypadalo to, že ikonické ,,Game Over´´ zazní v rámci série definitivně naposledy.

intro-1660596445

Jenže se začal psát rok 2016, ve studiu Lionsgate začali úvahy nad tím, že by návrat Skládačkového vraha mohl vyvolat výraznou poptávku a došlo tak na oznámení, že na podzim 2017 dorazí osmý díl Saw, 7 let od premiéry sedmého Saw. Už tehdy bylo slibováno, že se série pokusí vrátit s tak trochu čistým štítem. Hardcore fanoušci série se tak mohli těšit na návrat Dr. Gordona (Cary Elwes) či potencionální návrat Marka Hoffmana (Costas Mandylor), v rámci série ovšem došlo na návrat pouze Johna Kramera (Tobin Bell), původního skládačkového vraha, kterého při životě udržuje várka flashbacků.

Háček je přitom zjevný. Mezi trademarky série Saw patří dějové zvraty. A je jedno, zda jsou tyto zvraty více či méně přitažené za vlasy a že postupem času začali dávat menší a menší mysl, zvraty k sérii Saw prostě patří. I proto se mohl postupem času počet tajných učedníků původního Skládačkového vraha zvyšovat a zvyšovat a zaostat pochopitelně nemohlo ani osmé Saw s názvem Jigsaw. Studio Lionsgate sice do filmu investovalo pouze 10 milionů dolarů a finální tržby z kin činili 103 milionů dolarů, studio Lionsgate ovšem tehdy údajně čekalo víc. V rámci série je například doposud finančně nepřekonán třetí díl Saw se 164 miliony dolarů, tehdy se ovšem začalo ukazovat, že má série Saw nejspíš skutečně časy té největší slávy dávno za sebou. Na přímý sequel osmého Saw tak nakonec nedošlo, sérii Saw to přesto vaz nezlomilo.

spiral-desktop-bg-ii-v2

Série o Skládačkovém vrahovi, který tahá hříšníky do pastí a chce od nich vidět důkaz toho, že si váží života skrze cestu fyzického utrpení, má výrazný počet odpůrců, kdy často dochází i k názoru, že jde o torture porno. Série má ovšem i mnoho fanoušků a mezi ně patří i herec a komik Chris Rock. Dávno před tím, než Chris Rock vtipkoval o pokračování G. I. Jane  s Jadou Pinkett Smith v hlavní roli , dostal Rock nápad na další díl ze série Saw, ve kterém by si zahrál hlavní roli.

Tvůrci předem slibovali, že se inspirují Sedm Davida Finchera (a sebejistota jim tedy rozhodně nechyběla), i devátému dílu Saw s názvem Spirála strachu: Saw Pokračuje ovšem ublížila pandemie COVID-19. I u Spirály došlo k odkladu z května 2020 na květen 2021, Spirála strachu se ovšem premiéry dočkala v momentě, kdy se kina začala otevírat a Spirála strachu tak dojela nejen na únavu z materiálu a velmi negativní ohlasy, ale především na fakt, že si s kiny nedali moc načas. Film za 20 milionů dolarů by možná s odkladem premiéry utržil více, než výsledných 40 milionů dolarů z kin, zoufalé studio Lionsgate ovšem již 1. 6. 2021 nabídlo v Kanadě film na PVOD. A došlo tak k nevyhnutelnému úniku na internet, kdy bylo jasné, že i když se na konci devátého Saw objevil již celkem šestý Skládačkový vrah, nebylo celkem jasné, zda dojde k otevření zavřených dveří. I přesto, že již v dubnu 2021 bylo oznámeno, že se pracuje na Saw X.

saw-movies-timeline-spiral

Již nyní poté bylo oznámeno, že Saw X do kin dorazí 27. 10. 2023. Režie se chopí Kevin Greutert, který prvních pět filmů ze série stříhal, následně se chopil režie šestého a sedmého dílu, aby se následně chopil střihu osmého dílu Jigsaw, aby se na Spirále strachu podílel alespoň jako exkluzivní producent. S oznámením premiéry poté bylo oznámeno, že fanoušci série by měli dostat přesně to, co chtějí, tím ovšem náznaky skončili. Žádné zprávy o obsazení či napojení na sérii.  Co je ovšem vlastně přesně to, co většina fanoušků chce?

To šlo zaregistrovat právě již při premiéře Jigsaw. S výjimkou zmíněného Johna Kramera došlo na představení zcela nových postav, odhalení nového učedníka, který předcházel všem známým předchozím učedníkům a ukázce toho, že by právě tento nový učedník mohl táhnout sérii dopředu. A fanoušci již tehdy dali najevo, co si o tom myslí. Spirála strachu přišla přesně s tím stejným přístupem a dočkala se zhruba stejného přijetí. Ještě zvláštnější ovšem bylo, že to celé působilo, jakoby Jigsaw i Spirála strachu existovali ve zcela samostatné kontinuitě, kde Spirála strachu vůbec neadresuje události v Jigsaw.

maxresdefault (14)

S tím se ostatně pojí jeden základní problém, který ovšem spousty fanoušků série nedokáže přenést přes srdce – Série Saw zničila samu sebe. Když se totiž přichází se zvraty v celé kontinuitě a nabourávání známých věcí, pořád se tak trochu musí počítat s tím, že to celé bude dávat smysl. Když se rázem někdo snaží přijít s čistým stolem, očekává se alespoň, že někdo pokusí zamazat předem stanovené skvrny. Střízliví tvůrci by se tak aktuálně pokusili o nějakou tu kompatibilitu, snažili by se vrátit ke kořenům z původní sedmice filmů, zároveň úplně neignorovat vše, co se stalo potom. Pokud každopádně desátý Saw skutečně bude adresovat i poslední dva filmy, matematickým výpočtem vychází fakt, že v rámci série aktuálně venku pobíhají tři Skládačkoví vrazi + osud jednoho z nich je stále neujasněný. Už dříve se ostatně mluvilo o tom, že se diskutuje nad návratem Marka Hoffmana v podání Costase Mandylora, který ovšem nejspíš vyvolá jen další řadu otázek, kterou se scenáristé pochopitelně z ,,lásky“ k fanouškům neopováží zodpovědět.

Pravdu se pochopitelně všichni dozví až za 14 měsíců, do té doby se dají očekávat nějaké ta oznámení o obsazení, zasazení příběhu (že by nakonec došlo na nějaký ten prequel?) a nejspíš skrze propagační kampaň i to, co mají znamenat ty sliby o tom, že tvůrci dodají přesně to, co fanoušci chtějí. Jisté je, že milovníci série Saw nejspíš tvůrcům dají ještě jednu šanci, ty střízlivější poté budou doufat v zázrak a přitom pořád tak nějak žít v tom, že pro ně série skončila v roce 2004…..

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.