Skládačkový vrah (Tobin Bell) má následovníka Hoffmana (Costas Mandylor). Tomu je však v patách agent Strahm (Scott Patterson), kterému se podaří dostat se Hoffmanovi na stopu. Zabiják se tedy musí vydat na lov, aby zabránil svému úplnému prozrazení a dopadení…

Darren Lynn Bousman po režii druhé, třetí a čtvrté části s definitivní platností opustil režijní židli série Saw a předal jí Davidu Hacklovi. Ten ovšem rozhodně k sérii nepřišel jako slepý k houslím. Ano, šlo sice o jeho režijní debut, se sérii měl ovšem Hackl již zkušenosti jako architekt výpravy pro druhý, třetí a čtvrtý díl. Měl tak příležitost okoukat režii Bousmana a do jisté míry se tak dalo odhadovat, že bude víceméně přihlášený. A v rámci možností vlastně Hackl odvedl slušnou práci. I když to nestačilo k tomu, aby se Saw V nestal po premiéře prozatím nejslabším dílem série.

Saw V definitivně nastavuje fakt, že od Saw V do Saw VII bude Saw víceméně fungovat na principu seriálu, kdy závěr předchozího dílu naváže na úvod dalšího a na závěr onoho dalšího opět naváže úvod onoho dalšího. Dává to ovšem do jisté míry smysl. Rozpočty jednotlivých dílů Saw byli relativně malé (v případě Saw V 10, 8 milionů dolarů), velmi rychle se realizovali a následně vydělali ohromný balík (v případě Saw V 113, 9 milionů dolarů). Scenáristé už předchozího dílu Patrick Melton a Marcus Dunstan navíc u série zůstali až do sedmého dílu a dopředu vymysleli několik linek. Dopředu se tak sázelo na to, že Saw V sérii nezakončí a kvůli dalšímu cliffhangeru sérii jednoduše neuzavře. Jenže všeho už v rámci Saw V bylo prostě příliš.

Identitu Jigsawa definitivně přebírá Mark Hoffman v podání Costase Mandylora. Mandylor předvádí celkem slušnou práci, díky osobní tragické události dostává minimálně jednu scénu, kde skutečně dokáže prodat emoce a různé flashbacky opět tak trochu horkou nití spojuje mytologii. Dá se přitom rýpat do jistých menších dějových děr a faktu, že i v tomto případě by možná bylo lepší, kdyby byl Saw V prequelem, který by se minulosti Marka Hoffmana spojené s Johnem Kramerem věnoval o poznání víc. Především i proto, že je Tobin Bell ve své nejslavnější roli pořád nadále skvělý a proto zamrzí, že je ho tentokrát pochopitelně o poznání méně.

Hlavní zápletka Saw V je poté rozdělena do dvou polovin: Jedna se opět točí kolem hry, které se tentokrát účastní pět obětí Skládačkového vraha a druhá poté navazuje na závěr Saw IV a nevyhnutelnou konfrontaci Marka Hoffmana a agenta FBI Petra Strahma v podání Scotta Pattersona. Háček s onou hlavní linkou, která spočívá v konfrontaci mezi dvěma muži zákona je poté jasný. Určitě by z téhle hry na kočku a na myš šlo vymlátit o poznání víc. Jenže pak je vlastně otázka co přesně. Jakmile se tehdy od pastí přeskočí k lince Hoffmana a Strahma, celá tahle linka tak trochu smrdí tím, že se na ní nedá nic pořádného vlastně vystavit, dost možná by ovšem šlo, kdyby nešlo o Saw V. Saw V by totiž musela výrazně poskočit jiným směrem a do jisté míry by se místo hororu musela stát detektivním thrillerem. Změna žánru by možná Saw 5 a celé sérii prospěla, pětka ovšem společně se šestkou působí nejvíce pocitem, že se mimo pasti příliš pochoduje na rozpálené střeše.

Alespoň pasti jsou ovšem nadále do jisté míry zábavné. Člověk sice musí mít pochopitelně žaludek na všechnu tu brutalitu, do jisté míry ovšem v téhle sérii čtyř pastí funguje napětí a především se v závěru ukáže další pointa, která sedí iniciativě Johna Kramera. Ano, pasti už působí skutečně tím dojmem, že tvůrci chtějí, aby byli ještě více brutálnější a šokující, pasáži s pastmi ovšem fungují a jen zamrzí, že Hackl sice odvádí relativně slušnou práci, Bousman předtím ovšem uměl pracovat s vizuálem o poznání lépe. Se srovnáváním s Jamesem Wanem ani nemá cenu začínat.

Saw V odstartovalo další kapitolu série Saw, která ovšem kdovíjak potěšující není a k relativně dobrým časům série má daleko. Série se vydala rutinnější i jednodušší cestou a i když to pořád mělo daleko k naprosté katastrofě, protože tam byla pořád jistá přítomnost schopného řemesla a k příšerným hororovým pokračováním to má furt daleko, další pokles byl znát. Saw V nicméně otevřelo dveře pro další pokračování a v kinech šlo pořád o úspěch. Šlo o pochopitelnou sázkou na jistotu, která zamrzí jen v tom, že má k jedničce ještě dál než dvojka, trojka a čtyřka……

Trailer:

Verdikt: 3 z 5


Photo © Lionsgate

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.