Robin Hood: Král zbojníků

Po útěku ze zajetí se Robin (Kevin Costner) vrací zpátky domů do Anglie, spolu se svým maurským přítelem Azeemem (Morgan Freeman). Vzápětí se dozvídá, že jeho otce zabili lidé sloužící proradnému šerifovi z Nottinghamu (Alan Rickman). Prchne proto do Sherwoodského lesa, kde se stane vůdcem vzbouřenců a vede je proti krutému šerifovi…

Příběh Robina Hooda zná snad každý. A to i díky tomu, že se dočkal a nadále dočkává různých filmových adaptací. Tou nejznámější je poté pravděpodobně Robin Hood: Král zbojníků. Film z roku 1991 si dodnes drží kultovní status, patří společně s Tancem s vlky a Osobním strážcem pravděpodobně mezi nejslavnější filmy s Kevinem Costnerem v hlavní roli a především je po letech skutečně nadále jedním z nejlepších dobrodružných filmů všech dob.

Robin Hood: Král zbojníků má prakticky vše. Schopnou režii Kevina Reynoldse, výtečný casting, skvěle natočené akční scény, skvělá bilance mezi humorem, romancí i napínavými momenty, fenomenální soundtrack, který už při svém úvodu jednoduše zůstane divákovi v hlavě, vynikající tempo, solidní výpravu, kostýmy, masky a s příběhem se tu odvádí velmi solidní práce. Král zbojníků dost možná nepatří mezi nejzásadnější filmy všech dob a je pořád především dobrodružným spektáklem, nic z toho mu ovšem neubírá na jeho neodporovatelné kráse.

Kevin Reynolds v roce 1991 ukázal, že by se měli blockbustery točit nějak takhle. Vzal klasický příběh Robina z Locksley a zpracoval ho v jedinečném podání. Přitom Král zbojníků nekráčí vyloženě vážnou cestou a je skutečně především zábavnou podívanou a dodnes dost možná skutečně jeden z nejzábavnějších blockbusterů. Když ovšem dojde na lámání chleba, Král zbojníků jednoduše nezklame. A to především v samotném finále, kdy se Reynolds skutečně nedrží při zemi a naservíruje divoké finále plné katapultování, Morgana Freemana s kopím a vyrovnaný šermířský souboj. Takhle se na to musí!

Kevin Costner byl v tomhle případě castingovou trefou do černého. I díky své sympatičnosti se na roli hlavního hrdiny neskutečně hodil a těžko si vlastně v tomhle filmu představit kohokoliv jiného. Costner sice za svůj výkon ve filmu vyhrál ocenění Zlatá malina za nejhorší výkon, lidé ovšem dokáži kvalitu posoudit sami. Kromě Costnera je tu ovšem také Morgan Freeman, který po Řidiči slečny Daisy zažil další zásadní roli, Alan Rickman jako fenomenální záporák Šerif z Nottinghamu, solidní Christian Slater ve vedlejší roli Willa Scarletta, velmi fajn Mary Elizabeth Mastrantonio jako Marian, sympaťák Mike McShane jako otec Tuck a nebo Sean Connery v legendárním cameu, která si ukradl pro sebe. Od tohohle castingu prostě člověk chtít víc nemohl.

Odklonem od přesného historického zpracování vznikla jednoduše neskutečně dobrodružná divočina, kterou Reynolds nemohl natočit lépe. Vznikl fenomenální epos, který doprovází vynikající soundtrack Michaela Kamena, v akčních scénách je neskutečně kreativní a občas vyloženě utržený ze řetězu a v součtu jednoduše vzniká nejlepší adaptace Robina Hooda všech dob. Dost možná nepatří mezi nejlepší či nejzásadnější filmy všech dob, ve svém žánru by ovšem nejspíše moc konkurentů nenalezl. Což jen dokazuje, že je i po 30 letech fenomenální.

Robin Hood: Král zbojníků je po 30 letech fenomenální dobrodružnou podívanou, která z příběhu Robina Hooda vymlátila maximum. Vzniklá čirá ukázka toho, jak natočit velkolepý a zábavný dobrodružný film, který se sleduje jedna radost. Navíc neomrzí ani po mnoha zhlédnutích a připomíná staré zlaté časy poctivé řemeslné práce, které časem bezpochyby ubývá. I díky tomu zůstanou filmy jako Robin Hood: Král zbojníků ještě dlouho nesmrtelnými……

Trailer:

Verdikt: 5 z 5


Photo © Warner Bros. Pictures

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.