Ghosted
Ghosted
Apple TV+

Cole (Chris Evans) se bezhlavě zamiluje do tajemné Sadie (Ana de Armas), ale pak zjistí, že Sadie je tajná agentka. Než se stihnou rozhodnout pro druhé rande, jsou Cole a Sadie zapleteni do mezinárodního dobrodružství s cílem zachránit svět….

Vzniklo již dost filmů, které se točí kolem toho, že se někdo zamiluje do někoho, aby následně zjistil, že je špionem a ve finále se krapet zamotal do povolání své drahé polovičky. Za klasiku by v takovémto menším subžánru šlo označit Pravdivé lži Jamese Camerona s Arnoldem Schwarzeneggerem a Jamie Lee Curtis, z posledních let poté například Zatím spolu, zatím živí Jamese Mangolda s Tomem Cruisem a Cameron Diaz. Nově se o podobný recept snaží i romantická akční komedie Ghosted. Na režijní židle sedí Dexter Fletcher (Rocketman), za scénářem stojí duo Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool 1-2) a v hlavních rolích se představují Chris Evans a Ana de Armas. Co by se tak vlastně mohlo pokazit, že?

Ghosted
Apple TV+

Pro začátek jde za velký šok vnímat fakt, že za filmem stojí Apple TV+, streamovací služba, která se sice nemůže chlubit kdovíjak bohatým katalogem novinek, za to bylo tak nějak očividné, že si Apple TV+ alespoň neplete kvantitu s kvalitou. Výsledné Ghosted přitom připomíná film pásové výroby, který by člověk hledal spíše na Netflixu, jehož nabídka v již delší době působí dojmem, že právě tady si někdo tu kvantitu s kvalitou plete. Ghosted v tomto ohledu připomene například Red Notice s Dwaynem Johnsonem a Ryanem Reynoldsem, jednoduše jako film, který někdo natočil a přitom tak nějak zapomněl, že by neuškodil kapánek tvůrčí invence. Výsledkem je tak nezáživný film, který nefunguje jako romantická komedie, po akční stránce je prakticky nezajímavý a z víceméně ohraného konceptu skutečně nezvládá vytřískat nic nového, i když v zřejmě zastaralé formuli alespoň dochází k výměně pohlaví a nově je to mužská polovička romantické dvojice, která je zapletena do špionážního dobrodružství.

To, že je scénář hloupoučký by se dalo přežít, vlastně by se s tím mělo počítat tak nějak dopředu. Z hloupoučkého scénáře ovšem alespoň hravý tvůrce zvládne vymlátit zábavný bizárek, který se nekoná. Při vzpomínání na Rocketmana nebo Orla Eddieho zvládá Fletcher nemile překvapovat, protože to skutečně působí jako by jeho jméno bylo zapsáno pouze proto, aby tam nebylo jméno někoho z pásové výroby. Chris Evans a Ana de Armas spolu měli již předtím v Na nože obstojnou chemii, po Gray Manovi je ovšem jejich druhý společný akčňák překvapivý v tom, že je jejich zřejmá chemie rázem krapet pryč a nefunguje ani snaha o to vybudovat v jejich vztahu nějaké emoce. Původně se navíc místo Armas měla po boku Evanse objevit Scarlett Johansson (díky cameo roličkám dojde k znovushledání alespoň s jinými Marvel spoluhráči), která by možná alespoň v akční formě působila přirozeněji než Armas. Armas je pořád sympatická a šikovná herečka, po Ghosted ovšem těžko říct, zda právě akční poloha je pro ní tím pravým ořechovým a zda je právě ona ideální protagonistkou pro Ballerinu, chystaný spin-off Johna Wicka.

Ghosted
Apple TV+

Trikové sekvence jsou ošklivé, samotné akční scény jsou přinejlepším průměrné a vlastně neurazí. Gender Swap v zdánlivě ohrané zápletce nejvíce trpí tím, že je změna rolí vyřešena tak, že je Cole Evanse napsaný krapet zženštěle, Sadie Armas je zase napsaná krapet mužsky. Jak tedy změna genderových rolí mohla být zdánlivě zábavným osvěžením, i v tomto ohledu je výsledek vlastně nekreativní a působí líně, stejně tak se bohužel Ghosted nevyhýbá neduhům akčních filmů posledních let a sází na to, že jsou postavy úplně dementní a působí díky tomu jako z jiného světa.  Celé to vlastně jen jakž takž drží pohromadě, pár cameo roliček vlastně zvládne pobavit, Adrien Brody je jako hlavní záporák Leveque vlastně poměrně fajn, ale hraje klasického jednorozměrného záporáka, kdy je to přeci jen na takového herce škoda.

 

Celkově vlastně skutečně nemá v Ghosted nikdo co hrát, už úvod je vlastně příliš dlouhé čekání na to, kdy konečně přijde něco zajímavého, jenže ono to nikdy vyloženě nepřijde. na Grey Mana se možná nedá vzpomínat v nejlepším, rázem i on ovšem působí jako lépe fungující a v lečem zajímavější film. Ghosted nemá ambice nějak zajímavě ohýbat klišé podobných filmů a špionážních filmů obecně,  celou dobu to skutečně působí jako ten film, který je vyroben na zakázku „chceme akční romantickou komedii s dvěma populárními herci a je nám vlastně jedno, jak a jestli to bude fungovat.“ Výsledkem je jednoduše paskvil, který víceméně uráží tím, jak nezajímavý je i přes slušný potenciál. O to více je skutečně zarážející, že se někdo doopravdy nespletl a omylem dal novému výplachu od Netflixu nálepku Apple TV+. Tohle od jablka prostě zabolelo.

Ghosted
Apple TV+

 Ghosted působí jako jeden velký omyl, který je rutinní až na půdu a spíše jako film od Apple TV+ působí jako průměrný akční průjem od Netflixu. Dexter Fletcher dost zklamal a těžce se věří tomu, že za ním stojí právě on. Chris Evans je pořád sympaťák, Ana de Armas pořád šikovná, ani oni ovšem tuhle akční zbytečnost vykoupit nezvládnou. Ghosted je ten typ filmu, díky kterému rázem Grey Man působí jako lepší film….

Verdikt: 40%

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.