Raya a drak – Kdysi dávno v zemi Kumandra žili lidé a draci v harmonii.

Draci lidi chránili před nebezpečnými Druuni. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila…

Nový animák z produkce Walt Disney Animation Studios je dílem dvojice Paul Briggs/Dean Wellins, přičemž pro oba jde o první celovečerní režijní práci. Za scenářem ovšem stojí Adele Kim, která stojí za scénářem k velmi fajn komedii Šíleně bohatí Asiati. Trailery slibovali další vizuálně půvabnou disneyovku, která by mohla fungovat jako velmi fajn dobrodružná podívaná a mohla by představit nový zajímavý svět. Tyhle očekávání poté naplňovali i pozitivní zahraniční recenze, přičemž jsem osobně rád, že nelhali a tahle nová disneyovka opravdu stojí za to.

Raya a drak naprosto v pohodě obstojí jako podívaná pro celou rodinu. Tento animák je super dobrodružným filmem, přičemž má akční scény, které jsou lepší než v případě většiny aktuálně vznikající hrané produkce, zajímavé postavy a především opět animaci na vrcholné úrovni. Zároveň to výtečně kombinuje akci a komedii

Disney přišel s dalším zajímavým fantasy světem . Země Kumandra, která je nám v rámci filmu představen je bravurně vymyšlená. Je rozdělen na pět separátních částí, které jsou od sebe snadno rozlišitelná, velmi čerpá z asijské kultury a rozhodně jde o svět, který by svou případnou franšízu bez problémů utáhl. Má zajímavou mytologii a faunu a tenhle animák s tímto světem výtečně pracuje a i díky tomuhle světu vzniká tak zajímavé a epické dobrodružství, jakým Raya a drak je.

Vývoj animace nadále zůstává šílený. Nejen, že vše vypadá neskutečně detailně a někdy vyloženě realisticky, ale animace se upgraduje tak výrazně, že nyní mají počítačově vytvořené postavy v obličeji mnohem více než emocí, než kdy dřív. Především si tu ale Disney dal práci s každou libovolnou postavou.

Hlavní hrdinka Raya je sympatická a skutečně funguje jako ztělesnění té silné ženské hrdinky, které feministky nadále vyhledávají (Kelly Marie Tran se za mikrofonem v téhle roli slušně vyřádila). Titulní dračice Sisu (Awkwafina za mikrofonem zase jednou válí) je výtečnou druhou hlavní postavou, přičemž se ze spíše komediální postavy, která hází fóry (některé z nich jsou přeci jen možná za hranu vkusu) stane též definitivně zajímavý charakter. A pak je tu spousta dalších výtečných vedlejších postav. Mazlíček Rayi Tuk Tuk (nikdo neumí zvířata mluvit lépe než Alan Tudyk), který je kombinací brouka, pásovce a mopse, rivalka Rayi jménem Namaari (Gemma Chan za mikrofonem společně s Kelly Marie Tran dokáže přenést tu vzájemnou nevraživost), Tong (Benedict Wong) nebo otec Rayi Benja (Danie Dae Kim). Za mikrofonem jsou v rámci tohohle filmu velmi dobré hlasové výkony, které ukazují, že by se hlasové výkony rozhodně neměli podceňovat. Někdo totiž do těch postav opravdu dokáže dát stejnou vášeň jako do výkonu v hraném filmu.

James Newton Howard přichází s dalším výtečným soundtrackem, který lahodí uším a výrazně působí na některé scény filmu (westernová naháněčka, kdy se banda jezdců na vlcích nahání s jezdcem na kříženci pásovce, pudla a brouka). Howard nadále zůstává jedním z nejlepších skladatelů a jeho hudba nadále zůstává pastvou pro uši.

Samotná zápletka je do jisté míry předvídatelná, což je bohužel smutný fakt. Vztahy některých postav šlo určitě prokreslit ještě víc a vyloženě chybí nějaké ikonické momenty, které by v divákovi utkvěli v hlavě. Jenže pořád je tu ta lahodná vizuální stránka. Kamerové hrátky jsou v téhle disneyovce neskutečně půvabné a mohl bych vypíchnout mnoho krásných záběrů, které mají výtečnou kompozici a pestré barvy. Hezky se na to dívá, zároveň to ale má i vskutku něco navíc. Je to příběh o naději a síle lidského ducha a je to i trochu dospělejší než by člověk od disneyovky čekal. Ano, pořád je to barevné, živé a vše co od klasické disneyovky čekáme, Disney se tu ale určitě v jistých ohledech vydal trochu nečekanou cestou. Divák si sice může odškrtávat bingo dle různých klišé, skutečně to divákovi nejspíš vyloženě neutkví v hlavě a se svými slušně vymyšlenými postavy to ve finále nepracuje tolik, jak by si možná zasloužili. Ale jinak jsem za sebe skutečně spokojen a vlastně budu rád, když to v brzké době uvidím znova.

Raya a drak je velmi povedená disneyovka. Do jisté míry pořád reklama na všechny ty produkty, kterými se Disney velmi snadno může napakovat v hračkářství, ovšem v tomhle ohledu jde nejen o působivou reklamu, ale film, který skutečně má něco jako vizuální kouzlo a především něco navíc. Zároveň představuje ideální ženskou hrdinku (jakožto strýc dvou neteří si nedovedu představit ideálnější vzor), bravurní akční sekvence a především skutečně zajímavý svět. Tak zajímavý, že mě vlastně mrzí, že Disney něco takového nerealizoval v hrané podobě…….

Trailer:

Verdikt: 4 z 5


Photo © Walt Disney Studios

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.