Pro balík prachů – Že by se z Liama Neesona stávala nová „akční“ hvězda :-)???

Tom (Liam Neeson) je nechvalně proslulý zloděj, ale city, které chová ke své nové lásce Annie (Kate Walsh) ho přimějí napravit staré hříchy. Chce přestat žít jako zločinec a především nechce svůj vztah s Annie postavit na lžích. Rozhodne se přiznat přímo FBI a odevzdat státu peníze, které ukradl, výměnou za dohodu a čistý trestní rejstřík. Když zavolá do místní kanceláře FBI, aby se přiznal a domluvil si schůzku, agenti Baker (Robert Patrick) a Meyers (Jeffrey Donovan) to považují jen za žert. Posílají místo sebe své podřízené, agenty Nivense (Jai Courtney) a Halla (Anthony Ramos). Tito dva mladší agenti jsou v šoku, když zjistí, že Tom je skutečný bankovní lupič. V jeho ukradených penězích spatří vstupenku do lepšího života. Tak začíná hra na kočku a myš, ve které se do sebe zamotá dobré a zlé…

Liam Neeson se z herce charakterních rolí stal čím dál tím více takový nepravděpodobný akční hrdina, který se po účasti v Star Wars: Epizodě I, Batman začíná a Královstvím nebeské objevil v hlavní roli akčňáku 96 hodin a dokázal, že mu akční poloha sedí překvapivě lépe než by čekal. Neeson se tak skutečně dočkal účasti ve velmi povedených akčních thrillerech jako 96 hodin či Non-Stop, podobně jako většina akčních protagonistů se ale časem stal víceméně obětí nevýrazných a tuctových žánrovek jako například Noční běžec nebo Cizinec ve vlaku. I přesto, že Neesonovi táhne na 70 (v červnu mu bude 69 let!) ho ale očividně akčňáky nepřestali bavit a tudíž se tak tento rok dočkáváme dalšího filmu. Patří Pro balík prachů AKA Honest Thief do té výraznější části akčních snímků s Neesonem v hlavní roli nebo se opět ve finále natočilo něco zcela nevýrazného a zaměnitelného?

Dle mého názoru bohužel platí to druhé. Neesonovi ta akční póza přece jen pořád sedí, spoluscenárista a režisér Mark Williams má občas přece jen pár velmi zajímavých nápadů, díky kterým celá akce není vyloženě nezajímavá a ten pokus o to udělat takový civilnější snímek, který se v podstatě snaží o to, abychom nahlédli do duše tohoto zloděje, který se snaží žít nový život působí na první pohled víceméně svěže. Jenomže to samotné pořád nestačí, protože ta snaha být zároveň akční film, zároveň psychologická sonda a též romantické drama tak trochu nefunguje a za následek to má to, že je akce ve finále víceméně fakt málo, do té psychologické hloubky se zase tak moc též nejde a romance mezi Liamem Neesonem a jeho hereckou parťačkou Kate Walsh též kdovíjak za moc nestojí.

Tenhle akčňák má celkově štěstí ve svém castingu, protože krom Liama Neesona je tu víceméně fajn Kate Walsh, velmi fajn Robert Patrick (dobře, je to jen cameo, ale T-1000 v akci potěší vždy!), oukey Jeffrey Donovan nebo též dostatečně herecky zajímavá dvojice Jai Courtney a Anthony Ramos. Díky tomuhle castingu je tenhle akčňák dostatečně působivý a i když samotný scénář, který Williams sepsal s Stevem Allrichem není kdovíjak super, minimálně ty herci jsou skutečně fajn a Neeson tak nemusí celý film tahat na svých bedrech.

Je tu jedna dost povedená automobilová honička, když se přece jen Liam Neeson alespoň částečně vydá směrem brutálního likvidování, tak to je dostatečné zábavné. Zásadní problém je ale především v tom, že kdo čeká tradiční akčňák, kde bude Liam Neeson kosit desítky nepřátel podobně jako právě v 96 hodinách bude jednoznačně zklamán. Pro balík prachů je totiž pořád především „ komorním“ dramatem, které má jenom pár akčních momentů, které navíc byli dodané do filmu pravděpodobně proto, aby se do ukázek mohli přidat nějaké ty akční pasáže, které by do kina nalákali fanoušky akčních filmů. V kině/na internetu tak dost možná na filmového diváka čeká menší podvod a bude jenom na divákovi jak na tento fakt přistoupí. Sám si stojím za tím, že Pro balík prachů není vyrovnaný v žádné své rovině, přesto jsem si ale Neesonovo neumírající charizma, některé přece jen zajímavé momenty a především tu akční honičku užil. A proto nemám problém dát palec nahoru a uznat, že jsem za tenhle rok viděl hodně horších filmů.

Pro balík prachů není pecka, dost dobrá akční zábava nebo velmi fajn jízda. Je to jen oukey záležitost, která klouže po kluzkém povrchu a není si jistá, kdy zařadit zpátečku a jenom díky faktu, že samotné řemeslné zpracování působí pořád o hodně líp než Straight to DVD shity s Brucem Willisem nebo Stevenem Seagalem v hlavníchr olích a v samotném základu tam dost možná skutečně je o poznání lepší film, který by jen potřeboval lépe vyvážit a dost možná ho zbavit nálepky akčního filmu. Problém není v tom, že by Neeson na kraji sedmdesátky už nebyl schopný působit uvěřitelně jako akční hrdina. Problém je v tom, že má očividně problém vlézt do sázky na jistotu, kterou Pro balík prachů jednoznačně nepředstavuje. Ale furt vyloženě neurazí, přesto je ovšem ze všech Neesonových akčňáků z posledních let přece jen tak trochu nejméně pamětihodný…..

Trailer:

Verdikt: 3 z 5


Photo © Open Road Films

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.