Dívka jménem Buttercup (Robin Wright) po domnělé smrti svého milého Westleyho (Cary Elwes) padne do oka princi Humperdinckovi (Chris Sarandon), který si jí hodlá vzít za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se spousta věcí, které odstartuje únos Buttercup…

Pohádky provázejí člověka už od dětství. Nejdříve jde o pohádky z vyprávění, poté o pohádky z knížek a poté i o pohádky filmové. Každá země má poté filmovou pohádku, která je pro ně srdcovou záležitostí. U nás v Čechách máme Tři oříšky pro Popelku nebo S čerty nejsou žerty, v Rusku mají Mrazíka a v Americe mají Princeznu Nevěstu. Ta byla adaptovaná dle knihy Williama Goldmana, inspirovala Williama Steiga k napsání dětské knihy Shrek a stala se jednoduše kultovní záležitostí. A to především i proto, že je spíše než pro děti pro diváky dospělé. Avšak ne kvůli tomu, že by byl film vulgární či brutální.

Princeznu Nevěstu si jde prakticky užít jako klasickou pohádku, kvůli své neskutečné zábavnosti pocházející z utahování si klasických pohádkových klišé je mnohem pravděpodobnější pro dospělejšího diváka. Při sledování Princezny Nevěsty přitom jde vypnout mozek a skutečně si užít povedený pohádkový příběh, se zapnutým mozkem a uvědomění si snahu tvůrců divák dostane o mnoho víc. Dostane velice zábavnou podívanou, kterou Rob Reiner natočil i s relativně malým rozpočtem (16 milionů dolarů) vyloženě fenomenálně.

Princezna Nevěsta dost možná nestrhne svou výpravností, jinak je ovšem jednoduše perfektní ve všech směrech. A obsahuje všechno, co by správná pohádka měla obsahovat: Princeznu, čaroděje, nebezpečnou bažinu s obří krysou, piráty a zabijácké úhoře! Sám William Goldman napsal i scénář k adaptaci své knihy a dokázal tak zachytit esenci předlohy. Předlohy, která tak moc nadchla Roba Reinera, že právě on chtěl adaptaci natočit. A Princezna Nevěsta působí jako film, který se točil s vyloženou nadšeností.

Reiner měl navíc obrovské štěstí na casting a to v rámci hlavních i vedlejších rolích. Skvělá dvojice Cary Elwes a Robin Wright jako hlavní zamilovaný pár, ale také například Chris Sarandon, Christopher Guest, Mandy Patinkin, Wallace Shawn, Peter Falk nebo wrestler André the Giant ve své nejlepší filmové roli. Každý z nich je ve své roli fenomenální a především právě Elves a Wright, kterým tahle skvělá pohádka nakopla kariéru.

Princezna Nevěsta je těžištěm spousta skvělých a chytrých hlášek a je též důvodem ohromné zábavnosti téhle podívané. I díky perfektnímu scénáři, zručné Reinerově režii a neskutečnému náboji si tuhle pohádku prostě nejde neužít.

Kromě příběhu Buttercup a Westleyho se na malé ploše dokáže i hezky vystavit příběh vnoučka a dědečka, který svému vnukovi právě Princeznu Nevěstu předčítá. I zde se nachází prostor pro povedené hlášky, samotný závěr ovšem zahřeje u srdíčka. Stejně tak jako závěr příběhu Buttercup a Westleyho, který má vše. Humor, emoce i skvělý příběh, který pramení ze skvělého Goldmanova scénáře. Ani řemeslně ten film nemá chybu a až na onu tak trochu chudší výpravu by člověk dost možná mohl tipovat, že to stálo o pár milionů víc. I za relativně málo peněz ovšem Reiner předvedl hodně muziky a světu daroval jednoduše dodnes dokonalou záležitost.

Princezna Nevěsta je prostě skvělá dobrodružná podívaná, která má klasické pohádkové propriety, zároveň si je ovšem skutečně schopná z pohádkových klišé vtipně utahovat a přitom se vyloženě nestát parodií. Ideální podívaná pro celou rodinu, kdy si děti sice užijí pohádkový příběh, dospělí ovšem dostanou o poznání víc. Chytrá, vtipná a vyloženě skvělá záležitost, která zcela určitě patří mezi nejlepší pohádky všech dob..

Trailer:

Verdikt: 5 z 5


Photo © Twentieth Century Fox

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.