Policejní akademie – Nejslavnější policejní komedie 80. let.

Starostka amerického města otevřela dveře Policejní akademie nové generaci policistů: přijat je každý, kdo o to požádá, bez ohledu na výšku, váhu, věk, pohlaví, rasu, vyznání či vzdělání. Když vidíte, kdo se hlásí, myslíte si, že starostka spáchala zločin. Myslí si to i policejní instruktoři, kteří se snaží vyhodit bažanty dřív, než někoho napadne udělat z nich policajty……

Policejní akademie je jednou z těch sérii, která se po raketovém úspěchu původního filmu následně každého roku dočkala jednoho nového filmu. Policejní akademie se tak v letech 1984-1989 dočkala každý rok nového dílu, přičemž s kvantitativní tvorbou kvalita série klesala čím dál tím víc. Korunu tomu v roce 1994 definitivně nasadil film Policejní akademie 7: Moskevská mise, který je bezpochyby nejhorším filmem v kariéře všech zúčastněných (opravdu v něm hraje Christopher Lee!) a tuhle sérii definitivně pohřbila. Přitom ale nadále platí, že pokud si člověk vzpomene na počátky celé série, čekají ho pravděpodobně překvapivě fajn vzpomínky na dobu, kdy samotný koncept nebyl ohraný, jeho vtipy celkem funkčně fungovali a bylo to především celé vlastně fakt fajn zábava.

Pat Proft vytvořil Policejní akademii po zkušenostech se seriálem Police Squad! (na který později navázala filmová trilogie Bláznivá střela) a přišel s jednoduchým scénářem, který ovšem stál na originálním konceptu. Zápletka samotná poté není v rámci Policejní akademie zase tak důležitá, ta je totiž z velké míry víceméně vystavěna z různých skečů, přičemž některé z nich skutečně tak zábavné, že skutečně pobaví sami o sobě a hlubší návaznosti v nich není vyloženě nutné hledat. A pak jen záleží na přístupu diváka a jak moc mu tenhle faktor stačí.

Policejní akademie nesázela na vrcholné herecké výkony a casting se do velké míry řídil dle toho, aby se po vzoru zápletky stali členy policejního sboru výrazné figurky. Michaelu Winslowovi (Jones) tak stačilo, že je schopný imitátor, Bubbu Smithovi, že je vysoký černoch a Leslie Easterbook, že je to celkem pohledná blondýna s výrazným obsahem výstřihu. To samotné totiž prostě stačilo a většina gagů prostě na tyto faktory sázela. Kromě Stevea Gutterberga (Mahoney) se nikdo z policejních kadetů nedostal kdovíjak výrazné herecké kariéry, ale přesto i tihle aktéři vytvořili kouzlo, které alespoň ten původní (dobře, ještě s dvojkou a celkem trojkou) film částečně má. A je dost možné, že ze samotného konceptu vlastně ani víc vymlátit nešlo.

Jít do Policejní akademie a čekat něco jiného, než sérii pokusů o vtipné gagy je na startovací čáře chyba. Režijní debut Hugha Wilsona byl do velké míry sázka na jistotu, která funguje nejen těm zábavným gagům, ale právě i díky zábavným postavám, které fungují skrze sympatické herecké výkony. Právě první Policejní akademie navíc ještě skrývá aspekt toho, že výcvik policejních kadetů přeci jen nebyl k ničemu a celé to někam vede. Právě Proft stojí i za Bláznivou střelou a Žhavými výstřely a společně s Jim Abrahamsem a bratry Zuckery točili vrcholy žánru parodie. V kontrastu se zmíněnými sice Policejní akademie i díky větší topornosti zaostává, přesto je ale první Policejní akademie prostě fajn.

Fenomenální G. W. Bailey (poručík Harris) a George Gaynes (náčelník Lassard) i v rámci tohohle ´´ podřadného´´ žánru tehdy předvedli famózní výkony a je jen škoda, že ani oni nestačili na zvednutí kvalit následujících dílů. Je přitom smutné, že u následujících dílů se rozpočet zvedal, žádný ale nezvládl alespoň dosáhnout kvalit původního snímku. Její gagy se sice možná po pár viděních ohrají, k vyloženému vrcholu své kategorie má Policejní akademie přece jen daleko, přesto ale pořád celkem dost funguje.

Právě i kvůli úspěchu původního filmu vznikli ty více či méně důstojná pokračování, zazlívat to ale právě původnímu filmu je trochu mimo. S kvantitativní roční výrobou šla kvalita série dle očekávání dolu, Steve Guttenberg to po čtvrtém díle definitivně zabalil a právě od té doby si série vyšlapala cestu k víceméně dnu. Jenomže jednička pořád v mnoha ohledech překvapivě nezestárla a ve svém okruhu je i po letech víceméně uspokojující. A pořád mnohem lepší než například aktuální (pokusy o) parodie Marlona Wayanse. Zároveň dle mého názoru není úplně rozumné uvažovat o předělávce. Koncept, který totiž tak zábavně fungoval v 80. letech by mohl v 21. století výrazně narazit. V případě inovativního přístupu a nápadu jak Policejní akademii vlít novou krev do žil to ale vlastně vyloženě špatný nápad určitě není. A tuším, že Steve Guttenberg má touhle dobou čas!

Trailer: 

Verdikt: 3 z 5


Photo © Warner Bros. Pictures

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.