Olivia Newton-John: Víc než hvězda Pomády

Pomáda

Pomáda

Rok 1978, adaptace slavného muzikálu a sympatická dvojice John Travolta a Olivia Newton-John, kteří v muzikálu Pomáda propůjčili tvář i hlas postavám Dannyho Zucca a Sandy Olsson. John Travolta už tehdy měl za sebou původní adaptaci Carrie v režii Briana De Palmy a čerstvý hit Horečka sobotní noci, časem došlo i na další slavné role v trilogii Kdopak to mluví a pochopitelně i Pulp Fiction. Při pohledu na filmovou kariéru čerstvě zesnulé 73-leté Newton-John se poté může zdát, že na rozdíl od svého hereckého kolegy zas tak silnou hereckou kariéru nezažila. Existují ovšem jisté důvody, proč tomu tak je.

Olivia Newton-John se narodila 26. 9. 1948 ve Velké Británii. Narodila se do rodiny, kdy byl její dědeček Max Born držitelem Nobelovy ceny za fyziku, její otec Brinley Newton-John (1914-1992) byl otec agentem MI5. Narodila se do rodiny jako nejmladší dítě po bratrovi Hughovi (1939-2019) a sestře Roně (1941-2013).  Už v roce 1962 poté odstartovala svou pěveckou kariéru, kterou poté byl Newton-John především. I proto většina filmů, kde si Newton-John zahrála, spadalo do žánru hudebních filmů a muzikálů, kdy byla pochopitelně obsazovaná díky svému pěveckému nadání. S odstupem času jí ovšem pochopitelně nejvíc proslavila právě role v Pomádě.

S odstupem času ovšem zůstala věrná hudbě, kdy byla Newton-John jedním z nejlépe prodávaných hudebních umělců od 2. poloviny 20. století až po současnost. Za svůj život obdržela 12 nominací na hudební cenu Grammy, 4 ceny si poté za svůj život odnesla domů.  Hudba se nakonec stala pro Newton-John preferovaným kariérním směrem, kdy žádná její filmová role nedokázala na popularitu té nejzásadnější navázat. A když se člověk podívá na fakt, že mezi poslední filmy Newton-John patří například Čivava z Beverly Hills 2 nebo Sharknado 5, je to tak trochu smutný pohled. Herečka si ovšem alespoň zahrála v muzikálovém seriálu Glee, kde si zahrála nepříliš milou verzi sama sebe. Což byla pro herečku nejspíš krapet herecká výzva, praktický každý kdo Newton-John znal jí totiž označoval za milou osobnost.

Olivia Newton-John

Autorka hitů jako Physical nebo Please Mistr Please měla totiž ještě jednu stránku. Věnovala se charitativním činnostem, kdy bojovala za práva zvířat,  životní prostředí a také se snažila o zlepšení výzkumu ohledně léčby rakoviny prsu. Tou ostatně herečka trpěla od roku 2017, výrazně omezila její pěveckou i příležitostnou hereckou kariéru. Za svou činnost nicméně obdržela Řád britského impéria. Její jediné dítě je Chloe Lattanzi, která se po vzoru matky stala herečkou i zpěvačkou, kdy jejím otcem je herec Matt Lattanzi, se kterým byla Newton-John vdaná v letech 1984-1995. První manželství se jí sice rozpadlo, druhé s Johnem Easterlingem ovšem následně trvalo od roku 2008 až do její čerstvé smrti.

Svět tak čerstvě opustila nejen popová zpěvačka a ikonická filmová tvář, ale také dáma s velkým srdcem, což jen podtrhuje výrazný odkaz, který za sebou Newton-John nechá….

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.