Obi-Wan Kenobi: Epizoda 4

Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) se kvůli záchraně Leiy Organy (Vivien Lyra Blair) musí vloupat na základnu Inquisitorů…

Od počátku, kdy v rámci prostříhu dochází k paralelám mezi Obi-Wanem Kenobim a Darthem Vaderem, už v ten moment je jasné, že tvůrci v čele s Deborah Chow na režijní židli vědí jak pracovat s emocemi. I čtvrtá epizoda Obi-Wana Kenobiho poté sází na záchranou misi, ta je ovšem celá naplněná solidní akcí a především faktem, že Obi-Wan Kenobi konečně opět začíná používat sílu a s ní i světelný meč. Naštěstí jsou přitom nadále přítomné solidní production values a celá záchranná výprava na měsíci Nur díky tomu skutečně dokáže strhnout a evokovat esenci Star Wars v té nejpříjemnější podobě.

Dá se snadno argumentovat tím, že napětí přeci nemůže tolik fungovat, když všichni zhruba víme osud Obi-Wana Kenobiho a Leiy Organy. Jenomže i přes tento fakt ve čtvrté epizodě funguje napětí právě skrze to, jak moc úspěšný pokus o záchranu bude, co přesně Obi-Wanovi podrazí nohy a zda přitom dojde k nějakému dalšímu nevyhnutelnému střetnutí. Moses Ingram dostává jako Třetí sestra ještě trochu více prostoru a tentokrát z ní jde při interakci s malou Leiou Organou skutečně tak trochu menší respekt, především i proto, že je vidět, že se Třetí sestře nepříčí ublížit i právě malé Leie.

Argumentovat s tím, že jsou postavy ozbrojené plot armorem též víceméně nedávají smysl, je velmi úsměvné, že se takhle zevrubně do logiky a podezřelých náhod nerýpe už v rámci původní trilogie Star Wars, tyhle výtky působí tak trochu pokrytecky. Tenhle seriál nám především dodává přesně to, co sliboval. Návrat Ewana McGregora, který si návrat do své nejslavnější role očividně užívá, dokáže jí uhrát skrze pouze pohledy a stačí v závěru jedno malé gesto a ty emoce tam prostě opět jsou.

Seriál Obi-Wan Kenobi především ukazuje, že je dost možné, že už sami zarputilí fanoušci Star Wars vlastně nevědí, co přesně od seriálu chtějí. Ukazuje to ostatně i fakt, že je štvala sázka J. J. Abramse na nostalgii u Síly se probouzí, zároveň i radikální odklon Riana Johnsona u Posledního z Jediů. Obi-Wan Kenobi prozatím naplňuje čistou esenci Star Wars, na plnohodnotné zhodnocení je ovšem čas až do premiéry poslední šesté epizody. Čtvrtá epizoda prozatím ovšem předvedla prozatím dost možná nejlepší akční scénu v rámci celého seriálu, kdy to stojí především na tom, že Obi-Wan Kenobi opět začíná naplno využívat sílu. I proto by mohl být další nevyhnutelný souboj Obi-Wana Kenobiho a Dartha Vadera ještě hodně zajímavý..

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.