O Čertovi a jiné vánoční pohádky

Animované pásmo vánočních pohádek, které přináší to nejlepší z české animace a tradičních příběhů a tradic. Hlavní součástí pásma je pak nejnovější pohádka O čertovi natočená na námět stejnojmenné knihy výtvarníka Pavla Čecha….

Animované pásmo O Čertovi a jiné vánoční pohádky je sice složeno z celkem 5 pohádek, jen jedna je ovšem zcela originálně vytvořená. Krom nejnovější pohádky O čertovi totiž pásmo tvoří jedna epizoda večerníčku Chaloupka na vršku, jedna epizoda dětského pořadu Zpívejte s námi, jedna epizoda loutkového večerníčku Zahrádka pod hvězdami a krátký film Petra Vodičky Vánoční svatba sněhuláka Karla. Vsuvky mezi jednotlivými pohádkami poté tvoří výstupy čerta Florimóna, který jako průvodce postupně láká na závěr, kdy dorazí právě originálně vytvořená pohádka s ním v hlavní roli.

Ze všech oněch pohádek je nejzajímavější právě 4 roky stará Vánoční svatba sněhuláka Karla, která lehce navodí pocit, že divák sleduje příběh ze světa Toy Story, který se akorát odehrává mezi vánočními ozdobami. Jde o kreativní stop-motion animák, který navíc dokáže navodit tu správnou vánoční náladu a představit překvapivě skutečně zajímavý svět, který by mohl sloužit jako solidní půda pro nový film od Pixaru.

O Čertovi a jiných pohádkách

Díl večerníčku Chaloupky na vršku s názvem Jak to bylo na Mikuláše trpí stejně jako celý původní seriál tím, že po příběhové stránce není nejsilnější a pravé pohádkové poselství předat nedokáže. Na druhou stranu právě epizoda seriálu Zahrada pod hvězdami s názvem O zlaté hvězdě v sobě obsahuje milý příběh se sympatickým poselstvím. Segment z pořadu Zpívejte s námi krom zajímavého využití papírové emoce dvakrát ničím nezaujme.

Největším lákadlem je poté právě exkluzivně vytvořená pohádka. Při pohledu na ilustrace v knížce Pavla Čecha je rozeznat, že se tvůrci pokusili Čechově tvorbě co nejvíce přiblížit, animace navíc působí výrazně a originálně. Největší problém poté může tkvít v samotné pohádce, která v jistém ohledu redefinuje čertovskou mytologii. V průběhu se pochopitelně dá zmínit několik lehkých výtek v oblasti příběhu, v průběhu se ovšem divák nemůže zbavit dojmu, že je tato pohádka pro děti (na které je cílená především) v podstatě ideální.

O Čertovi a jiných pohádkách

Neurážející animované pásmo, které sice představí jen 20%, nového, právě jako kolekce vánočních pohádek ovšem rozhodně neurazí a i díky kombinaci loutkové, stop-motion či papírové animace jde alespoň o pestrou ukázku různých typů animace….

Verdikt: 60 %


Photo © Bontonfilm

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.