Noví mutanti – Opravdový konec série X-men.

Rahne Sinclairová (Maisie Williams), Illyana Rasputinová (Anya Taylor-Joy), Sam Guthrie (Charlie Heaton) a Roberto De Costa (Henry Zaga) jsou čtyři mladí mutanti, které drží v odlehlé nemocnici dr. Cecilia Reyesová za účelem jejich psychiatrického pozorování. Je přesvědčená, že tito mladí lidé představují nebezpečí sami sobě a celé společnosti. Má je neustále na očích a snaží se je naučit ovládat jejich mutantní schopnosti. Když se však osazenstvo rozroste o Danielle „Dani“ Moonstarovou (Blu Hunt), začnou se v nemocnici dít zvláštní věci. Pacienty začnou ovládat halucinace a vzpomínky z minulosti. Nepotrvá dlouho a jejich mutantní schopnosti – a vzájemné přátelství – podstoupí zkoušku, při které budou muset svést bitvu o to, aby vyvázli živí.

Jedná éra X-Menů je definitivně u konce. Společně se Spider-Manem byl vlastně jediný majetek Marvelu, který se ujal jinde i poté co Marvel přišel o filmová práva, s odkoupením 20th Century Fox se ale X-Meni vrací domů a dojde tak na jejich restartování, které bude zapadat do propojeného filmového univerza Marvel Cinematic Universe. Jedna éra X-Menů to tak po 20 letech balí a definitivně tečkou za tímto obdobím se stávají Noví mutanti. Ti sice měli do kin původně do kin dorazit už v roce 2018, postupně se ale jen odkládali a odkládali až se stalo v široké veřejnosti za to, že se ten film snad nikdy kinodistribuce nedočká a někteří vtipálci už začali vtipkovat zda se v kinech dříve objeví Avatar 2 nebo právě Noví mutanti. Vítěz tohohle závodu je nakonec aktuálně jasný, přesto ale stojí za to položit si dvě základní otázky:

Stálo to odkládání Nových mutantů za to?Jedná se o důstojné zakončení jedné éry X-Menů?

Na obě tyto následující otázky musím bohužel odpovědět zcela negativně- Ne!

U X-Menů se ukázalo, že má tento svět sám o sobě bez zasazení do Marvel Cinematic Universe velký potenciál a různé filmy jde pojmout velmi různě. Důkazem jsou oba dva Deadpoolové, chvílemi vyloženě westernový Logan a dalším takovým důkazem měli být Noví mutanti u kterých se dlouho dušovalo, že půjde o horor. Režie se ujmul Josh Boone, režisér pořád velmi dobré romance Hvězdy nám nepřály, který ukázal, že umí pracovat s mladými hrdiny a už první trailer vzbudil naděje, že se chystá něco opravdu nečekaného. Vtipný je fakt, že verze filmu co se aktuálně promítá v kinech je ta samá verze, která se měla promítat už před 2 roky a tudíž se žádných zásadních změn film za té doby neměl dočkat (krom vystřižení po-titulkové scény, která měla navázat na teď už zrušená pokračování). A stojím si za tím, že Nové mutanty musel někdo velmi brutálně přestříhat, protože dohromady rozlučka s prvním zpracováním světa X-Menů prostě nedává smysl a upřímně mám sám tak trochu guláš v tom co se vlastně v celém průběhu postupně stávalo. Noví mutanti jsou za mně jasným dramaturgickým bordelem a tím mé problémy jenom začínají.

Noví mutanti postrádají vlastně všechno co víceméně všechny předchozí X-Men filmy měli- to jest zajímavé charaktery, nějaký specifický tvůrčí styl nebo cool vizuál respektive výraznou vizuální stylizaci. Je pětice hlavních hrdinů sympatická? Ve skutečnosti vlastně ne a nejsou ani zajímaví. Nejzajímavější je postava v podání Anyii Taylor-Joy a to jenom díky faktu, že hraje tak šílenou postavu, že má vlastně jako jediný člen obsazení opravdovou šanci se vyřádit. Mezi dvěma hlavními postavami překvapivě vzniká celkem oukey zpracovaná LGBTQ romance a Nové mutanty oceňuji, že alespoň v tomhle ohledu mají koule, mnohem radši bych byl ale za LGBTQ postavy, které by byli sami o sobě zajímavé. Maisie Williams mám pořád díky Hře o trůny ve velké oblibě, ale zde opravdu nějak výrazná není. To samé platí o hvězdě Stranger Things Charlie Heatonovi a Henry Zaga a Blu Hunt už jsou za mně vyložené obsazené pěsti na oko.

Ten film se hodně snaží o nějaké budování pevného přátelství a nějaké vzájemné chemie hlavních postav, ale nefunguje to. Nejvíc okaté je to v momentech kdy si dva hlavní hrdinové vyjadřují vzájemný respekt a následně jdou najednou proti sobě. Přitom všem se z toho všeho dal opravdu vystavět zajímavý film ve kterém skutečně mohlo jít o příběh o mladých lidech, kteří se těžce vyrovnávají se svými schopnostmi a následky jejich využití. Téměř každý z hrdinů má na kontě nějakou tu vraždu (ve většině případů nechtěnou) a jde o to svěží pojetí následků na kterém film mohl stavět. Série X-Men si většinou vzala na paškál vážné motivy a vážná témata a šlo jim to. Noví mutanti se o to částečně také snaží ale vůbec jim to nejde. A to je také jeden z těch důvodů, proč to celé dohromady prostě nefunguje.

Působí to jako by někdo chtěl vytvořit tak zajímavé postavy jako v předchozích filmech byli Wolverine, Magneto nebo Profesor X ale nešlo mu to. Celkově mám ale pocit, že bych byl vlastně k Novým mutantům tak trochu hodnější kdyby nešlo o tečku za původními X-Meny. Pořád bych tomu vyčítal jeho objektivní chyby, byl bych ale asi méně přísný. Jenomže po těch 12 předchozích filmech jsou Noví mutanti prostě bolestivá podívaná.

Akční sekvence je ve skutečnosti jenom jedna a pokud čekáte na navázání na pořád perfektní úvodní scénu v Bílém domě v X-Menech 2 nebo takové finále První třídy tak prostě čekáte zbytečně. Ve skutečnosti totiž dorazí nepřehledný a ošklivý bordel na kterém je nejvíc cool Anya-Taylor Joy se světelným mečem! Prostě fakt smutné.

Zároveň se Noví mutanti napojují na předchozí X-Men filmy a krom zmínění týmu X-Men dojde i na použití archivních záběrů z Logana a zmínění existence Essex Corporation. To jsou ty pověstná zadní vrátka, které už první éra X-Menů nikdy neotevře, přesto ale tyhle pomrkávání a pokusy o napojení na existující filmy vlastně působí jako tehdejší snaha tvůrců navázat na nějaký případný budoucí crossover ve kterém by se hlavní hrdinové setkali s X-23. Na tohle potencionální propojení naštěstí nikdy nedojde, přesto jsem ale použití archivních záběrů Logana bral jako poplivání na něco co by možná právě v roce 2017 bylo tím nejlepším možným zakončením. Bohužel ale tenká sirka vyšla právě na Nové mutanty a jedná se prostě fakt o smutnou tečku.

Korunu tomu také nasazuje fakt, že po velmi vysoké nastavené laťce záporáků jako Magneto, William Stryker nebo Sebastian Shaw je hlavním záporákem Nových mutantů obří digitální přerostlý Medvídek Pú! Démon medvěd je možná vizuálně celkem fajn (oproti ostatním velmi špatným vizuálním efektů), zároveň jde ale opravdu o smutnou volbu a závěr, kterým se s ním hlavní hrdinové vyrovnají mi přišel vyloženě směšný i přesto, že se tu opět pracovalo se svěžím přístupem. Do hlavního souboje se jinak zapojí jenom čtveřice z pěti hrdinů což mi též přijde jako velmi nezvládnutý aspekt.

Jestli se jinak někdo Nové mutanty pokusí nazvat hororem, tak už se velmi pravděpodobně může nazývat rádoby hororovým expertem. Z celého filmu vůbec nejde nějaká hororová atmosféra a lehké pokusy o lekačky se velmi bolestivě míjí. Věřím, že na začátku chtěl Josh Boone opravdu natočit něco zcela nového a neokoukaného. Ve finále ale dorazila po vizuální stránce opravdová hrůza plná hnusně vybledlých barev a zároveň s postavami, které prostě už nikdy nechcete vidět a jste rádi, že jsou jakékoliv naděje na případná pokračování mrtvá. Pořád je tam pár zajímavých nápadů a snaha skutečně přijít s něčím neokoukaným, je to ale celé utopené v nezajímavé, dramaturgicky nezvládnuté a především chvílemi vyloženě bolestivé podívané, která prostě ve finále snad radši to světlo světa neměla nikdy spatřit. Pokud se na tento film budete dívat a budete ignorovat fakt, že jde o navázání a zároveň tečku Foxovských X-Menů tak je možné, že si k němu možná najdete cestu víc. Pokud si ale uvědomíte co tento film vlastně je a jakou výraznou éru ukončuje, je tu prostě automaticky trochu přísnější a negativnější přístup. Společně s Hellboyem a Netflixovskými srágorskými pokusy o komiksové adaptace jde dost možná o nejzbytečnější komiksovou adaptaci posledních let a ve finále za mně i vlastně nulovou ukázkou nějaké výrazné tvůrčí vize i přesto, že věřím, že jí Josh Boone na úplném začátku přeci jen měl. Kdo dřív přijde tak dřív mele a Noví mutanti svou šanci bohužel velmi pravděpodobně projeli už při prvním odkladu….

Trailer:

Verdikt: 2 z 5


Photo © 20th Century Studios

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.