Mortal Kombat – Filmové zpracování nejslavnější soubojové hry.

Po bývalém šampiónovi MMA Coleovi (Lewis Tan) začne jít čaroděj Shang Tsung (Chin Han) ze světa Outworld kvůli jeho dračímu tetování, které má od narození. Cole se dostane do chrámu lorda Raidena (Tadanobu Asano), kde s dalšími bojovníky začne trénovat na turnaj, v němž se bude bojovat o osud světa.

Mortal Kombat už se kdysi filmové adaptace dočkal. Filmový Mortal Kombat z roku 1995 v režii Paula W. S. Andersona je dodnes slušná béčková podívaná, ovšem do historie se svými kvalitami zrovna dvakrát nezapsal. Otřesné pokračování Mortal Kombat: Annihilation poté tehdy v roce 1997 filmový Mortal Kombat pohřbilo a na další filmovou adaptaci se muselo čekat téměř 24 let. Mortal Kombat z roku 2021 se ovšem naproti svému předchůdci z roku 1995 může opřít o větší rozpočet, na druhou stranu se jí ovšem chopil debutant Simon McQuiod, který doposud točil reklamy. Alespoň díky tomu se ovšem dalo odhadnout, že McQuiod aspoň dokáže této adaptaci – která dopředu hlásila, že tentokrát bude stejně brutální jako videoherní předloha- jistý styl. Je ovšem ve finále nový Mortal Kombat skutečně povedenou trefou do černého?

Na nový Mortal Kombat nejspíš divák nebude koukat kvůli očekávání oscarových výkonů a mistrovského scénáře. Půjde mu především o to, aby to byla ta správná řežba, která se po vzoru videoherní předlohy opravdu utrhne ze řetězu. Osobně jsem se ovšem nečekal, že si Mortal Kombat tak užiju a budu si vlastně přát, aby šlo o dostatečný úspěch, který studio Warner Bros. donutí k odklepnutí pokračování.

Nová adaptace Mortal Kombatu má určitě spoustu nedostatků. Se stylizací a výpravou si někdo mohl pohrát o poznání silněji, většina herců nepředvádí kdovíjak silné výkony a potenciál některých slušně načrtnutých postav se tak úplně nevyužije. Jenomže pořád je to vlastně slušný blockbuster, který je svižný, v některých ohledech opravdu stylový a opravdu se dodrželi sliby o brutalitě a předváděčce fatalit.

Zpracovat Mortal Kombat do filmové podoby je přitom těžké a kdekdo by si snadno mohl myslet, že takovou předlohu do videohry převést nejde. Jenomže právě zde se ukazuje, že si tvůrci uvědomují ducha videoherního Mortal Kombatu a snaží se z něj ve filmové podobě vyždímat co nejvíc. Nový Mortal Kombat je tak díky tomu ideálně zábavný a v jistých ohledech i adekvátně směšný. Což jen dokazuje, že si všichni na place dost jasně uvědomili, že točí adaptaci Mortal Kombatu a výsledek tomu odpovídá. Nový Mortal Kombat je přitom zábavný film, na rozdíl od původního Andersonova Mortal Kombatu je zábavný z jiných a mnohem pozitivnějších důvodů.

Vyloženě radovat se ani přitom nedá z hlavního hrdiny. Postava Colea v podání Lewise Tana je jedinou hlavní postavou, která je vytvořena čistě pro film a přesto se dle scenáristy Grega Russa snažili, aby Cole mezi známé hrdiny z videoher zapadl. Cole je tak v podstatě náhradou za Johnnyho Cage, přičemž je ovšem vytvořen především pro ještě jeden podstatný důvod. Přesto je ovšem Tan alespoň sympaťák, který má jen smůlu v tom, že je jeho Cole ve společnosti všech těch ikonických videoherních hrdinů tak trochu nevýrazný.

Mortal Kombat je strašně svižný a na některé věci tak není zase tolik času. Přitom všem se ale alespoň slušně vysvětlí mytologie Mortal Kombatu, přičemž ovšem některé postavy nedostanou zase tolik prostoru, kolik by si zasloužili. Tadanobu Asano jako Lord Raiden a Chin Han jako Shang Tsung jsou například castingovou trefou do černého, ve finále ovšem tito dva pradávní nepřátelé vlastně ve filmu zas tak výrazný prostor nemají. Především Tadanobu Asano to má poté těžké ve stínu ikonického ztvárnění Raidena Christopherem Lambertem.

Velkým překvapením je poté Jessica McNamee jako Sonya Blade, které role překvapivě sedne. Většinu scén si pro sebe poté krade Josh Lawson jako Kano. Mehcad Brooks jako Jax a Max Huang jako Kun Lao nepatří mezi nejvýraznější postavy filmu, Hiroyuki Sanada je jako Scorpion též výtečná volba, především je tu ale bravurní Joe Taslim jako Sub-Zero. Jeho záporák působí jako nezastavitelná sila a jako ideální protivník. Některé postavy to poté mají těžké kvůli tomu, že byli k jejich oživení vytvořené efekty, které tak trochu mají své mouchy. Takový Kabal třeba vypadá celkem dobře, Goro ale celou dobu působí tak trochu uměle. Přesto ovšem vypadá výrazně lépe než Goro z původního filmu.

Čekáte vrchol akčního žánru? V tomhle ohledu vás pravděpodobně čeká tak trochu menší zklamání. Akční stránka nového Mortal Kombatu je velmi dobrá, toho bojování ale ve finále není zase tolik a tvůrci si pravděpodobně více bojování šetří do pokračování. Mortal Kombat celkově očividně sází na to, že na jeho další díly dojde a proto nechává spousty otevřených vrátek. Přesto se ovšem dá do jisté míry říct, že ten film funguje sám o sobě a jako solidní upoutávka toho, co by diváka mohlo čekat v Mortal Kombat 2. Má to i slušný soundtrack Benjamina Wallfische.

Především je to ale celé skutečně brutální. A dost možná ještě více brutální, než by člověk čekal. Kromě celkem věrohodné videoherní estetiky je tak film i v tomto ohledu skutečně věrný a potěší, že se skutečně dočkáme tolika slušných nápadů. Zamrzí tak jen to, že i přes celkem velký rozpočet nejsou efekty zrovna nejlepší. Většina scén působí jako z nepropracovaného greenscreenu a v některých ohledech dokonce snadno může nastat pocit, že jsou efekty závěrečnou práci 1. ročníku na nějaké filmové škole. A to ne kdovíjak oslňující závěrečné práce. Spoustu velmi slušných akčních scén tak snadno kazí ty problémy v nedokonalých efektech, kdy jde bohužel o takový ten typ efektů, který snadno praští do oka. Přesto to bezpochyby mohlo být o poznání horší.

Šlo to vlastně celé natočit líp? Rozhodně ano. Nový Mortal Kombat vlastně funguje jako počáteční příběh potencionální ságy, která si v následujících částech bude moci ještě více vyhrát s mytologií a dalšími postavami. Ten film není dokonalý, dokáže ovšem snadno nalákat na další části. Minimálně většina castingů je obsazena ideálně, slušnou akční stránku jde příště posunout o level výš a pro mnoho fanoušků videoherní předlohy dost možná půjde o naprosto ideální adaptací. Musí dobrá herní adaptace automaticky být synonymem pro výraz dobrý film? Ne vždycky. V tomto případě jde ovšem funkci synonyma bezpečně použít a říct, že tvůrci do jisté míry dosáhli úspěchu. Mohlo to totiž bezpochyby skončit mnohem hůř.

Trailer:

Verdikt: 4 z 5


Photo © Warner Bros.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.