Tři nezaměstnaní parapsychologové Venkman (Bill Murray), Stantz (Dan Aykroyd) a Spengler (Harold Ramis) se dávají dohromady a vytvářejí tým Krotitelů duchů. Vybaveni ektoplazmovými kanóny, pastmi na duchy a speciálním vozidlem bojují proti protivníkům ze záhrobí…

If there’s something strange, in your neighborhood, Who ya gonna call? Ghostbusters! Krotitelé duchů jsou už téměř 40 let legendární sci-fi komedií, která ovšem měla ke své finální verzi v samotném zárodku daleko. Důležitou osobou u vzniku Krotitelů duchů je především Dan Aykroyd, jehož posedlost nadpřirozenem byla hlavním důvodem vzniku Krotitelů duchů. Na úplném počátku si měli kromě Aykroyda ve filmu zahrát také Eddie Murphy (nakonec ovšem roli ve filmu odmítl v momentě, kdy byla jeho role Winstona výrazně zkrácená a měl sám málo času kvůli natáčení Policajta z Beverly Hills) a John Belushi, což se ovšem změnilo v momentě, kdy Belushi náhle podlehl své drogové závislosti. Belushiho roli tak převzal další Aykroydův kamarád Bill Murray. Sám Aykroyd poté zvolil jako původem slovenského Ivana Reitmana jako ideálního kandidáta na režii a Reitman nabídku skutečně přijal. A pak se k projektu dostal také Harold Ramis, který pomohl upravit scénář a nabídl se, že by si ve filmu mohl také zahrát. Scénář si poté prošel zásadními úpravami, ubralo se rozhodnutí, že se film bude odehrávat v daleké budoucnosti (především i kvůli tomu, aby film nebyl příliš drahý), přidala se romantická linka a ve finále díky tomu vznikli Krotitelé duchů, kteří v roce 1984 spatřili světlo světa. A díky bohu za to.

Krotitelé duchů jsou i po 37 letech neskutečně zábavnou podívanou, která těží z výtečného castingu, skvěle přeskakuje mezi komedií, akčním blockbusterem a hororovým napětím a představila bandu, která se stala ikonická i díky skvělé písni Ray Parkera Jr. Dan Aykroyd a Harold Ramis za psacím stolem vytvořili výtečně funkční nadpřirozenou komedii, kde fungují různé vtípky, hrdinové mají místo svalů především skutečně silný mozek a lepší obsazení jednotlivých rolí by prostě člověk hledal těžko.

Trio parapsychologů a později též muž, který odpoví na jejich inzerát se stalo kvartetem nepravděpodobných hrdinů, kdy především tři z nich skutečně používají svůj mozek. Nebyli to svalovci, něžné pohlaví by je dost možná ani neoznačilo za ideální hezouny a přesto byli jako hlavní hrdinové prostě super. Především Bill Murray těžil ze svého komediálního talentu a jeho Pete Venkman i po letech patří mezi nejvýraznější členy Krotitelů duchů. Což ovšem automaticky neznamená, že by Harold Ramis jako Sepngler a Dan Aykroyd jako Stantz byli nějak pozadu. Ernie Hudson jako čtvrtý do party Winston též rozhodně nedělá škodu. Mnohem výraznější je ovšem například Rick Moranis jako Louis Tully a především pochopitelně Sigourney Weaver jako Dana Barrett.

Povedeným způsobem nastavená pravidla světa Krotitelů duchů, stylové uniformy, solidní zbraně proti paranormálním protivníkům, ikoničtí protivníci jako Marshmallow Man, Slimer nebo Gozer a především skutečně super finále. Ještě předtím se ovšem daří filmu pracovat s postavami, každé dát její památný moment, pracovat s různými vtipy, skvělým způsobem využit soundtrack Elmara Bernsteina a především skutečně fungovat jako zábavná komedie i mysteriózní dobrodružství. Ivan Reitman díky svými zkušenostmi s komedii zvládl pracovat s humornými situacemi a zároveň se mu skutečně podařilo natočit i po letech velmi funkční dobrodružnou podívanou.

Krotitelé duchů svůj kultovní status získali velmi snadno a naprostým právem. Podepsal se na nich tak trochu zub času? Asi přeci jen ano. Právě i nostalgická atmosféra a uvědomění si, že jde o esenci dobrodružných filmů 80. let je jeden z důvodů, proč Krotitelé duchů i po letech tak moc dobře fungují……

Trailer:

Verdikt: 4 z 5


Photo © Columbia Pictures

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.