HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ MÁ MILIARDU, STÁVÁ SE 47….

HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ MÁ MILIARDU, STÁVÁ SE 47. MILIARDOVÝM FILMEM:

Už loni kdy (čím dál tím méně) magickou hranici 1 miliardy dolarů překonalo rekordních 8 filmů (Captain Marvel, Avengers: Endgame, Spider-Man: Daleko od domova, Lví král, Toy Story 4, Joker, Ledové království 2, Star Wars: Vzestup Skywalkera- i když nutno dodat, že závěr Skywalker ságy tuto hranici překonal až v půlce ledna letošního roku) bylo zcela jasné, že se počet miliardových hitů opět v roce 2020 sníží a nebude jich tolik. To se ještě zkraje roku dalo tipovat, že si pro miliardu dojdou filmy jako hraná Mulan, bondovka Není čas zemřít, sólovka Black Widow nebo Rychle a zběsile 9. To už ale dorazil ten neslavný COVID-19, který v podstatě vše zarazil, některé miliardové tutovky (Rychle a zběsile 9 a velmi pravděpodobně i právě Není čas zemřít) byli odsunuty až na příští rok, některé filmy se do kin dostanou jenom víceméně (Mulan) a u některých je otázník pořád velmi výrazný (Black Widow). Když ale na nové blockbustery diváky zatím jen tak nedorazí (uvidíme jak moc na strategii za každou cenu doplatí Tenet) a menší filmy je také víceméně nezajímají, tak tu jsou pořád lákadla v podobě velkých kultovních blockbusterů, které se po letech vrací do kin. A v Číně právě došlo na prvního Harryho Pottera, který díky tomu mohl po 19 letech tuto miliardovou hranici překonat.
Už v době premiéry (listopad 2001) byl Harry Potter a Kámen mudrců silný kandidát na miliardu v době kdy tuto (výrazně větší) magickou hranici překonal jenom Titanic. Adaptace už tehdy velmi populární knižní série J. K. Rowlingové, která tou dobou slavila už vydání prvních čtyř dílů byla už tehdy velmi očekávanou záležitostí kolem které se motali i tvůrci jako Terry Gillam (12 opic- tento muž byl mimochodem původním favoritem samotné Rowlingové), Steven Spielberg (Trilogie Indiana Jones, Schindlerův seznam, Čelisti, Zachraňte vojína Ryana- který už tehdy chtěl v podstatě udělat z Harryho Pottera to samé co udělal v roce 2011 z Tintina a chtěl skloubit několik knih do jediného filmu), Jonathan Demme (Mlčení jehňátek), Wolfgang Petersen (Nekonečný příběh, Ponorka) nebo Alan Parker (Hořící Missisippi). Volba nakonec padla na Chrise Columbuse, především proto, že po prvních dvou (a jediných relativních) dílech série Sám doma a Mrs. Doubtfire- Táta v sukni byl proslulý především svou výbornou práci s dětskými herci. Starší filmoví diváci by jinak rozhodně nesouhlasili, ty mladší filmoví diváci ale víceméně berou Harryho Pottera a Kámen mudrců jako zásadní filmový milník (pro někoho jako jsem já šlo třeba o první celovečerák v historii), který odstartoval sérii, která do vzestupu Marvel Cinematic Universe a návratu Star Wars byla nejvýdělečnější filmovou sérií a především se jí skutečně povedlo v letech 2001-2011 skutečně zadaptovat všech 7 knih v podobě 8 filmů.
Už při svém původním uvedení si Kámen mudrců došel pro 977 milionů dolarů a miliardu tedy nepřekonal opravdu těsně. Už v době uvedení šlo po Titanicu o nejvýdělečnější film a i když se dalším následujícím šesti filmům nepodařilo tržby původního filmu překonat tak šlo pořád o filmy, který ve většině případech (konkrétně v 3 z 6) opět překonali 900 milionů dolarů. Poslední film série Harry Potter a Relikvie smrti část 2 v roce 2011 poté především díky tehdy velmi populárnímu 3D tuto magickou hranici překonal a díky částce 1 miliardy a 341 milionům dolarů šlo tehdy o 3. nejvýdělečnější film všech dob. U tehdy populárního fenoménu 3D ještě chvíli zůstaneme, protože v aktuální době léta 2011 kdy je filmová sága o Harry Potterovi definitivně za námi pořád 3D platí za moderní filmový prvek a jeho lupeny jsou výrazně dražší (jenom můžete porovnat vzrůst oproti Relikviím smrti části 1- 976 milionů dolarů- s částí 2- 1 miliarda a 341 milionů dolarů). Warneři tak tehdy určitě musel naštvat fakt, že první část Relikvií smrti na podzim 2010 nestihli do 3D konvertovat, protože tak mohli pravděpodobně slavit hned dva miliardové hity v řadě několika měsíců. Nicméně právě v éře po Harry Potterovi se v kinech začali objevovat 3D návraty slavných kultovních hitů, které se to na miliardu při svém uvedení jen těsně nedotáhli a díky tomuto faktu se tak v letech 2012-2013 do miliardového filmového klubu přidali snímky Star Wars: Epizoda I- Skrytá hrozba (Celkové tržby z původního uvedení- 924 milionů dolarů/Celkové tržby po 3D návratu-1 miliarda a 27 milionů dolarů) a Jurský park (Celkové tržby z původního uvedení- 914 milionů dolarů/Celkové tržby po 3D návratu- 1 miliarda a 29 milionů dolarů). Tou dobou navíc došlo na 3D návrat Lvího krále (který se z původních 768 milionů dolarů vydrápal na 968 milionů dolarů a na miliardu tak podruhé nedosáhl jen těsně), 3D návrat Hledá se Nemo (z původních 871 milionů dolarů se pořád jedna z nejlepších pixarovek vydrápala na 940 milionů dolarů) či 3D návrat Titanicu (ten se z původní 1 miliardy a 843 milionů dolarů vydrápal na 2 miliardy a 187 milionů dolarů a udělal z Jima Camerona tehdy tvůrce jediných dvou filmů- Titanic a Avatar- kteří překonali jenom v kinech hranici 2 miliard dolarů). Už tehdy se tedy čekalo, že dojde na další návraty filmů, kteří ,, těsně´´ miliardu nepřekonali a krom návratů trilogie Pán prstenů, Shreka 2, Spider-Mana 3 nebo Pirátů z Karibiku 3 se spekulovalo právě o postupném 3D návratu série Harry Potter. Jenže právě tou dobou se ukázalo, že 3D obnovy zase tak závratně nevydělávají a především samotný fenomén 3D velmi výrazně splaskl. I dnes se sice najdou (především mladší) diváci, kteří upřednostňují návštěvu kina v 3D formátu, jeho největší sláva je ale víceméně skutečně pryč.
Na 3D návrat Harryho Pottera 1 se tak muselo čekat dalších 7 let a nakonec jenom v rámci čínských kin. Už to ale stačilo na to aby film po téměř dvou dekádách tu těsně nepřekonanou miliardu překonal. Čínská kina totiž už krátce po uzavření kin z důvodu COVID-19 lákala na návrat různých hitů do svých kin. Krom Interstellaru nebo Počátku se tak do čínských kin vrátil právě první Harry Potter a šlo od otevření kin od největší hit. Film se v čínských kinech krom 3D formátu promítal také ve 4K a už v pátek 14. 8 hlásil 4, 5 milionů dolarů, následně poté v sobotu hlásil dalších 4, 8 milionů dolarů. Za celý úvodní víkend si poté první ročník v Bradavicích došel pro 13-14 milionů za víkend a film tak už po úvodním víkendu v čínských kinech hlásil 997, 8 milionů dolarů.Ve finále je poté hranice dnešním dnem oficiálně překročená a i letos tak došlo na miliardový film i přes to, že je to film starý 19 let.
Na samotnou sérii možná po čase začali nadávat i samotní fanoušci knižní předlohy, kteří filmovému zpracování vyčítají především vystřižení některých pasáží, dodnes se ale společně s trilogií Pán prstenů pravděpodobně jedná o nejlepší příklad filmové adaptace knižní předlohy, které se opravdu podařilo nastartovat dekádu trvající filmovou ságu a následně se na úspěch pokoušelo navázat dalších některých filmových sérií s výrazně nižšími výsledky. Ano, dá se čekat, že si teď hodně lidí vzpomene na Twilight ságu nebo Hunger Games, nutno ale uznat, že ani tito dva nejúspěšnější následovníci takového úspěchu nedosáhli.
Je to jinak vidět i na filmové sérii, která událostem série Harry Potter předchází- Série Fantastická zvířata, která se dočkala prvních dvou filmů (tržby prvního filmu: 814 milionů dolarů, tržby druhého dílu: 654 milionů dolarů), která by se měla v listopadu 2021 dočkat třetího dílu a u které se spekuluje, že se původní plány na pětidílnou ságu výrazně změní. Fantastická zvířata totiž nejsou Hobitem, který by mohl tržby svého předchůdce vyrovnávat či rovnou překonávat. Fantastická zvířata 1 vydělali méně peněz než všechny díly Harryho Pottera krom třetího s podtitulem Vězeň z Azkabanu, druhý díl poté nestačil ani na Harryho Pottera v režii Alfonsa Cuárona. Připočtěte si navíc aktuální nenávist na J. K. Rowlingovou ohledně jejich výroků na transexuální komunitu (jde proti ní i hlavní hvězda Fantastických zvířat Eddie Redmayne) a těžko uvěřit, že bychom se reálně mohli dočkat pěti původně plánovaných dílů. Vše se samosebou může změnit v případě, že budou třetí Fantastická zvířata překvapivým hitem, aktuálně bych za to ale ruku do ohně nedával.
Pak jsou tu samosebou divoké zvěsti o tom, že Warneři tajně plánují filmovou adaptaci divadelní hry Harry Potter a Prokleté dítě, vzhledem k tomu jak moc je ale tato divadelní hra nenáviděná a většina lidí jí osobně označuje za jasný non-canon bych být Warnery nečekal jasný hit jen díky nostalgii, zároveň bych ale rozhodně nad světem Harryho Pottera dveře nezavíral. Tento svět má totiž rozhodně potenciál a Warnerům by potencionálně mohl být klíčem k ještě hodně bohatým ziskům. Toto vše je ale otázkou věcí budoucích.
Na závěr se jen sluší dodat, že za mně vůči čínským divákům míří jasná závist, že mohli tuto pecku a za mně jasný filmový milník vidět na velkém plátně a jen doufám, že i u nás se příští rok vzhledem k faktu, že film oslaví 20. výročí dočkáme nějaké té možnosti kinoprojekce. A zároveň uvidíme jestli u příštího miliardového článku budeme slavit překonání miliardy nějakého nového hitu nebo opět dojde na překonání miliardy u nějaké už té filmové klasiky. V tomhle ohledu by se u Harryho Pottera 1 určitě strhla těžká diskuze nad faktem zda jde skutečně o zásadní filmařinu nebo ne, nutno ale dodat, že už jen kvůli tomu co první filmový Harry Potter spustil si svou miliardu rozhodně zaslouží….. A právem se tak zařazuje mezi Avengers 1-4, Avatara, Titanic, Star Wars 1, 7, 8, 9 a Rogue One, hraného Lvího krále, Jurský park, Jurský svět 1-2, Harryho Pottera 8, Black Panthera, hranou Krásku a zvíře, Ledové království 1-2, Rychle a zběsile 7-8, Iron Mana 3, Mimoně, Já, padoucha 3, Captaina Americu 3, Aquamana, Pána prstenů 3, Spider-Man: Daleko od domova, Captain Marvel, Transformers 3-4, Skyfall, Temného rytíře a Temného rytíře povstal, Jokera, Pirátů z Karibiku 2 a 4, Toy Story 3-4, hrané Alenky v říši divů, Zootropolis: Města zvířat, Hledá se Dory a prvního Hobita

Zobrazit víc

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.