Dech života – První Bondovka Timothy Daltona

KGB má nový ďábelský plán: Série atentátů se podle něj stává osudnou pro agenty nepřátelských tajných služeb. Jméno Jamese Bonda (Timothy Dalton) v tomto seznamu smrti nechybí. Agent 007 však zařídí v Bratislavě útěk generála KGB Koskova (Jeroen Krabbé), který ve skutečnosti pracuje pro britskou tajnou službu. Koskov obviní z úkladů svého protivníka Puškina (John Rhys-Davies), ale vzápětí je unesen sovětskými agenty. Bond se nyní musí Puškina zbavit a Koskova zachránit…

James Bond dostal v roce 1987 definitivně novou tvář. Roger Moore po 12 letech a 7 filmech definitivně roli nejslavnějšího literárního a filmového agenta definitivně odešel do důchodu a štafetový kolík po něm převzal Timothy Dalton. Herec, který roli mohl převzít už u V tajných službách Jejího Veličenstva (tehdy ovšem odmítl, protože si ve věku 25 let připadal na roli příliš mladý) a též jí po Rogeru Mooreovi mohl převzít už v roce 1979, tehdy ovšem Dalton opět odmítl, protože se mu nelíbil komediální směr, kterým se série o Jamesi Bondovi tou dobou vydala a Moore tak v roli zůstal ještě pár let navíc. Teprve v roce 1987 ve věku 41 let se Dalton definitivně stal novým Bondem a série se s jeho angažováním vydala jiným směrem. A to hodně výrazným.

Režisér předchozích tří bondovek (a střihač dalších dvou předchozích+ V tajných službách Jejího Veličenstva) John Glen se opět vrátil na režijní židli a člověk, jehož bondovky měli kolísavou kvalitu tak dostal na starost odstartování nové éry. Poprvé od Goldfingera ovšem u Dechu života došlo k radikální změně- Daltonova první bondovka opustila styl Mooreových bondovek a vydala se směrem k více vážnějšímu a realističtějšímu pojetí původních bondovek se Seanem Connerym. Dech života víceméně postrádá humorné pasáže, James Bond se naopak v podání Daltona stal dost možná nejrealističtějším vyobrazením agenta tajné služby a bondovky dostali více realistický nádech.

Do jisté míry to určitě bylo potřeba- Mooreovy bondovky nebyli špatné filmy, někdy ovšem šli za únosnou čáru až příliš. Od Goldfingera až po Vyhlídku na vraždu se navíc víceméně u bondovek dali odškrtávat zavedená klišé, které časem začali být únavné. Právě zde se ale objevuje síla, kterou franšíza o Jamesi Bondovi má- Napříč léty 1962 až dodnes se jí vždy podaří zapracovat do dění reálná fakta a zrovna v 80. letech kdy vrcholila Studená válka to celé má na děj 15. bondovky velký vliv. Zároveň vzal Dalton roli Bonda opravdu vážně a udělal ho komplexním charakterem. Svět na to tehdy nebyl připraven, protože mnoha divákům tehdy chyběli ty neuvěřitelné příběhy, které zažíval Moore, jedno ovšem bylo jisté- Dalton dal svým podáním Jamesi Bondovi doslova nový dech.

Úž úvodní scénou Dalton dokáže, že má má charizma, které je ke ztvárnění Jamese Bonda tak trochu potřeba. Hned po ní a stylových úvodních titulcích (s tak trochu podivným songem) se poté James Bond po dlouhé době vydává na skutečně drsnou a vážnou misi, která navíc potěší v tom ohledu, že se John Glen definitivně naučil točit akční scény. Ty jsou skutečně působivé, záživné a napínavé a Dalton v nich především na rozdíl od Moorea v posledních bondovkách nepůsobí tak směšně a především mu tu akci opravdu věříte.

Dech života má navíc dost možná jeden z nejlepších scénářů v historii bondovek, kterým Dalton skutečně dostává příležitost zazářit. Dalton se do role Bonda skutečně ponořil a slouží jako ideální předpoklad toho, jak agenta 007 ztvárnit. Pro toho se tahle mise stává tak trochu osobnější, protože přitom všem musí pomstít smrt svého kolegy. Už v Tajných službách Jejího Veličenstva se snažilo Bonda tak trochu polidštit, Dechu života se to celé ovšem daří o poznání lépe.

Dech života má v zásadě slabé záporáky (Jon Don Baker je jedním z nejméně výrazných záporáků v historii série), nevýraznou Bond girl (Maryam d´Abo je „ pouze“ pohledná) a délku 130 minut si možná nedokáže tak úplně obhájit. Jinak se ale téhle bondovce skutečně daří dát Bondovi duši a „ civilnější“ podání Bondovi v téhle podobě neskutečně slušelo. Po Mooreovkách byl Dech života tím filmem, který série o Jamesi Bondovi potřebovala a bohužel dohrála na to, že diváci nebyli na tohle pojetí Bonda ještě tak úplně připravení (pořádně byli připraveni až v roce 2006 při příležitosti vydání Casino Royale).

Bond zde prostě dostal novou krev a Dalton se uvedl neskutečně stylově. Mohl se opřít o bravurní akční stránku, kterou nechal vyniknout povedený střih, výraznější vizuál, výbornou výpravu a především to civilnější pojetí. Timothy Dalton byl v roce 1987 do role Jamese Bonda jednoduše trefou do černého. A navíc……v které jiné bondovce uvidíte Aston Martin závodit s autem VB?

Trailer:

Verdikt: 4 z 5


Photo © United Artists

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.