Čtrnáctou inkarnaci Doctora Who ztvární Ncuti Gatwa.

Mizero Ncuti Gatwa (/ˈʃuːti ˈɡætwɑː/ SHOO-tee GAT-wah; narozen 15. října 1992) je rwandsko-skotský herec. Proslavil se rolí Erica Effionga v komediálně-dramatickém seriálu Sex Education (2019-současnost) společnosti Netflix, za kterou získal cenu BAFTA Scotland Award za nejlepší mužský herecký výkon v televizi a tři nominace na televizní cenu BAFTA za nejlepší mužský komediální výkon. V roce 2022 byl Gatwa oznámen jako čtrnáctá inkarnace Doktora v seriálu BBC Doctor Who, čímž se stal prvním černošským hercem v hlavní roli. raný život

Gatwa se narodil 15. října 1992 v Nyarugenge v Kigali ve Rwandě. Jeho otec Tharcisse Gatwa, pocházející z rwandského okresu Karongi, je novinář s doktorátem z teologie.

Rodina později ze Rwandy uprchla během rwandské genocidy v roce 1994 a usadila se ve Skotsku. Žili v Edinburghu a Dunfermline. Gatwa navštěvoval Boroughmuir High School a Dunfermline High School, poté se přestěhoval do Glasgow, kde studoval na Royal Conservatoire of Scotland a v roce 2013 získal bakalářský titul v oboru herectví.

Kariéra

Po absolvování studia získal Gatwa místo v programu herecké absolventské práce v Dundee Repertory Theatre se sídlem ve skotském Dundee, kde účinkoval v několika inscenacích včetně hry Davida Greiga Victoria. V roce 2014 si krátce zahrál v sitcomu Bob Servant, který se rovněž odehrával a natáčel v Dundee.

V roce 2015 se objevil ve vedlejší roli v minisérii Stonemouth, adaptaci stejnojmenného románu z roku 2012. V témže roce hrál v představení 946 divadla Kneehigh Theatres, které bylo adaptací knihy Michaela Morpurga Úžasný příběh Adolfa Tipsy o nácviku vylodění v den D v Devonu s četnými oběťmi na životech. V roce 2016 hrál Gatwa Demetria v inscenaci Sen noci svatojánské v Shakespearově divadle Globe v režii Emmy Riceové.

V květnu 2018 byl Gatwa obsazen do komediálně-dramatického seriálu Sex Education společnosti Netflix v roli Erica Effionga; seriál byl uveden v roce 2019 a sklidil uznání kritiky. Gatwa získal za ztvárnění Erica pochvalu od diváků i kritiků, zejména za to, že jeho postava nebyla odsunuta do klišé „gay nebo černošský nejlepší přítel slash sidekick stock character“. Za tuto roli si vysloužil řadu ocenění, mezi něž patří vítězství v soutěži BAFTA Scotland Award pro nejlepšího televizního herce v roce 2020 a tři nominace na televizní cenu BAFTA za nejlepší mužský komediální výkon, a to postupně v letech 2020, 2021 a 2022.

8. května 2022 bylo oznámeno, že Gatwa byl obsazen do seriálu Doctor Who jako čtrnáctá inkarnace hlavního hrdiny seriálu, Doktora. Gatwa, který byl obsazen v únoru, bude prvním černošským hercem, který bude hrát primární inkarnaci této postavy, a druhým, který bude hrát inkarnaci celkově, po Jo Martinové, která se objeví v roli Doktora uprchlíka. Očekává se, že roli převezme ve třetím a posledním z 2022 speciálů v říjnu 2022.


Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.