Co kdyby… byla kapitánka Carterová první Avenger?

Co kdyby se místo Stevea Rogerse (mluví Josh Keaton) stala supervojákem Peggy Carter (mluví Hayley Atwell)?

Doposud jsme se dočkali 24 filmů ze stáje Marvel Cinematic Universe + prozatím 3 seriálů, které skončili na Disney+ a jsou na filmové univerzum výrazně napojené. To je příklad i nového animovaného seriálu What If…?, který především reaguje na závěr seriálu Loki a představuje alternativní reality příběhů, které jsou ze ze všech dosavadních Marvel filmů známé. První série láká na 9 epizod, přičemž ta první si pokládá otázku: Co by se stalo, kdyby byla Peggy Carterová prvním Avengerem?

Menší dosavadní problém je v tom, že je tempo možná až příliš rychle a kvůli epizodám, které trvají půlhodinu není moc času pro pomalejší budování příběhu. Dost možná pro to ani ovšem není důvod. Znalci zápletky prvního Captaina Ameriky si budou především všímat toho, co je v téhle alternativní realitě vše jinak (je toho dost) a díky pozornosti tvůrců na detaily se skutečně vracíme k ikonickým momentům v pozměněné podobě.

Jsou tam velmi úsměvná pomrknutí na filmy ze světa Marvel Cinematic Universe, které těží z toho, že v téhle alternativní realitě je všechno tak trochu jinak. Jsou to přitom chytrá pomrknutí, která skutečně berou důraz na to, že je nyní možné absolutně cokoliv, což nám ještě více potvrdí následující epizody seriálu.

Nedá se říct, že by měli všichni herci vyložené nadání pro dabing, přesto ovšem navrátivší hvězdy z filmů jako Hayley Atwell, Sebastian Stan nebo Dominic Cooper odvádí slušnou práci. Všichni herci se z MCŮ filmů nevrací, to ovšem neznamená, že by Marvel nenašel povedenou náhradu. Takový Chris Evans se nevrátil pro zopakování si role Stevea Rogerse, jeho náhrada v podobě hlasového veterána Joshe Keatona ovšem zní jako Chris Evans a při poslouchání jeho hlasu se ve finále rozdíl hledá skutečně těžko.

Watcher Jeffreyho Wrighta prozatím skutečně slouží pouze jako vypravěč, který nemůže, nechce a nehodlá zasahovat do jednotlivých příběhů z alternativních realit, jeho vypravěčský hlas ovšem k oné záhadné entitě parádně sedí.

Do alternativní reality se navíc dokáže zapojit fakt, že je Peggy Carter žena, což všem členům armády úplně nevoní a zvláště v momentě, kdy se z ní stane supervoják, který má pomoc Americe vyhrát válku. Tahle feministická rovina sice ve finále v první epizodě What If…? nemá takový prostor, přece jen ovšem potěší, že si v tomhle ohledu tvůrci uvědomili, co za následky by pravděpodobně měla transformace Peggy Carer v supervojáka.

Animace působí dojmem, že se co nejvíce snaží přiblížit komiksům a působí velmi dobře. V jistých momentech se sice ukazují její slabší chvilky, jinak je ovšem animovaná stránka velmi vydařená a působí vlastně tak trochu svěže. Navíc se skutečně podařilo, aby postavy z What If…? připomínali hrané verze jednotlivých postav a především v jeden moment představí What If…? naprosto skvělou akční sekvenci, která dokáže, že se díky animaci budou moci tvůrci vyřádit v měřítku, které by jim hraná podoba dost možná ani nedovolila.

Celkově se první epizoda What If…? trochu drží zkrátka, už tady se ovšem ukazuje, že bude celý seriál klíčem k zajímavým nápadům, které můžou tyto alternativní reality přinést. Díky animaci bude možné předvést věci, které bychom v hrané podobě dost možná vidět nikdy nemohli. Navíc se prozatím nešetří s pár překvapeními a seriál prozatím rozhodně působí kreativně. Rozhodně je co zlepšovat a snad bude seriál každou epizodou jen lepší, první epizoda What If…? ovšem seriál startuje vydařeným způsobem. A osobně se vlastně nemůžu dočkat dalšího dobrodružství Kapitánky Carter……

Photo © Disney+

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.