Chystá se dokument Ján Mančuška: Chybění

Český konceptuální umělec slovenského původu Ján Mančuška dosáhl výrazných úspěchů, kdy se jeho tvorba dočkala prezentování i v USA či Benátkách. Tento umělec bohužel v roce 2011 ve věku 39 let podlehl mnohaleté poruchy krvetvorby a jeho úspěšná kariéra tak byla předčasně ukončena. Na jeho život a tvorbu se nyní pokusí nahlédnout chystaný dokument Ján Mančuška: Chybění režiséra Štěpána Pecha.

Jan Mančuška

Štáb se v pátek 19. 11. 2021 vydal na Akademii výtvarných umění v pražských Holešovicích, kde Mančuška v letech 1991-1998 studoval. Přítomná byla ředitelka Nadačního fondu Praha ve filmu Tereza Moravcová, pedagog na Akademii výtvarných umění Vladimír Kokolia a také byli přítomni studenti AVU. V rámci natáčení proběhl i tisk starších grafických prací Jana Mančušky, který pod dohledem profesora Kokolii proběhl v ateliéru grafiky 2.

Samotný podtitul dokumentu Chybění nejspíš navazuje na knihu, kterou Mančuška v roce 2007 napsal a byla rozdělena do dvou částí. První – textová – část vznikala ve spolupráci s teoretikem Vítem Havránkem a definovala základní pojmy a principy autorova myšlení, druhá část knihy poté mapovala Mančuškovu tvorbu.

Dle tvůrců bychom s uvedením dokumentu Ján Mančuška: Chybění měli počítat někdy koncem roku 2022.

Foto: Tom Bejvl  pro Kritiky.cz
Licence Creative Commons
Fotografie, jehož autorem je Tom Bejvl, podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní .
Vytvořeno na základě tohoto díla: https://www.kritiky.cz/chysta-se-dokument-jan-mancuska-chybeni/
Práva nad rámec této licence jsou popsána zde: https://www.kritiky.cz/chysta-se-dokument-jan-mancuska-chybeni/.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.