Cesta do Ameriky – Nebýt COVIDU-19 by Cesta do Ameriky 2 aktuálně řádila v kinech.

Princ Akeem ze Zamundy (Eddie Murphy) má 21. narozeniny a má se oženit se ženou, kterou nikdy neviděl. Princ ale poruší tradici a vydá se do Ameriky hledat svou životní lásku…

Eddie Murphy se stal v 80. letech obří komediální hvězdou, která díky úspěchu v Saturday Night Live a následnému úspěšnému přesunu do celovečerních komedií jako 48 hodin, Záměna nebo Policajt z Beverly Hills se z něj stala velká komediální legenda, jejíž sláva následně ještě výrazně dlouhou dobu neupadla. Dnes už je Murphy možná trochu vyhořelý, pořád se ale přece jen občas někde objeví a pořád občas předvede, že na to pořád má. Především ale Murphy za sebou nechal spoustu pamětihodných komedií jako je právě Cesta do Ameriky.

Cesta do Ameriky vznikla s Eddiem Murphym ve vrcholné formě a díky tomuto faktu vznikla klasická romantická komedie, která navíc dokázala, že díky povedeným maskám je Murphy schopný zahrát i někoho s úplně odlišnou kůži. Je to jeden z nejvýraznějších filmů Murphyho kariéry, který položil základ pro trademark, že Murphy díky maskám hraje několik rolí naráz v jediném filmu. A je až podivuhodné, že jeden z nejpamětihodnějších snímků s afroamerickými hrdiny zrežíroval John Landis, který se už ovšem předtím právě Záměnou, Americkým vlkodlakem v Londýně nebo videoklipem Michaela Jacksona Thriller zapsal do paměti jako tvůrce, který umí pracovat s humorem, dynamickými sekvencemi a hereckými představiteli. Právě i díky tomu vznikla naprosto zábavná komedie, která má tuny parádních gagů, zábavných nápadů a především skutečně talentovaných hereckých představitelů, kterým vévodí Murphy a Arsenio Hall (oba poté rovnou ve čtyřroli, přičemž si Eddie Murphy díky skutečně výborným maskám střihne i bílého žida a v podstatě vrátí úder snímku Zrození Národa od D. W. Griffitha, kde černochy hráli namaskovaní běloši).

V podstatě „ pohádka“ o africkém princi, který se rozhodne objevit pravou lásku v Americe je neskutečně milá komedie, která v úvodu představí zajímavou africkou zemičku s parádní taneční sekvencí na vrchu (její choreografie je jinak víceméně obšlehnuta právě od Jacksona Thrilleru) a následně představí skutečně bravurně vypointované vtipy o africkém princovi poznávající Ameriku, které navíc hodně těží z bravurní chemie Murphyho a Halla. Ať už ale mluvíme o Jamesi Earlu Jonesovi, Johnu Amosovi, Shari Headleyové nebo Madge Sinclairové (Jones a Sinclair si o pár let později zopakovali úlohy rodičů hlavního hrdiny v animovaném Lvím královi) tak je film skutečně plný sympatických a talentovaných herců, kteří umějí prodávat ty vtipné pasáže na plno a navíc tu je i tehdy víceméně neznámý Samuel L. Jackson v naprosto fantastickém cameu. I díky první výraznější role Jacksona je velmi snadné na tenhle film vzpomínat s láskou.

Super komedie se navíc pozná i podle toho, že neomrzí ani po několikáté repríze a tahle pohodová komedie se tak velmi snadno stává komediální klasikou, která skvěle těží z konfrontace africké kultury s americkým prostředím a je ve finále skutečně radost tuhle komedii vidět i po několikáté. Ten film neobjevuje Ameriku (hehe), není vyloženě filmařsky fenomenální a přesto je skutečně kouzelný. Film právem získal nominace v kategoriích make-up a masky a i když se Murphy a Landis u natáčení tohohle filmu dost hádali, spojením Landisova filmařského a Murphyho komediálního talentu se podařilo vytvořit legendární komedii, která navíc každým filmem, který Eddie Murphy vydá zraje ještě víc. A na Vánoce se bez ní už hodně lidí jen tak neobejde, je to prostě i po letech strašně fajn podívaná….

PS: Nebýt COVIDU-19 by Cesta do Ameriky 2 aktuálně řádila v kinech. Nakonec tak Cesta do Ameriky 2 dorazí až 5. 3. 2021 na Amazon. Vrátí se princ Akeem po 33 letech v plné síle jako se to letos povedlo Boratovi? To se uvidí už hodně brzy…..

Trailer:

Verdikt: 4 z 5


Photo © Paramount Picture

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.