Box Office: Super Mario Bros. vyčkávají na miliardu

Super Mario Bros. Movie

Super Mario Bros. ve filmu už cení zuby na japonský trh

Super Mario Bros. ve filmu recenze
Zdroj: Cinemart.cz

Na prvním místě Super Mario Bros. ve filmu s 65,2 miliony dolarů. Italský instalatér s montérkami nadále skóruje. Již nejúspěšnější filmová adaptace videohry všech dob globálně přepočítává 876,4 milionů dolarů, jen z amerických kin je poté aktuální numero zaokrouhlené na 434,3 milionů dolarů a je tak jisté, že se nebude v amerických kinech končit pouze u půlmiliardy, ale bude se mířit až někam k hranici 600 milionů dolarů.

Globální miliarda poté padne již příští týden, kdy Mario navštíví domovské Japonsko, které ho rozhodně nebude ignorovat a Mario vůbec nevzdává ambice pro to, aby porazil Ledové království II (1 miliarda a 450 milionů dolarů) a stal se nejvýdělečnějším filmem všech dob. Kostky jsou hozené a Mario rozhodně není bez šance, protože jde očividně o neuvěřitelnou trvalku, která namotivuje k vytvoření nejen sequelu, ale i podobných projektů. Dojde tedy i na Legend of Zelda nebo Metroid?

Evil Dead Rise
Zdroj: Vertical Entertainment

Na druhém místě Smrtelné zlo: Vzkříšení s 23,5 miliony dolarů. Radovat se poté mohou Sam Raimi a Bruce Campbell, o svět Smrtelného zla je totiž očividně zájem a naznačené plány Campbellem spojené s tím, že by nově každé dva nebo tři roky mohlo dojít na nový film s Deadlites, najednou dává smysl. Pátý celovečerní Evil Dead film totiž studio Warner Bros. Pictures vyšel na 19 milonů dolarů, globálně ovšem otevřel za solidních 40,3 milionů dolarů, díky solidním reakcím má navíc šanci, že se stane slušnou trvalkou a půjde v pohodě přes 100 milionů dolarů v globálním numeru. Páté filmové Smrtelné zlo se přitom původně mělo stát pouze exkluzivitou pro HBO Max, tady holt někdo nepodcenil sílu dodnes uctívané hororové značky. Snad tedy Campbell a Raimi skrývají dost nápadů, kterými si prodloužení života série obhájí. Díky solidním číslům tu totiž nové Evil Dead nejspíš skutečně bude do 3 let.

Covenant
Zdroj: MGM

Na třetím místě Covenant s 6,2 miliony dolarů. Do kin poté dorazila i novinka režiséra Guye Ritchieho, kde tentokrát Jake Gyllenhaal jako voják v Afganistánu chrání místního tlumočníka. Po vzoru Ritchieho Operace Fortune: Ruse de guerre je Covenant dílem zkrachovalého produkční společnosti STXfilms, která sice díky smlouvě musela film nasadit do kin, prakticky již brzy se ovšem počítá s brzkým odchodem na streamovací službu Amazon Prime. Akčňák za 55 milionů dolarů tak bude podobným neúspěchem jako Operace Fortune (špionážní Ritchie za 50 milionů dolarů utržil globálně v kinech pouze 37,6 milionů dolarů) a v kině ho navštíví jen pár vyznavačů Ritchieho, zbytek dá přednost streamu. Jake Gyllenhaal je možná sympaťák, nikdy ovšem neměl silnou hereckou kariéru a to v jakékoliv její fázi, dost možná ho mrzí, že po vzoru Venoma nebo Morbia aspoň jeho Mysterio ze Spider-Man: Daleko od domova nezískal dříve probíraný spin-off.

John Wick 4 recenze
Zdroj: Vertical Entertainment

Na čtvrtém místě John Wick: Kapitola 4 s 5,7 miliony dolarů. Čtvrté dobrodružství Jardaniho Jovonoviche poté již globálně přepočítává 375 milionů dolarů a rozhodně pořád nevzdává šanci na pokoření hranice 400 milionů dolarů, přesto již nyní jde o nejúspěšnější díl série, který si rozpočet ve výši 100 milionů dolarů dokáže obhájit, stejně tam ambice studia Lionsgate svět Johna Wicka v následujících letech náležitě rozšířit.

Na pátém místě Air: Zrození legendy s 5,5 miliony dolarů. Slušným držákem je poté dle očekávání Air: Zrození legendy o původu Air Jordan. 5. režijní projekt Bena Afflecka sice vyšel na nějakých 70-90 milionů dolarů, přesto v 3. víkendu Air drží slušný propad o 29% a naznačuje, že globálních 100 milionů dolarů není úplné tabú, přeci jen to ovšem při aktuálních 62,8 milionech dolarů bude ještě krapet makačka. Přesto solidní úspěch, kdy se Air rozhodně neztratí ani na Amazon Prime, které zároveň doufá, že se film úplně neztratí na Oscarech.

Recenze: Dungeons & Dragons

Zdroj: Cinemart

Na šestém místě Dungeons & Dragons: Čest zlodějů s 5,4 miliony dolarů. Slušnou trvalkou se stává i Čest zlodějů, v 4. víkendu konkrétně o 28%, v amerických kinech se již tak přepočítává 82,2 milionů dolarů, globální číslo je poté zaokrouhlené na 178 milionů dolarů. Jen je škoda, že toto fantasy vyšlo studio Paramount na 150 milionů dolarů a ve finále jde tak pořád o neúspěch, který se nejspíš dočká maximálně toho seriálového spin-offu. Kvalitním fantasy holt dobá nejspíš nepřeje.

Na sedmém místě Papežův vymítač s 3,3 miliony dolarů. Papežův vymítač s Russelem Crowem se poté v druhém víkendu propadl o brutálních 63%, kdy se ukazuje, že horory nebývají zrovna největšími trvalkami. Přesto si Gabriele Amorth v podání Crowea již globálně došel pro 52 milionů dolarů, při rozpočtu 18 milionů dolarů je tak ve studiu Sony důvod k radosti. Bude to ovšem stačit na pokračování? Těžko říct.

Renfield recenze
Zdroj: CinemArt CZ

Na osmém místě Renfield s 3,1 miliony dolarů. Průšvihem je naopak Renfield, který se propadá o podobně brutálních 61%, po dvou týdnech v kinech pokračování Drákuly s Belou Lugosim (nahrazeného Nicolasem Cagem) přepočítává v kinech 18 milionů dolarů, studio Universal přitom Renfield vyšel na 65 milionů dolarů. Jde tak o velký neúspěch, který dočasně nejspíš zabrání tomu, aby se Nicolas Cage vrátil do první ligy. Těžko vlastně říci, zda je to dobře či nikoliv.

Na devátém místě On se bojí s 2,7 miliony dolarů. Do širšího nasazení poté dorazila také novinka režiséra Ariho Astera (Slunovrat) s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli. Z 965 kin zvládl film uznávaného hororového režiséra nastřádat 2,7 milionů dolarů, v amerických kinech poté Asterův 3. celovečerní film přepočítává 3,1 milionů dolarů, globální čísla jsou zatím neznámá, dle Astera židovský Pán prstenů přitom studio A24 vyšel na 35 milionů dolarů. Sám Aster projevil, že studio při realizaci filmu projevilo velkou odvahu, je jasné, že již nyní údajně jeden z nejprovokativnějších a zároveň dost možná nejchytřejších filmů roku navštíví pouze specifická skupina, která nebude mít problém s tím, že se například v pražských kinech promítá v nekřesťanských 20 hodin večer a pro návštěvu tříhodinové hororové komedie tak bude muset být potřeba podstoupit jisté oběti.

Na desátém místě Suzume s 1,6 milionem dolarů. Japonský animák Suzume poté mezitím v amerických kinech dle očekávání přepočítává drobné, především díky globálnímu Japonsku ovšem celkově již globálně přepočítává 298,3 milionů dolarů a jasně tak ukazuje, že se investování do anime i do budoucna vyplatí.

Sisu
Zdroj: Sony International

Příští týden do kin dorazí drama Are You There God? It’s Me, Margaret, sportovní Big George Foreman: The Miraculous Story of the Once and Future Heavyweight Champion of the World, indická akční komedie Polite Society a finská akční podívaná Sisu.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.