Box Office: Strážci Galaxie: Volume 3 bodují, ale zaostávají

GUARDIANS 3

Strážci Galaxie: Volume 3 nejúspěšnějším dílem trilogie nebudou

Strážci galaxie 3 recenze
Zdroj: CinemArt SK

Na prvním místě seznamu filmové tržby #19 2023 jsou Strážci Galaxie: Volume 3 se ziskem 114 miliony dolarů. V Marvel Studios se v posledních měsících nejspíš vše obrací v základech, kdy varovným signálem bylo selhání Ant-Man a Wasp: Quantumania, který určitě zaostal daleko za očekáváními. V Marvel Studios poté mohli jistě doufat, že to lépe dopadne se Strážci Galaxie: Volume 3 a vlastně víceméně ano, ale…

Americký otvírák třetích Strážců Galaxie překonal otvírák prvního filmu (94,3 milionů dolarů), zaostal ovšem za druhým filmem (146,5 milionů dolarů). Stejně tak globální start za 282,1 milionů dolarů překonal globální start prvního filmu (254 milionů dolarů), zaostává ovšem za startem druhého filmu (428 milionů dolarů).

Třetí Strážci Galaxie ve finále jednoduše možná dorazili až příliš pozdě po dvojce, původně měla ostatně trojka do kin dorazit už v květnu 2020, vaz ovšem výjimečně nelámal COVID-19, ale ještě před tím krapet ze směšných důvodů vyhazov Jamese Gunna, protest nejen fanoušků, ale i členů obsazení, následně bylo rozhodnuto, že se Gunn vrátí, ale teprve poté co u konkurence v podobě DC Comics natočí Sebevražedný oddíl. Třetí Strážci Galaxie tak do kin dorazili 6 let po druhém filmu a celkem čtyři roky po Avengers: Endgame. A i když na Disney+ mezitím dorazil Sváteční speciál nebo Já jsem Groot, Strážci se mihli i ve čtvrtém Thorovi a Star-Lordovu partu zvýraznila i jedna videohra, Strážci Galaxie se již nenachází na vrcholu své popularity.

Jde dost možná o další varovný signál toho, že zájem o komiksovky definitivně upadá a James Gunn, který se po Strážcích Galaxie vrhne na vedení DC Studios, se dost možná bude snažit vybudovat DC propojený svět s křížkem po funuse. Třetí Strážci Galaxie mají sice o poznání nadšenější ohlasy než Ant-Man a Wasp: Quantumania a mají díky tomu větší šanci se stát výraznější trvalkou, po vzoru Quantumanie se ovšem nejspíše stanou nejméně výdělečným dílem trilogie, protože tržby jedničky (773,3 milionů dolarů) a především dvojky (869 milionů dolarů) jsou nejspíš příliš vysokou metou.

Pozitivně se může možná brát to, že i když měla rozlučka se Strážci Galaxie rozpočet ve výši 250 milionů dolarů, do samotné reklamy mělo být investováno pouze mrzkých 50 milionů dolarů a na černá čísla třetí Strážci Galaxie potřebují utržit zhruba 600 milionů dolarů. Do černých čísel se tak labutí píseň minimálně tohoto složení Strážců Galaxie dostane, na bouchání šampusu a odchod Jamese Gunna od Marvelu na vrcholu to ovšem v součtu stačit nebude. Mají se v Marvel Studios opravdu začít obávat? Dalším pravděpodobně nemilým důkazem budou na podzim u mnohých již předem odsuzované Marvels.

Super Mario Bros. ve filmu recenze
Zdroj: CinemArt CZ

Na druhém místě Super Mario Bros. ve filmu s 18,6 miliony dolarů. Chris Pratt má alespoň jistotu, že mu nejspíš budou chodit šeky za budoucí spolupráce s Illumination a Nintendem. Super Mario Bros. ve filmu pořízené za 100 milionů dolarů již totiž globálně přepočítává 1 miliardu a 159 milionů dolarů. Je tak jisté, že se italský instalatér, jeho bratr Luigi nebo princezna Peach vrátí nejen v přímém pokračování, ale i v nejrůznějších spin-offech. Super Mario Bros. ve filmu totiž skutečně míří někam k miliardě a půl a pozici nejvýdělečnějšího animáku všech dob. O megahitu roku je už dost možná nyní rozhodnuto.

Smrtelné zlo Probuzení recenze
Zdroj: Vertical Entertainment

Na třetím místě Smrtelné zlo: Probuzení s 5,7 miliony dolarů. Páté filmové Evil Dead pořízené za nějakých 15-19 milionů dolarů mezitím již globálně přepočítává 114,8 milionů dolarů, je tak jisté, že plány Sama Raimiho a Bruce Campbella spojené s tím, že by nově každé 2-3 roky mělo dojít na nový Evil Dead film, rychle vezmou za své. Slušnou reklamou by poté jistě byl i plnokrevný celovečerní návrat Ashe Williamse, nezbývá tedy nic jiného než doufat.

Na čtvrtém místě Are You There God? It’s Me, Margaret s 3,4 miliony dolarů. Coming-of-age drama od studia Lionsgate poté v druhém víkendu padá o 50%, dohromady již v amerických kinech nastřádalo 12,7 milionů dolarů, kdy to při rozpočtu 30 milionů dolarů není dvakrát potěšující informace a Rachel McAdams si tak nový hit do biografie nezapíše.

John Wick 4 recenze
Zdroj: Vertical Entertainment

Na pátém místě Znovu se zamilovat s 2,4 miliony dolarů. Zdánlivě by se mohlo zdát, že studiu Sony pohořela romance Znovu se zamilovat, romance s Priyankou Choprou a Samem Heughanem ovšem měla vyjít pouze na 9 milionů dolarů, i díky mezinárodním trhům tak nejspíš tato romance skončí v černých číslech a ve finále budou všichni spokojeni.

Na šestém místě John Wick: Kapitola 4 s 2,3 miliony dolary. Čtvrtý John Wick již mezitím v kinech utržil 406 milionů dolarů a dokazuje, že se musí kout železo dokud je žhavé, i proto se v příštích letech objeví spousty filmových i seriálových spin-offů o světě zabijáků, Continentalu a balerínách ztvárňovaných Anou de Armas.

Dungeons & Dragons film vs. hra
Zdroj: CinemArt SK

Na sedmém místě Dungeons & Dragons: Čest zlodějů s 1,5 milionem dolarů. Čest zlodějů mezitím již v kinech utržila 202,5 milionů dolarů, na fantasy za 150 milionů dolarů jde ovšem pořád o celkem průserovou částku, která studio Paramount rozhodně nenamotivuje k tomu, aby se parta čestných zlodějů v podání Chrise Pinea vrátila. Je to škoda, protože to nejspíš ještě více omezí ambice s tím, aby kina v budoucích letech naplnila nějaká svěží fantasy.

Na osmém místě Air: Zrození legendy s 1,3 milionem dolarů. Air: Zrození legendy poté již 12. 5. 2023 dorazí na Amazon Prime, přesto stihne ještě v kinech vydělat nějaké ty poslední peníze. Příběh o zrodu Air Jordan tak již v kinech utržil 85 milionů dolarů a na hranici 100 milionů dolarů nedosáhne jen těsně. Film pořízen za nějakých 70-90 milionů dolarů přesto za normálních okolností složenky nezaplatí, pro Amazon Prime s prakticky bezednou peněženkou se ovšem o zas takový problém nejedná, především nejspíš i díky důvěře, že by Air mohlo krapet zazářit i na nadcházejících Oscarech.

SISU do kín
Zdroj: Itafilm

Na devátém místě Covenant s 1,2 miliony dolarů. Covenant Guye Ritchieho poté již v amerických kinech utržil 14,7 milionů dolarů, film za 55 milionů dolarů přesto nemá šanci se zaplatit. Jedná se totiž o prokleté dítě zkrachovalého studia STXfilms, které film sice nasadilo do amerických kin, ve zbytku světa ovšem film dorazí rovnou na Amazon Prime a Jake Gyllenhaal si tak může do biografie zapsat další propadák.

Na desátém místě Sisu s 1,1 milionem dolarů. Do TOP 10 se poté podařilo zapsat i Sisu, které již globálně přepočítává 7,9 milionů dolarů, film pořízen za zhruba 6,5 milionů dolarů se tak ve finále těsně zaplatí, dá se vlastně těžce věřit tomu, že se očekávala nějaká výraznější částka.

Hypnotik
Zdroj: Forum Film

Book Club: The Next Chapter, komedie Fool’s Paradise, fantasy Saint Seiya: Rytíři zvěrokruhu – Počátek a Hypnotik s Benem Affleckem v hlavní roli.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.