Box Office: Shazam! 2 shořel jako papír

200588
Shazam Hněv bohů recenze
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Na prvním místě Shazam! Hněv bohů s 30,5 miliony dolarů. V Marvel Studios sice mohou být krapet nervózní z budoucnosti zahalené mlhou, ještě nějakou dobu se ovšem nemusí nutně bát výrazné konkurence v rámci komiksových adaptací. Nová vize propojeného světa DC Universe by měla začít fungovat až v roce 2025, ještě před masivním restartem ovšem musí dojít na posledních pár filmů z původního režimu. Prvním pánem na holení je druhý Shazam!, který vlastně neměl šanci kdovíjak překvapit. Už první Shazam! byl v roce 2019 rád za svých 366,1 milionů dolarů, k odklepnutí sequelu mu dopomohl fakt, že na rozdíl od větší a dražší konkurence měl jeho origin vyjít na zhruba 100 milionů dolarů. Rozpočet druhého Shazama poté narostl na 125 milionů dolarů a díky tomu nepůjde o takový průšvih jako v případě loňského Black Adama, který si při rozpočtu šahajícího až někam k 260 milionům dolarů v kinech došel pouze pro 393 milionů dolarů. Druhý Shazam tak velkým propadákem nebude, v kinech přesto nevyhnutelně propadl.

Druhý Shazam cílí především na rodiny s dětmi, ze Shazama 2 se přesto skrze kampaň nepodařilo vybudovat pocit nějaké velké filmové události. Helen Mirren, Lucy Liu a Rachel Zegler se předvádí v kostýmech evokující Power Rangers, Zachary Levi nadále těží především ze slávy spojené s účasti v seriálu Chuck, většina lidí má navíc pocit, že Shazam! 2 díky plánům na velký restart celého propojeného vesmíru nikam nepovede. To se sice Zachary Levi nebo režisér David F. Sandberg snaží vyvrátit, po otevíracím víkendu a globálním startu za 65,5 milionů dolarů se ovšem dá vlastně těžko věřit tomu, že by James Gunn i Peter Safran (který za filmem stojí jako producent) nadšeně dali zelenou Shazamovi! 3. Nad věcí je alespoň zmíněný Sandberg, který dle svých slov zvládl odhadnout, že Shazam! 2 v kinech prošumí a je alespoň rád, že dostal zaplaceno. Někdo je holt alespoň nad věcí. Nyní jen stačí vyčkat, zda Aquamana 2 nepotopí přítomnost Amber Heard, Blue Beetle dokáže dostatečně zaujmout latinoamerické publikum a zda Flashovi pomůže nejenom nadšení Toma Cruise.

Scream 6
Zdroj: Paramount Pictures

Na druhém místě Vřískot 6 s 17,5 miliony dolarů. Vřískot s propadem o 61% ve 2. víkendu padá na stříbrnou pozici, kdy se nevyhnutelně hororová cílovka a fanoušci Ghostface do kin hromadně dostavili především v prvním víkendu. Ve studiu Paramount přesto může šampaňské téct proudem. Šesté řádění Ghostface pořízené oficiálně za 35 milionů dolarů již globálně přepočítává 116 milionů dolarů, Vřískot 4 (83,2 milionů dolarů) tak již dávno padl, na čísla pátého Vřískotu (138,9 milionů dolarů) film dosáhne již v příštím týdnu a může definitivně usilovat o ambice stát se nejvýdělečnějším dílem série. Jen by to k poražení trojky (161,9 milionů dolarů), dvojky (172,3 milionů dolarů) a jedničky (173 milionů dolarů) chtělo ještě krapet silnější výdrž. Vřískot 7 každopádně vznikne.

Creed III
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Na třetím místě Creed III s 15,3 miliony dolarů. Amazon akvizicí MGM poté dle všeho neprohloubil, dokazuje to i úspěch Creeda III, který zaručí, že se Amazon pokusí i další projekty ze stáje MGM ve velkém nasazovat do kina, radost bude mít i studio Warner Bros., které filmy MGM bude pokrývat mezinárodně. Na samotném startu silné kooperace poté stojí Creed III, který se svými globálními čísly ve výši 224,3 milionů dolarů, již tedy překonal Creeda II (213,6 milionů dolarů) a stal se nejúspěšnějším dílem trilogie, brzy porazí i prvního Rockyho (225 milionů dolarů), pořád navíc není vyloučené, že Creed III zamíří až někam ke globálním číslům Rockyho IV (300 milionů dolarů) a statusu nejúspěšnějšího filmu celé franšízy. Z Creeda III se totiž stává slušná trvalka (jen z amerických kin se hlásí částka ve výši 127,7 milionů dolarů), která těží nejen ze začínající popularity Jonathana Majorse a pořád oblíbeného Michaela B. Jordana. Plány na dalšího Creeda i filmové či seriálové spin-offy tak jistě dávají smysl.

65
Zdroj: Sony Pictures

Na čtvrtém místě 65 s 5,8 miliony dolarů. Jestli poté existovali nějaké ambice usilující z toho vybudovat na 65 nějakou delší franšízu, ty jsou po neúspěchu na samotném startu jistě pohřbené. Sci-fi záležitost s Adamem Driverem sice měla studio Sony vyjít pouze na 45 milionů dolarů, aktuálně globálních 38,8 milionů dolarů ovšem přeci j tancování kozáčka dvakrát neburcuje. Že je něco špatně naznačuje i reakce režisérů a scenáristů Scotta Becka a Bryana Woodse, které mrzí, že studio Sony v trailerové kampani propálilo zásadní zvrat a nenechalo odhalení, že film se odehrává na prehistorické Zemi, pro diváky do kina. Místo sázky na záhadný marketing (po vzoru třeba prvních dvou filmů ze světa Cloverfieldu) tak studio v kampani v podstatě vytáhlo všechny esa z rukávu, k nějaké větší zvědavosti to ovšem i díky tragickým ohlasům nepomohlo. Adam Driver se tak k blockbusterům nejspíše přiblíží již maximálně v případě, že si s Marvelem skutečně plácne na ztvárnění Doctora Dooma.

Zdroj: Marvel Studios

Na pátém místě Ant-Man a Wasp: Quantumania s 4,1 miliony dolarů. Třetí Ant-Man mezitím může oficiálně zapomenout na ambice dosáhnout alespoň utržené půlmiliardy v kinech, aktuálních 462,6 milionů dolarů jasně naznačuje, že nepadnou ani čísla prvního Ant-Mana (519 milionů dolarů). Panika v Marvel Studios a zprávy o nevyhnutelných odkladech tak nejspíš přichází v ideální čas, kdy je ještě čas na nějakou damage control. Ant-Man jinak nejspíš může na svou čtvrtou sólovku automaticky zapomenout a do budoucna bude rád, že bude moci po vzoru Občanské války hrát druhé housle.

Medvěd na koksu recenze
Zdroj: Universal Pictures

Na šestém místě Medvěd na koksu s 3,9 miliony dolarů. Studio Universal si mezitím jistě představovalo krapet větší numero od virálního Medvěda na koksu, kdy jeho 75 milionů dolarů při rozpočtu 35 milionů dolarů zvládne jen těsně uhradit náklady. Elizabeth Banks je pořád sympatická, do budoucna se ovšem bude vyskytovat spíše před kamerou, než za ní.

Na sedmém místě Jesus Revolution s 3,5 miliony dolarů. Mezitím se pořád chodí na film Jesus Revolution o Ježíšově hnutí, náboženská agitka již zvládla utržit 45,5 milionů dolarů. Při rozpočtu 15 milionů dolarů mohou být ve studiu Lionsgate spokojeni a orodovat za to, aby podobných látek ideálně servírované široké křesťanské cílovce vznikalo víc.

Avatar: The Way of Water
Zdroj: 20th Century Studios

Na osmém místě Champions s 3 miliony dolarů. Komedie Champions s Woody Harrelsonem již poté utržila 12,1 milionů dolarů a dokazuje, že čísla největších hitů režírujícího Bobbyho Farrelyho jako Blbý a blbější (247,3 milionů dolarů) nebo Něco na té Mary je (369,9 milionů dolarů) Champions neuvidí ani z rychlíku. Stanovená premiéra v české republice byla již poté pro jistotu zrušena, studio Universal jednoduše nový komediální hit nevyprodukovalo.

Na devátém místě Avatar: The Way of Water s 1,9 milionem dolarů. Avatar: The Way of Water poté ve svém 14. víkendu v kinech globální čísla zaokrouhluje na 2 miliardy a 291 milionů dolarů, které potvrzují, že The Way of Water zamíří za hranici 2,3 miliard a utvrdí pozici v TOP 3 nejvýdělečnějších filmů všech dob. Na třetího, čtvrtého a pátého Avatara tak jistě v budoucích letech dojde, bude ovšem zajímavé sledovat, zda půjde o podobně velké megahity.

Na desátém místě Kocour v botách: Poslední přání s 1,5 milionem dolarů. Druhý Kocour v botách s podtitulem Poslední přání poté globálně přepočítává 470,5 milionů dolarů, kdy se ukazuje, že se na Kocúra v čižmách i díky nadšeným reakcím nadále chodí a stává se výraznou trvalkou, která navíc pořád nevzdala ambice pokořit v kinech hranici 500 milionů dolarů a tržby prvního filmu (555 milionů dolarů) nepřekonat jen těsně. Kocúr v botách se možná vrátí nejen ve Shrekovi 5.John Wick 4

Zdroj: LionsgatePříští týden do kin dorazí drama Good Person s Florence Pugh a Morganem Freemanem a John Wick: Kapitola 4.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.