Box Office: Pokračování Paralelních světů raketově překonává svého předchůdce

621bb6440de24b35ca15888c
Spider-Man: Across the Spider-Verse
Sony Pictures
Na prvním místě Spider-Man: Napříč paralelními světy se 120,5 miliony dolarů. Spider-Man: Paralelní světy sice mohl již před svou premiérou zaujmout výraznou a revoluční animaci, o vyložený hit ovšem nešlo. Do kin se šlo o Vánocích 2018, kdy větší komiksovou hitparádu předvedl miliardový Aquaman, Paralelní světy se ovšem i díky parádním ohlasům nakonec v globálu vyšplhaly na 384,3 milionů dolarů a to při nákladech 90 milionů dolarů. K již prakticky kultovnímu statusu přispěla i výhra Oscara za nejlepší animovaný film, patentování animace kombinující 3D animaci s komiksovou kresbou a fakt, že Spider-Manova popularita neustává. Že se tak z nevyhnutelného pokračování stane výrazná filmová událost byla prakticky jistá, výsledek přesto zvládne ohromit. Především i proto, že americký otvírák za 120,5 milionů dolarů je po Super Mario Bros. ve filmu (146,3 milionů dolarů) největším otvírákem letošního roku a je daleko za otvírákem prvního filmu (35,3 milionů dolarů). V globálu poté animák pořízen za 100 milionů dolarů za první víkend hlásí 208,6 milionů dolarů a jasně bude útočit na hranici půl miliardy dolarů a svými výraznými kvality lákat na závěr trilogie s podtitulem Napříč paralelními světy, který do kin dorazí koncem března 2024.
Sequel Paralelních světů je již nyní předurčen k tomu, aby se po vzoru prvního filmu stal popkulturním milníkem a dost možná i nejvíce komiksovým filmem všech dob. Popularita IP Spider-Mana je nadále nezpochybnitelná, dá se tak očekávat, že dobrodružství různých Spider-Manů bude v budoucích letech ještě přispívat a nebude u toho nutné spoléhat pouze na Toma Hollanda, animovaného Milese Moralese nebo spin-offové odbočky jako Lovec Kraven, který dorazí již na podzim 2023. Prozatím to sice působí, že větší událostí bude Napříč paralelními světy spíše v Americe nežli ve světě, dá se ovšem snadno věřit tomu, že svět potkal novou trvalku, která nutně nebude muset končit pouze u zmíněné půlmiliardy. V období, kdy se hojně diskutuje o tom, zda není komiksová vlna krapet upadající, se ukazuje, že svěží a kreativní přístupy pořád dokážou vyvolovat dostatečný zájem. Dojde nakonec i na čtvrtého Spider-Mana s Tobey Maguirem a třetího Amazing Spider-Mana s Andrew Garfieldem ? Studio Sony jistě nadále nezpochybňuje sílu značky a již nyní hojně uvažuje nad tím, jak zájem po nejrůznějších dobrodružstvích Spider-Mana náležitě využít. Výsledky těchto úvah budou v několika následujících letech dost výrazné.
My Little Mermaid
Disney
Na druhém místě Malá mořská víla s 40,6 miliony dolarů. Rybník tak Spider-Man krapet otrávil Malé mořské víle, která se musela v druhém americkém víkendu spokojit s propadem o 58%, po 2 týdnech nakonec může globální čísla zaokrouhlit na 326,7 milionů dolarů. Při rozpočtu 250 milionů dolarů přitom pochopitelně nemá studio Disney dvakrát velký důvod k radosti, v rámci globálních čísel se přesto hraná Malá mořská víla přeci jen drží lépe, než se dalo čekat a finiš někde u hranice půlmiliardy je nejspíš jasný, při lehké matematice by se přesto mohlo v tomto případě víceméně končit u červených čísel. Miliardový nástupce hraných předělávek Krásky a zvířete, Aladina nebo Lvího krále se tak v tomto případě nevyplodil, otázkou je, zda se lépe bude dařit dalším chystaným předělávkám animáků od studia Disney. Hraná Sněhurka s kontroverzně obsazenou Rachel Zegler v titulní roli například dorazí již na jaře 2024.
Kostlivec
20th Century Studios
Na třetím místě Kostlivec s 12,3 miliony dolarů. Povedených adaptací knih Stephena Kinga je v součtu jako šafránu, i proto jistě potěší, že by výjimkou mohl být Kostlivec. Horor pořízen za 35 milionů dolarů sice mohl při globálním startu za 20 milionů dolarů dle všeho započít silněji, dá se ovšem očekávat, že Kostlivce podrží globální trhy i fakt, že hororová cílovka víceméně vždy zaplní sály a ve finále tady bude dost důvodů k radosti, i přes fakt, že se i díky výrazným pozitivním ohlasům jistě dala očekávat jiná výsledková forma.
Strážci Galaxie: Volume 3
Marvel Studios
Na čtvrtém místě Strážci Galaxie: Volume 3 s 10,2 miliony dolarů. Třetí Strážci Galaxie jinak pořád celkem dost v kinech drží fajn formu, i díky tomu můžou nově globálně přepočítávat 780,1 milionů dolarů a hrdě hlásit, že se podařilo překonat čísla prvních Strážců Galaxie (773,3 milionů dolarů). Překonání čísel druhého filmu (863 milionů dolarů) se poté již může zdát jako velké sci-fi, ze třetích Strážců Galaxie se ovšem pořád vydrápala solidní trvalka, které dopomáhají nejen pozitivní reakce, ale fakt, že tu nevyhnutelně končí další jedna éra Marvel Cinematic Universe. Je jisté, že se nejen legendární Star-Lord, ale i samotní Strážci Galaxie v nějaké formě vrátí.
Fast X
Universal Pictures
Na pátém místě Rychle a zběsile 10 s 9,2 miliony dolarů. Desáté Rychle a zběsile poté zvládlo pokořit hranici 600 milionů dolarů a díky tomu aktuálně globálně přepočítávat 603,2 milionů dolarů. Při rozpočtu 340 milionů dolarů se studio Universal se do černých čísel bude muset dostávat i díky jiným zdrojům, realizaci druhé části desátého Rychle a zběsile a filmu s Lukem Hobbsem Dwaynea Johnsona, který pro druhou část vybuduje most, to ovšem nejspíše neohrozí, Rychle a zběsile přeci jen pořád zůstává jednom z nejsilnějších franšíz studia Universal. A to i přes fakt, že nejúspěšnější dny této série jsou očividně dávno pryč.
Mario Bros
Universal Pictures
Na šestém místě Super Mario Bros. ve filmu s 3,3 miliony dolarů. Super Mario Bros. ve filmu poté sice již nastoupilo na VOD, přesto se čerstvě podařilo překonat hranici 1,3 miliardy dolarů a utvrzení toho, že se pravděpodobné jedná o největší filmový megahit letošního roku, který bude jistě rozšířen nejen skrze regulérní pokračování, ale nejspíš i spin-offy některých postav. Dá se poté očekávat, že Nintendo využije situace a v brzkých letech dojde nejenom na celovečerní Legend of Zelda.
Na sedmém místě Pappa Mia! s 2,1 miliony dolarů. Komedie Pappa Mia!, kde komik Sebastian Maniscalco hraje fiktivní verze sebe samého a Robert De Niro v něm hraje jeho fiktivního otce Salva, zvládla utržit zatím 7,1 milionů dolarů, při rozpočtu 29 milionů dolarů tak skutečně moc důvodů k radosti není a i přes mrzké náklady bude ve finále u Lionsgate v tomto ohledu panovat menší smutek.
Machine
Sony Pictures
Na osmém místě The Machine s 1,7 milionem dolarů. Komedie The Machine, která může vsadit i na přítomnost Marka ,,Lukea Skywalkera´´ Hamilla, zvládla již utržit 7,6 milionů dolarů, při rozpočtu 20 milionů dolarů tak ve finále studio Sony nejspíš zaznamená menší nespokojení, přesto je díky globálním trhům šance, že se tady bude jakž tak končit v těsně černých číslech, přesto to ve finále moc k radosti stačit nebude.
Na devátém místě SUGA-Agust D Tour ‘D-Day’ in Japan: Live VIs 1,2 milionem dolarů. 1,2 milion dolarů poté zvládl utržit živý přenos koncertu jihokorejského rappera SUGA, kdy se ukazuje, že i tyto koncerty zvládnou do kin přilákat svou cílovku.
Na desátém místě You Hurt My Feelings 769 tisíci dolary. Komediální drama You Hurt My Feelings od studia A24 je nakonec v rámci indie filmů spíše zklamáním, i přes nízké náklady se aktuální finiš u 3 miliony dolarů zdá jako takové zaostání za očekáváními, menší filmy od A24 přeci jen často zvládají vydělat o krapet více. Každého dne holt posvícení nebývá.
Transformers 7
Paramount Pictures
Příští týden do kin dorazí Transformers: Probuzení monster.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.