Box Office: Malá mořská víla globálně neuspěla

Malá mořská víla
Malá mořská víla
Zdroj: Disney

Na prvním místě Malá mořská víla s 95,5 miliony dolarů. S prodlouženým Memorial Weekendem to není úplně jednoduché. Během něj mohou do kin dorazit propadáky jako Alenka v říši divů: Za zrcadlem nebo Solo: Star Wars Story, minulý rok ovšem například odstartoval megahitový Top Gun: Maverick. Tento rok Disney vsadil na hranou předělávku své malé Mořské víly, které to již několik let díky ,,opovážlivému´´ obsazení Halle Bailey do role Ariel schytávala ze všech stran. Dle očekávání ovšem rodiny do kin dorazili a to i přes fakt, že by se většina kritiků shodla, že kouzlo původního animáku je prostě pryč. V režii Roba Marshalla (Chicago, miliardoví čtvrtí Piráti z Karibiku) vznikla hraná Malá mořská víla za za 250 milionů dolarů, globální start za 163,8 milionů dolarů je tak zdánlivě v pořádku, kdy ovšem bude do velké míry záležet na tom jak velkou trvalkou se Malá mořská víla stane a zda se bude moci spolehnout například na finiš někde u 600 milionů dolarů. Jisté ovšem je, že se miliardový nástupce Alenky v říši divů Tima Burtona, Krásky a zvířete Billa Condona, Aladina Guye Ritchieho nebo ,,hraného Lvího krále´´ Jona Favreaua, jednoduše nekoná.

Může za to vše skutečně jen kontroverzní casting zmíněné Halle Bailey? Svůj vliv díky bojkotu jistě má, spíše se ukazuje, že ne všem hraným předělávkám původních animáků od Disneyho svěčí hraný kabát. Už původní animák z roku 1989 byl na poměry zlaté ery Walt Disney Animation Studios takovým menším hitem (jeho 211 milionů dolarů se ovšem na tehdejší dobu třpytí slušně), který nedosáhl úspěchu původní Krásky a zvířete, Aladina nebo Lvího krále. Disneymu se navíc i přes snahu nepodařilo vybudovat pocit události, kterou je nutné vidět, zvláště chyběla nějaká větší hvězda. Melissa McCarthy přeci jen jako Uršula spíše dost lidí ještě více odradila, Javier Bardem to poté jako Neptun moc příliš spasovat nemůže. Dle recenzí je ovšem hraná Malá mořská víla pořád ucházející záležitostí, která by se teoreticky trvalkou mohla stát (své v USA udělá i aktuální prodloužený víkend). Že by se tu po vzoru Ritchieho Aladina nebo Favreauova Lvího krále kutil sequel, se ovšem nejspíš vyloženě čekat nedá. Spíše to vypadá, že se tady při finiši někde u půl miliardy ještě bude brutálně tratit.

Rychle a zběsile 10
Zdroj: CinemArt CZ

Na druhém místě Rychle a zběsile 10 s 23 miliony dolarů. U studia Universal nejspíš poté dojde k přehodnocení situace a místo dvanáctého Rychle a zběsile bude Vin Diesel, rád že bude moci otevřený příběh dokončit alespoň v rámci jedenácté části. To, že se druhý víkend v Americe padá o 66% a celkově 10. dobrodružství Dominica Toretta a jeho party/rodiny přepočítává již 513 milionů dolarů, by zdánlivě mohlo být fajn. Člověk ovšem nesmí opomenout neskutečně nafouklý rozpočet ve výši 340 milionů dolarů, umístění na seznamu nejdražších filmových produkcí všech dob a jasné kalkuly, že by film k černým číslům musel vydolovat zhruba nějakou miliardu. Matika přitom napovídá, že stropem bude nějakých 700 milionů dolarů a desáté Rychle a zběsile se tak do černých čísel bude muset dostat jiným způsobem. Dojde nakonec k natočení jedenáctky a dvanáctky najednou za zhruba půl miliardy a vše bude zalito sluncem i díky slíbenému návratu Dwaynea Johnsona? Aktuálně vlastně těžko říct, sluší se ovšem dodat, že tato série má nejspíš svou vrcholnou fázi definitivně za sebou.

Strážci galaxie 3
Zdroj: CinemArt SK

Na třetím místě Strážci Galaxie: Volume 3 s 20 miliony dolarů. Strážci Galaxie: Volume 3 se naopak stávají příjemně překvapivou trvalkou, kdy ve 4. víkendu padají pouze o 38% a zaokrouhlují globální tržby na 731 milionů dolarů (téměř 300 jich poté pochází z amerických kin). Navzdory očekávání je tak pravděpodobné, že se podaří překonat tržby prvního filmu (773,3 milionů dolarů) a vyloučen není ani útok na čísla druhé týmovky Star-Lorda, Rocketa a spol. (869 milionů dolarů). Po zklamavším třetím Ant-Manovi je tak v Marvel Studios zase chvíli důvod k optimismu, přeci jen je ovšem jasné, že jedni Strážci Galaxie: Volume 3 pochybnou budoucnost komiksovému žánru jen tak nezachrání.

Super Mario Bros. ve filmu recenze
Zdroj: CinemArt CZ

Na čtvrtém místě Super Mario Bros. ve filmu s 6 miliony dolarů. Chris Pratt se dle všeho jako legendární Star-Lord ještě v nějaké formě objeví, Prattovi ovšem budou v budoucích letech chodit i šeky díky úspěšné spolupráci animačního studia Illumination a Nintenda. Megahitové Super Mario Bros. ve filmu už globálně přepočítává 1 miliardu a 276 milionů dolarů, kdy tak zbývá pár milionů na porážku prvního Ledového království (1 miliarda a 285 milonů dolarů). Bude útok na čísla druhého Ledového království (1 miliarda a 453 milionů dolarů) a pozici nejúspěšnějšího animáku všech dob příliš vysoký. Nejspíše už ano, přesto jde o jasnou známku megahitu, kdy větší filmový megahit už nejspíš letos kina nenavštíví.

 

Na pátém místě The Machine s 4,9 miliony dolarů. Do kin poté mimo jiné i díky studiu Sony dorazila i akční komedie The Machine, která mimo jiné láká na přítomnost Marka ,,Lukea Skywalkera´´ Hamilla. Levná akční komedie pořízená za 20 milionů dolarů se nejspíš snadno dostane do černých čísel, i přes fakt, že například českým trhům a několika dalším trhům se vyhne. Z trailerů poměrně zábavně působí komedie se i díky menší kampani půjde snadno brát jako úspěch.

Na pátém místě Pappa Mia! s 4,2 miliony dolarů. Robert De Niro nedávno na svět přivítal své sedmé dítě a je tak jasné, že musí pořád v nějaké formě přispívat do rodinné kasičky. Nově se tak objevuje v hlavní roli komedie Pappa Mia!, která pojednává o konfrontaci amerických a italských kultur a po boku De Nira se představuje stand-up komik Sebastian Maniscalco v roli sebe samého, přičemž De Niro hraje jeho fiktivního otce. Komedie pořízená za relativně skromných 29,1 milionů dolarů při tak slabém startu nejspíš nebude tím pravým ořechovým, i díky pořád velkému jménu De Niro má ovšem komedie šanci na mezinárodních trzích a nakonec se dostat do uspokojivých finančních čísel.

Kandahar
Zdroj: Open Road Films

Na sedmém místě Kandahar s 2,4 miliony dolarů. Gerald Butler se mezitím objevil v hlavní roli nového akčňákul Kandahar, kdy po Pádu Anděla a Greenlandu potřetí spolupracoval s režisérem Ricem Romamem Waughem. Není známo za kolik byl akčňák u Open Road Films pořízen, nevypadá to ovšem, že by Kandahar byl hitem v pravém slova smyslu. Butler tak nejspíš i přes soudní tahanice s producenty bude usilovat o to, aby definitivně došlo na dříve oznámenou novou trilogii filmů ze série Pád.

Na osmém místě You Hurt Me Feelings s 1,4 milionem dolarů. Do kin poté dorazilo i komediální drama You Hurt Me Feelings s Julii-Louis Dreyfus v hlavní roli. Komorní drama od studia A24 dle očekávání osloví spíše zájemce o indie filmovou tvorbu, dá se ovšem očekávat, že i tentokrát zvládlo A24 film pořídit relativně levně a i díky přítomnosti sympatického Tobiase Menziese se film nakonec bude brát jako úspěch i díky pochvalným reakcím.

Smrtelné zlo Probuzení recenze
Zdroj: Vertical Entertainment

Na devátém místě Smrtelné zlo: Probuzení s 1 milionem dolarů. Nové Smrtelné zlo poté sice již delší dobu řádí na streamu, přesto se do kina na něj pořád chodí. Páté filmové Evil Dead tak již přepočítává 142,4 milionů dolarů, při rozpočtu mezi 15-19 miliony dolarů je tak jasné, že Sam Raimi i Bruce Campbell jistě budou usilovat o to, aby nové filmy s přítomností Deadlines vycházeli v pravidelných intervalech.

Na desátém místě Book Club: The Next Chapter s 920 tisíci dolary. Druhý díl Dámského klubu s Jane Fonda a Diane Keaton poté již zvládl utržit 22,2 milionů dolarů, při rozpočtu 20 milionů dolarů se nejspíš nakonec Focus Features dostane těsně do černých čísel, na realizaci regulérní trojky to ovšem vlastně vypadá celkem těžko.

Spider-Man: Cez paralelné svety čoskoro
Zdroj: YouTube/Sony Pictures Entertainment

Tento týden do kin dorazí horor Kostlivec a animovaný Spider-Man: Napříč paralelními světy.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.