Box Office: Creed III válí

Creed 3
pánska jazda Creed 3
Warner Bros. Pictures

Na prvním místě Creed III s 58,6 miliony dolarů. Rozkmotření Sylvestera Stalloneho s producenty Winklerovými a definitivní sbohem postavě Rockyho Balboy mohlo při černém scénáři symbolizovat hřebík do rakve série Creed. Michael B. Jordan je sice sympaťák, mimo miliardového Black Panthera a prvních dvou dílů Creeda ovšem v kariéře vyložený hit nemá, i svěření režijních otěží právě debutujícímu Jordanovi mohl být lehký risk. První Creed v roce 2015 v amerických kinech otevřel za 29,6 milionů dolarů, aby následně globální čísla zaokrouhlil na 173,6 milionů dolarů (při rozpočtu 35 milionů dolarů), druhý Creed poté při startu za 35,6 milionů dolarů zaokrouhlil globální čísla na 214,2 milionů dolarů (při rozpočtu 50 milionů dolarů). Rozpočet trojky poté sice narostl na 75 milionů dolarů, obřím překvapením je ovšem samotný americký otvírák. Tam, kde se ještě pár týdnů tipovala částka okolo 30-40 milionů dolarů, nově svítí 58,6 milionů dolarů!

Rekordní otvírák v rámci celé série Rocky/Creed a ukázka toho, že se Creed Jr. přeci jen ze stínu svého italského mentora vymanil a může kráčet k světlým zítřkům. U MGM nově spadající pod Amazon jde jistě o milé překvápko, kdy návratu Creeda Jr. neublížila ani absence Rockyho/Stallonea a plány na Creeda IV a spin-off nejen o Ivanu Dragovi rázem dávají smysl. Creeda III totiž jistě potvrdí i pozitivní ohlasy/šuškanda, kdy by se jen v amerických kinech mohlo útočit na 130 milionů dolarů. Šance na globální čísla okolo 230-250 milionů dolarů poté při globálním startu za 100,5 milionů dolarů nejsou zase kdovíjakou sci-fi, jisté ovšem je, že se částečný risk vyplatil. A svého spin-offu by se časem mohl klidně dočkat i Damien „Diamond Dame“ Anderson v podání Jonathana Majorse.

Zdroj: space.com

Na druhém místě Ant-Man a Wasp: Quantumania s 14,1 miliony dolarů. Vycházející hvězda Jonathan Majors ovšem nebude mít o práci nouze, pomůže mu k tomu i fakt, že se po Thanosovi stane hlavním zlem Marvel Cinematic Universe právě jeho Kang/Kangové. I když možná nejde o tak silný start, jak by Majors doufal. Sám Majors se sice vyjádřil, že mu na negativních ohlasech k Ant-Man a Wasp: Quantumania zase tolik nesejde, na spíše negativních ohlasech ovšem stojí i výdrž filmu, která není úplně ideální a v Marvel Studios možná po delší době dochází k tomu pravému pocení.

Globální čísla Ant-Man a Wasp: Quantumania po 3 týdnech se totiž zastavila na 419,5 milionů dolarů (jen v Americe se ve třetím víkendu spadlo o dalších brutálních 61%). To značí, že Quantumania nejen nejspíš skutečně nepřekoná globální tržby Ant-Man a Wasp (623,1 milionů dolarů), ale zapotí se i při snaze překonat tržby prvního Ant-Mana (518,9 milionů dolarů). Symbolizuje to definitivní úpadek zájmu o Marvel Studios? Nebo se jedná o výjimku? Jisté je, že definitivní odpověď nezodpoví už květnoví Strážci Galaxie: Volume 3 a v Marvel Studios bude docházet k dalším odkladům. Majors jistě do budoucna nebude mít o práci u Marvelu, jeho debut na velkém plátně ovšem přeci jen nebude zas takovým vítězstvím. Plány na Ant-Mana 4 poté nejspíš v Marvel Studios potují definitivně do koše, stejně tak mabice udělat ze Scotta Langa jednoho z tahounů aktuální Mnohovesmírné ságy. Při rozpočtu 200 milionů dolarů bude vlastně těžké, aby se vůbec Quantumania dostala do černých čísel.

 

Na třetím místě Medvěd na koksu s 11 miliony dolarů. Medvěd na koksu mezitím ve svém druhém víkendu strmě padá o 51%, to znamená zaokrouhlení amerických tržeb na 41,3 milionů dolarů, globálních čísel poté na 46,5 milionů dolarů. Absurdita na motivy absurdnosti pořízená za nějakých 30-35 milionů dolarů se tak nejspíš ve finále studiu Universal zaplatí, i díky výraznému šíření na sociálních sítích ovšem dost možná samotné studio i režírující Elizabeth Banks čekaly krapet jiná čísla. Návrat kokainového medvídka tak nejspíš jen tak nehrozí.

 

Na čtvrtém místě Demon Slayer: To the Swordsmith Village s 10,1 miliony dolarů. Zájem o anime na velkém plátně mezitím přetrvává, kdy Demon Slayer: To the Swordsmith Village v Americe otevřelo za slušných 10,8 milionů dolarů. V roce 2020 zvládlo Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – The Movie: Mugen Train globálně utržit 506,5 milionů dolarů, takovou hitparádu nejspíš výlet do mečířské vesnice nepředvede. Přesto nejspíš bude ve finále důvod k radosti a o to více motivace sypat podobných anime záležitostí do kin více a více.

Avatar: The Way of Water
20th Century Studios

Na pátém místě Jesus Revolution s 8,6 miliony dolarů. Cesty Páně jsou poté skutečně nevyzpytatelné, platí to i přítomnosti filmů s náboženskou tématikou v kinech. O Jesus Revolution se tak v 2. víkendu ztrácí zájem o 46%, v amerických kinech přesto již dobová záležitost pojednávající o Ježíšově hnutí zvládla utržit 30,5 milionů dolarů. Při rozpočtu 15 milionů dolarů tak bude ve finále ve studiu Lionsgate vládnout drobná spokojenost.

Na šestém místě Avatar: The Way of Water s 3,6 miliony dolarů. Druhý Avatar si poté dovolil po 11 týdnech vypadnout z TOP 5, působivost přesto neztrácí. Cesta vody tak již globálně přepočítává 2 miliardy a 282 milionů dolarů, tím jen více utvrzuje pozici 3. nejvýdělečnějšího filmu všech dob. James Cameron tak může s klidným srdcem finišovat post-produkci trojky a chystat se na realizaci čtyřky a pětky, o svět Pandory bude pravděpodobně i v následujících letech zájem.

Kocour v botách 2
DreamWorks Animation

Na sedmém místě Operace Fortune: Ruse de Guerre s 3,1 miliony dolarů. Do amerických kin se poté konečně dostal i další film Guye Ritchieho. Ten se dočkal odkladu ze začátku loňského roku, na vině ovšem v tomto případě nebyl COVID-19, ale fakt, že v globálním politickém kontextu nebylo úplně ideální, že jsou někteří vedlejší záporáci Ukrajinci. Na zahraniční trhy včetně Česka a Slovenska Operace Fortune dorazila již počátkem roku, do amerických kin dorazila až nyní a dle očekávání o ní dvakrát v Americe zájem není. Slabý americký start tak jen pomáhá globální tržby zaokrouhlit na 32,1 milionů dolarů, záležitost za 50 milionů dolarů a Ritchieho variace na bondovku tak nevyhnutelně skončí v červených číslech. To se čekalo již delší dobu, nakonec se ovšem film alespoň nevydal levnou cestou streamu a Ritchie zůstal na plátnech, kam jeho filmy prozatím nadále nevyhnutelně patří. Snad se budoucím Ritchieho filmům v kinech bude dařit lépe.

Na osmém místě Kocour v botách: Poslední přání s 2,7 miliony dolarů. Druhý Kocúr v čižmách poté mezitím globálně přepočítává 451,8 milionů dolarů, kdy nejspíš i přes brzké uvedení na Peacock/SkyShowtime (na Peacock konkrétně Poslední přání dorazí 13. 3. 2023) stihne Poslední přání překonat tržby Moon Mana (460,3 milionů dolarů) a zapsat se do TOP 10 nejvýdělečnějších filmů roku 2022. Na čísla prvního Kocoura v botách (555 milionů dolarů) to pořád stačit nebude, pohádkový svět Shreka se ovšem určitě vrátí nejen v podobě Shreka 5.

Bez kalhot: Poslední tanec
Warner Bros. Pictures

Na devátém místě Bez kalhot: Poslední tanec s 1,2 miliony dolarů. Na návrat naopak nejspíš může definitivně zapomenout Magic Mike, kdy podtitul svého třetího dobrodružství dodrží. Film již globálně utržil 50 milionů dolarů, při rozpočtu 45 milionů dolarů ovšem jistě skončí v červených číslech a ukázku toho, že někdo přecenil finanční potenciál této původně HBO Max exkluzivity. Dost možná ve finále nedojde ani na avizované spin-offy.

Na desátém místě 80 for Brady s 845 tisíci dolary. TOP 10 uzavírají starší fanynky Toma Bradyho, které ukazují, že se starší cílovka pořád do kina úplně vracet nehodlá. Dokazuje to i prodej lístků ve slevě, který také pomohly filmu zaokrouhlit tržby na 38,3 milionů dolarů. Záležitost za 28 milionů dolarů tak ve finále bude spíše menším neúspěchem a ukázkou toho, že sázet na podobné filmy pro tuto cílovku se nemusí úplně vyplácet.

Scream 6
Paramount Pictures

Tento týden do kin dorazí komedie Champions s Woodym Harrelsonem v hlavní roli, sci-fi 65 s Adamem Driverem v hlavní roli a Vřískot 6.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.