Box Office: Black Panther 2 plní kina

Black Panther

Black Panther: Wakanda nechť žije
Zdroj: wihel.de
Na prvním místě Black Panther: Wakanda nechť žije se 180 miliony dolarů. Druhý Black Panther vrazil do kin a po delší době nějaký film v kinech bojoval za americký otvírák převyšující hranici 200 milionů dolarů. Tak daleko to Wakanda nechť žije nedotáhla a zaostala i za otvírákem prvního Black Panthera (202 milionů dolarů), přesto to stačilo na poražení Hunger Games: Vražedné pomsty (158 milionů dolarů) a připsání si největšího listopadového otvíráku. Již delší dobu poté bylo jasné, že se Wakanda nechť žije nebude moci spolehnout na 700 milionů dolarů jen z amerických kin po prvního filmu, vzhledem k převažujícím pozitivním reakcím a faktu, že pořádná blockbusterová konkurence dorazí až v polovině prosince v podobě Avatara 2, pořád není vyloučený útok na hranici 500 milionů dolarů.
Celosvětově poté Black Panther: Wakanda nechť žije odstartovala za 330 milionů dolarů (druhý film v roce 2018 globálně odstartoval za 339 milionů dolarů) a právě i v případě globální miliardy rozhodne potencionální dlouhá výdrž. Ve finále se Wakanda nechť žije přiblíží spíše tržbám Doctora Strange v mnohovesmíru šílenství (955 milionů dolarů) nežli tržbám Thora: Lásky jako hrom (760 milionů dolarů) a půjde o jeden z největších hitů roku i přes rozpočet ve výši 250 milionů dolarů. Úspěch na globálních trzích krapet hatí homofobie a xenofobie spojená s 10-vteřinovou scénou, kdy se dvě ženy vyznávají lásku, taková absence Číny ovšem dvakrát mrzet nemusí (první Black Panther v ní utržil pouze 105 milionů dolarů) a druhý Black Panther již dávno musel vzdát šanci, že se přibliží globální 1 miliardě a 382 milionům dolarů prvního filmu. Navzdory podmínkám ovšem nadále platí, že jsou projekty ze stáje Marvel Cinematic Universe jednou z mála komerčních jistot, Wakanda nechť žije má šanci umístít se v TOP 5 nejvýdělečnějších filmů všech dob a především realizaci Black Panthera 3 (a několika seriálových spin-offů na Disney+) nic nebrání. Velkou záhadou pouze nyní je, zda se Black Panther 2 na Oscarech přibliží úspěchu prvního filmu (při počtu sedmi nominací si první Black Panther došel pro zlatého plešouna za hudbu, výpravu a kostýmy).
Black Adam
Zdroj: colombia.com

 

Na druhém místě Black Adam s 8,6 miliony dolarů. Nástup Black Panthera pochopitelně uškodil konkurentovi ze stáje DC Comics, který po vzoru Black Panthera chodí zásadně v černém. Vysněný projekt Dwaynea Johnsona sliboval novou hierarchii DC Comics, velkolepý blockbuster za 200 milionů dolarů ovšem doposud v kinech přepočítal pouze 352,2 milionů dolarů a je tak jisté, že se studiu Warner Bros. film nezvládne zaplatit z kin. V tomto případě platí, že je Black Adam spíše investicí do budoucna, kdy se bude sázet na konfrontaci se známějšími hrdiny a časem nejspíš i pokus o novou Ligu spravedlnosti. Právě při koukání na přetrvávající (i když možná krapet klesající) úspěch Marvel Studios musí nicméně z propojeného světa DC Universe sálat menší závist a naděje, že je budoucnost růžovější. Těžko ovšem říci, zda tomuto světu již dávno neujel vlak.
Vstupenka do ráje
Zdroj: youtube.com

 

Na třetím místě Vstupenka do ráje se 6,1 miliony dolarů. Poměrně slušnou výdrž má v kinech romantická komedie Vstupenka do ráje s Julii Roberts a Georgem Clooneyem v hlavních rolích, kdy romantická komedie nově přepočítává 150 milionů dolarů a to při rozpočtu 60 milionů dolarů. Studiu Universal se tak skutečně tato komedie zvládne zaplatit již v kinech a ukáže, že Roberts i Clooney zvládnou pořád být slušnými hereckými tahouny. Společné filmy této herecké dvojky již v kinech jinak vydělali přes miliardu a je tak pravděpodobné, že Vstupenka do ráje nebude jejich poslední spolupráci v jejich kariéře.
Zdroj: thehollywoodreporter.com

 

Na čtvrtém místě Šoumen krokodýl s 3,2 miliony dolarů. Studio Sony poté nejspíš počítalo s tím, že by se ze Šoumena krokodýla mohla stát nosná rodinná franšíza do budoucna, film o krokodýlovi zpívající hlasem Shawna Mendese ovšem zvládl v kinech doposud utržit pouhých 72,6 milionů dolarů a to při rozpočtu 50 milionů dolarů není žádná sláva, kdy Sony ve finále v tomto případě skončí v červených číslech. Javier Bardem si tak nejspíš roli agenta zpívajících zvířat už jen tak nezopakuje.
Smile
Zdroj: bloody-disgusting.com

 

Na pátém místě Úsměv se 2,3 miliony dolarů. Horor Úsměv poté bude patřit mezi nejpřekvapivější hity roku, kdy se hororu za 17 milionů dolarů zvládlo v kinech celkem utržit 210 milionů dolarů. Studio Paramount mělo štěstí především v chytře vymyšlené a přitom štědré kampani, kdy si celovečerní debutant Parker Finn nemohl přát úspěšnější start kariéry. Nyní jen stačí čekat, zda se ve studiu Paramount ukuchtí pokračování a nebo Finn spíše dodá studiu originální projekt, který se pokusí velký úspěch Úsměvu napodobit.
Na šestém místě Ďáblova kořist s 2 miliony dolarů. Horor ze stáje studia Lionsgate s názvem Ďáblova kořist mezitím celosvětově utržil 25 milionů dolarů a v rámci hororových standardů tak předvádí skoro až podprůměrný výsledek. Rozpočet filmu poté není znám, je ovšem pravděpodobnější, že spíše nežli štědrým rozpočtem se studio v tomto případě opět spasí nějakým tím předprodejem práv.
The Banshees of Inisherin
Zdroj: imdb.com

 

Na sedmém místě The Banshees of Inisherin s 1,7 milionem dolarů. Z 960 kin se poté novince režiséra Martina McDonagha (V Bruggách, Tři billboardy kousek za Ebbingem) The Banshees of Inisherin podařilo v amerických kinech utržit další milion a 700 tisíc dolarů, kdy se tak podařilo prozatímní celosvětové tržby zaokrouhlit na 14,4 milionů dolarů. Slušný start, kdy se navíc dá věřit tomu, že se solidní suma v limitovaném nasazení ještě pořádně rozšíří a to především v momentech, kdy pravděpodobný oscarový hype dopomůže i na zahraničních trzích. Colin Farrell má očividně tento rok již tučnou konkurenci, minimálně pro první oscarovou nominaci by si dojít měl.
Na osmém místě One Piece Film: Red s 1,4 milionem dolarů. Animák One Piece Film: Red poté v amerických kinech spadl o brutálních 84%, celosvětově utržených 162,5 milionů dolarů se poté již moc rozšiřovat nebude. Přesto jde o solidní úspěch a ukázku toho, že tyto anime záležitosti mají pořád po komerční stránce potenciál. I přes fakt, že se americká cílovka nažene převážně během prvního týdne.

Z Till trvalka nebude, indických filmů přibývá

Till
Zdroj: thenewyorker.com

 

Na desátém místě Till s 618 tisíci dolary. Biopic o aktivistce Marie Till poté nemá v amerických kinech takovou výdrž, kdy to vypadá, že aktuálních 8 milionů dolarů se již v amerických kinech moc nepodaří rozmnožit a dopomoct může jedině potencionální oscarový buzz. Konkurence je ovšem tento rok tučná a těžko tak říct, zda si Danielle Deadwyler vůbec za roli Till dojde pro nominaci.
Na desátém místě Yashoda s 395 tisíci dolary. Do 200 amerických kin se poté podíval indický akční thriller Yashoda, který pochopitelně největší peníze vydělá v domovské Indii. 395 tisíc na 200 kin je poté poměrně slušný výsledek, nosnější ovšem v tomto případě budou až finální data z indického trhu.
She Said
Zdroj: imdb.com
Tento týden do kin dorazí drama Když promluvila o zrodu kampaně MeToo.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.