Box Office: Avatar: The Way of Water na 7. příčce nejvýdělečnějších filmů všech dob nekončí

Avatar 2
Avatar 2 první reakce
Zdroj: Disney

Na prvním místě Avatar: The Way of Water s 31,1 miliony dolarů. James Cameron je pořád králem světa. Alespoň v rámci filmového média. Už za pár dní totiž bude Cameron jediným režisérem v historii, kterému jeho tři filmy v kinech vydělaly přes 2 miliardy dolarů, kdy se tím šťastným třetím filmem stane mnohokrát zpochybňovaný a přesto úspěšný druhý Avatar s podtitulem The Way of Water. Ten dnešním dnem může v kinech hlásit již tržby ve výši 1 miliardy a 893 milionů dolarů, nadále se tak může pyšnit pozicí 7. nejvýdělečnějšího filmu všech dob (bez inflace).

Každým dnem tak druhý Avatar překoná tržby Spider-Mana: Bez domova (1 miliarda a 916 milionů dolarů) a pak ho již bude ze 6. místa čekat pouze zdolání hranic dvou miliard po vzoru sedmých Star Wars, třetích a čtvrtých Avengers, Titanicu i prvního Avatara. Útok na TOP 3 nejvýdělečnějších filmů mu mohla překazit obnovená premiéra Titanicu (podaří se 25. výročí zaokrouhlit tržby Titanicu z 2 miliard a 208 milionů dolarů na 2,3 miliardy?), radovat se přesto ve finále bude moc sám Cameron. Tomu již nově nic nebrání v tomu, aby svou plánovanou pentalogii Avatar dokončil, bude jen zajímavé sledovat, jak moc se dalším třem Avatarům v kinech povede.

M3gan
Zdroj: Universal

Na druhém místě M3GAN s 17,9 miliony dolarů. Radovat se můžou i stáje Atomic Monster a Blumhouse. James Wan a Jason Blum společnou silou stvořili novou gay ikonu M3GAN, která obletěla nejen TikTok, nástupce Chuckyho tak již může v kinech přepočítávat celkem 90,7 milionů dolarů, to poté při pouhém 12-milionovém rozpočtu. Jen v amerických kinech M3GAN utržila již 56,5 milionů dolarů, při slušném propadu o 41% nemusí ztrácet naději na útok na 100 milionů dolarů jen z amerických kinech. Tak či tak se jedná o úspěch, kdy se již nyní kutí sequel, dá se poté očekávat i další spolupráce mezi Atomic Monster a Blumhouse. Chystaný thriller Night Swim, který po vzoru M3GAN dorazí do kin již v lednu 2024, je prvním důkazem.

Kocour v botách: Poslední přání
Zdroj: Universal Pictures

Na třetím místě Kocour v botách: Poslední přání s 13,4 miliony dolarů. Velmi dobře se v amerických kinech daří druhému Kocourovi v botách. Oproti minulému víkendu došlo k propadu o pouhé 1% (!!!!), v amerických kinech tak šestý film ze světa Shreka přepočítává 106,4 milionů dolarů. Zbytek světa přidává 141 milionů dolarů, Poslední přání tak aktuálně přepočítává 247,4 milionů dolarů. Na prvního Kocoura v botách s 556 miliony dolarů to stačit nebude, animák za 90 milionů dolarů se ovšem bez problémů zaplatí již v kinech. Především se ovšem ukázalo, že je o svět Shreka nadále zájem, realizaci Shreka 5 by tak již oficiálně nic bránit nemělo. Samotné animáky ostatně mají výraznou výdrž, druhému Kocourovi v botách přitom zároveň paradoxně vůbec neubližuje fakt, že se dá již dohledat na internetu. Shořet jako papír v kinech by si ostatně tenhle animovaný klenot nezasloužil.

Muž jménem Otto
Zdroj: Sony Pictures

Na čtvrtém místě Muž jménem Otto s 12,6 miliony dolarů. Již v limitovaném nasazení se americkému remakeu Muž jménem Ove dařilo slušně, v širším nasazení se poté vlastně tolik nemění. Otto v podání Toma Hankse dorazil do 3802 kin, široký otvírák za 12,6 milionů dolarů mu poté pomohl v zaokrouhlení celosvětových tržeb na 33,3 milionů dolarů. Studio Sony přitom vyšla předělávka švédského komediálního hitu na 50 milionů dolarů a tudíž aktuálně pořád není vyložený důvod k radosti, pokud ovšem v následujících týdnech Otto neshoří jako papír a stane se trvalkou, usmívat se bude moct nejen Tom Hanks.

The Plane
Zdroj: Lionsgate

Na pátém místě Plane s 10 miliony dolarů. Studio Lionsgate poté do kin nasadilo akční film Plane s Geraldem Butlerem a Mikem „Lukem Cagem“ Colterem v hlavních rolích, otvírák za 10 milionů dolarů je poté nakonec těsně nad očekáváními. Samotný film měl poté vyjít na pouhých 20 milionů dolarů, i díky proslulé pověsti Lionsgate, které je schopné předprodávat práva po světa (přesto je paradoxně v rámci zahraniční distribuce často obtížným komunikátorem), se Plane nejspíš v kinech zaplatí, zlomit vaz by mu mohlo pouze příliš velké procento propadu.

black panther wakanda forever
Zdroj: Disney

Na šestém místě House Party s 3,9 miliony dolarů. První letošní novinkou problémy obklopeného studia Warner Bros. je nová verze komedie House Party, kterou studio Warner Bros. kvůli šetření nákladů kdovíjak nepropagovalo, stejně tak film nasadilo do pouhých 1400 kin. Přesto si převážně kritizovaná (a nejspíš relativně levná) komedie došla pro výsledek nad očekávání, kdy by se teoreticky mohlo pokukovat po nějakých 20 milionech dolarů z amerických kin. Náklady jsou neznámé, přesto zrovna úspěch House Party na budoucnosti Warner Bros. nestojí.

Na sedmém místě Black Panther: Wakanda nechť žije s 2,2 miliony dolary. Druhý Black Panther už za 2 týdny dorazí na Disney+, z kin tak přihazuje poslední drobné navíc. Druhá sólovka ochránce Wakandy aktuálně přepočítává 833,1 milionů dolarů, výrazně zaostává za svým předchůdcem s 1 miliardou a 347 miliony dolarů, přesto ve finále půjde o úspěch, který nepohřbí realizaci třetího Black Panthera ani seriálových spin-offů.

The Whale

Na osmém místě Velryba s 1,4 milionem dolarů. Brendan Fraser poté možná již není tak horkým kandidátem na Oscara za svůj výkon ve filmu Velryba, pořád je ovšem jeho popularita klíčem k velkému zájmu. Velryba se tak v amerických kinech oproti minulému víkendu propadla pouze o 4%, v amerických kinech si tak již Velryba došla pro 10,7 milionů dolarů. Drama za 3 miliony dolarů se tak bez problémů zaplatí a to ještě film nedorazil na várku zahraničních trhů.

Na devátém místě Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody s 1,2 milionem dolarů. Spíše jako neúspěch bude poté vnímán biopic Whitney Houston, který v kinech utržil prozatím pouhých 49 milionů dolarů, studio Sony přitom samotný rozpočet vyšel na 45milionů dolarů, kdy je následně důležité brát v potaz i náklady na marketing a dělení procent mezi kinaři a studiem. Zde holt někdo podcenil sázku na další hudební biopic, kdy se ukazuje, že ani ty nejsou ve stínu Bohemian Rhapsody či loňského Elvise prvoplánovou sázkou na jistotu.

Na desátém místě Waltair Veerayyas s 1 milionem dolarů. Do amerických kin poté bude přicházet více a více indických filmů, které si pochopitelně najdou svou cílovku. Akční komedie Waltair Veerayyas se tak s 1 utrženým milionem mohla těsně dostat do TOP 10, celosvětově poté indická akční podívaná přepočítává 9,3 milionů dolarů. Nejvíce peněz bude přeci jen pochopitelně vydělávat v domovské Indii, kde ovšem rupie není nejsilnější měna. Stačí se jen pozastavit nad tím, že je Avatar 2 sice s 4,6 miliardami rupií nejúspěšnějším hollywoodským blockbusterem v indických kin, při přepočtu na americké dolary ovšem skončíme u pouhých 56,6 milionech dolarů.

Syn
Zdroj: Sony Pictures

Tento týden do kin dorazí Nezvěstná, volné pokračování thrilleru Sledování a drama Syn s Hughem Jackmanem v hlavní roli.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.