Box Office: Avatar 2 slaví dvě miliardy

Avatar 2
Avatar 2
Disney

Na prvním místě Avatar: The Way of Water s 19,7 miliony dolarů. Avatar 2 oficiálně zdolal hranici dvou miliard jako šestý film v historii, slaví se tak nejspíš nejen u Jamese Camerona doma, ale i ve vedení studia Disney, které investováním 71,3 miliard dolarů do akvizice 20thCentury Fox neprohloubilo. Vedle Marvel Cinematic Universe a (v kinech ještě na nějakou dobu mrtvých) Star Wars se z Avatara stává jedna z nejdůležitějších značek odkazu Walta Disneyho, velká očekávání budou směřovat k dalším třem pokračováním. V amerických kinech mezitím The Way of Water přepočítává celkem 598 milionů dolarů, v následujících týdnech poté úplně nevzdá boj o to překonat americká čísla Top Gun: Maverick (718 milionů dolarů). Oproti globální 1 miliardě a 487 milionech dolarů Mavericka ovšem ve světě vládnou Na’vi.

S aktuální globální tržbou ve výši 2 miliard a 24 milionů dolarů The Way of Water již za pár dní překoná Avengers: Infinity War (2 miliardy a 48 milionů dolarů) i Star Wars: Síla se probouzí (2 miliardy a 68 milionů dolarů), rázem se tak stane členem TOP 4 nejvýdělečnějších filmů všech dob. Titanic Jamese Camerona se poté sice vrátí do kin týdem před nadcházejícím Valentýnem, přesto by The Way of Water mělo dotáhnout své finální tržby na aktuální 2 miliardy a 195 milionů dolarů, o umístění do TOP 3 rozhodne výkonnost Titanicu. James Cameron přesto zůstane jediným filmařem, který bude mít v TOP 4 nejvýdělečnějších filmů všech dob hned tři zástupce, kdy doposud vedle nejvýdělečnějšího prvního Avatara (2 miliardy a 923 milionů dolarů) a zmíněného Titanicu se na 2. místě nejvýdělečnějších filmů všech dob nachází Avengers: Endgame (2 miliardy a 798 milionů dolarů).

Kocour v botách: Poslední přání
DreamWorks Animation

Na druhém místě Kocour v botách: Poslední přání s 11,5 miliony dolarů. Kocour v botách 2 jinak v amerických kinech potvrdil status trvalky, v 5. týdnu došlo k propadu o pouhých 21%. Kocúr v čizmách tak v amerických kinech přepočítává 113,1 milionů dolarů, globální čísla mu dopomáhají zaokrouhlit celkovou částku na 297,5 milionů dolarů. Animák za relativně skromných 90 milionů dolarů se tak zvládne zaplatit, zároveň i díky svým kvalitám přiživit ambice studia DreamWorks Animation definitivně opět nakopnout ve velkém svět Shreka. Globální čísla prvního Kocoura v botách (555 milionů dolarů) se poté napodobit nepodaří, Poslední přání ovšem aktuálně nevzdává šanci na útok na hranici okolo 400 milionů dolarů.

M3GAN
Universal

Na třetím místě M3GAN s 9,8 miliony dolarů. Produktivní poté jistě bude i spolupráce produkčních společností Blumhouse a Atomic Monster, dokonce se mluví o fúzi. Jason Blum a James Wan našli v M3GAN zlatý důl, kdy shvězda TikToku a moderní gay ikona prozatím globálně přepočítává 124,6 milionů dolarů, oficiální rozpočet přitom činí částku ve výši 12 milionů dolarů. Samotné pokračování oficiálně dorazí v lednu 2025, kdy bude zajímavé sledovat, zda zájem o M3GAN přetrvá.

Nezvěstná
Sony

Na čtvrtém místě Nezvěstná s 9,,4 miliony dolarů. V roce 2018 si skromný thriller Pátrání přišel při rozpočtu 880 tisíc dolarů v kinech pro parádních 75,6 milionů dolarů, o 5 let později poté dochází na volné pokračování, kde tentokrát John Cho nepátrá po své dceři, ale Storm Reid pátrá po své matce v podání Nii Long. Původní film se odehrávál převážně na monitoru, druhý film poté sice koncept napodobuje, rozpočet ovšem nabobtnal na 7 milionů dolarů. Přesto je výsledný otvírák za 9,4 milionů dolarů nad očekávání (čekalo se kolem 5 milionů dolarů), i tentokrát nejspíš bude moci být studio Sony z finálních čísel spokojené, jen zákonitě nebude moci počítat s tak výrazným profitem. Kritici v zámoří poté filmu dávají v průměru palec nahoru, do českých kin film dorazí 23. 2. 2023, dost možná dojde i na třetí film.

Muž jménem Otto
Zdroj: Sony

Na pátém místě Muž jménem Otto s 9 miliony dolarů. Sony poté může dělat radost i americký remake švédského komediální dramatu Muž jménem Ove. Otto s Tomem Hanksem v hlavní roli sice studio vyšel na 50 milionů dolarů, z filmu se ovšem stává slušná trvalka, která navíc čeká na dost zahraničních trhů (česká premiéra: 2. 2. 2023). Muž jménem Otto tak aktuálně celosvětově přepočítává 55,3 milionů dolarů, opatrně se dá odhadovat, že by mohl tyto čísla ztrojnásobit. O megahit nepůjde, kalhoty se tu ovšem neprodělají.

The Plane
Lionsgate

Na šestém místě Plane s 5,2 miliony dolarů. Akční thriller Plane se poté ve 2. víkendu propadá o 49%, celosvětově může přepočítávat 20,6 milionů dolarů. Při pouhém rozpočtu 25 milionů dolarů se dá odhadovat, že se film studiu Lionsgate nakonec těsně zaplatí, těžko ovšem říct, zda má Gerald Butler s kolegou Mikem Colterem potenciál začít tímto filmem novou franšízu.

Na sedmém místě House Party s 1,8 milionem dolarů. Nová verze komedie House Party se poté ve 2. víkendu propadá o 55%, z amerických kin tak celkově přepočítává 6 milionů dolarů. Rozpočet nejspíš nebyl největší, studio Warner Bros. ovšem aktuálně nyní potřebuje každý hit, ten ovšem v podobě House Party nedorazil. Pro samotné studio půjde letos o zátěžový rok.

black panther wakanda forever
Zdroj: screencrush.com

Na osmém místě That Time I Got Reincarnated as a Slime The Movie: Scarlet Bond s 1,5 milionem dolarů. Nové anime založené na populární sérii That Time I Got Reincarnated as Slime poté potvrzuje zájem o anime, největší tržby ovšem v tomto případě pochopitelně přijdou z domácího Japonska.

Na devátém místě Black Panther: Wakanda nechť žije s 1,4 milionem dolarů. Druhý Black Panther poté již 1. 2. dorazí na Disney+, přesto si v kinech vydělává poslední miliony navíc, nově tak může přepočítávat 839 milionů dolarů, nakonec se navíc film nečekaně dočká i uvedení v Číně, konkrétně 7. 2. 2023. Dost možná právě díky Číně se druhému Black Pantherovi podaří těsně zdolat hranici 850 milionů dolarů, hned týden na to ovšem po vzoru většiny globálních trhů do kin dorazí třetí Ant-Man, aby nakopl 5. fázi Marvel Cinematic Universe.

Na desátém místě Velryba s 1,3 milionem dolarů. Brendan Fraser si mezitím nejspíš již za pár týdnů dojde pro Oscara za nejlepší výkon ve filmu Velryba, sebedestrukční drama poté již přepočítává 13,1 milionů dolarů, to vše při skromném rozpočtu 3 milionů dolarů, kdy je navíc důležité podotknout, že film ještě dorazí na mnoho globálních trhů (česká premiéra: 23. 2. 2023).

Infinity Pool
Zdroj: Elevation Pictures

Tento týden do kin dorazí komediální sci-fi drama Distant, horor Fear a novinka Brandona Cronenberga Infinity Pool.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.