Balada o bratrech Daltonových

Bratři Daltonové, na celém Západě obávaní banditi, byli zatčeni známým hrdinou Lucky Lukem. Ve vězení se však dozvídají, že jejich stýc Henry byl oběšen a odkázal jim všechen majetek. Avšak situace není tak jednoduchá, jelikož bratři Daltonové musí podle jeho poslední vůle zabít všechny „kojoty“, kteří ho poslali na šibenici a až potom jim může být vyplacena odměna. A je tu ještě jeden háček. Na vše musí dohlížet podle jeho výslovné…ho přání právě Lucky Luke. Daltonové tedy uprchnou jedné noci z vězení, vyhledají Lucky Luka a pustí se do posledního přání svého strýce…..

Při zmínce jména René Goscinny se většina vybaví Asterixova dobrodružství za kterými Goscinny stojí jako scénárista. Asterixova dobrodružství ale rozhodně není jediné Goscinniho dílo, v naší zemi se konkrétně jeho druhým nejslavnější tvorbou stala komiksová série Lucky Luke, která se podobně jako Asterixova dobrodružství dočkala animovaného (a později bohužel i hraného) celovečerního filmového zpracování.

První zpracování příběhu Luckyho Lukea a bratrů Daltonů pochází z roku 1971 pod jménem Lucky Luke- Daisy Town. To je rozhodně slušný animák, který neurazí, zásadnější je ale druhé zpracování příběhů Luckyho Lukea a to konkrétně snímek Balada o bratrech Daltonových, který je reálně povedený animák, který dokáže též vzorovitě posloužit jako animák pro celou rodinu, tedy takový, který si můžou užít ratolesti ale zároveň se u něho velmi solidně dokáží pobavit i diváci starší.

Autor příběhů Goscinny si stejně jako u Daisy Town vzal na starosti režii, tentokráte ve spolupráci s Henri Gruelem, který už v roce 1976 společně s Goscinnym a kreslířem Asterixových komiksů Albertem Uderzoem nadělil světu nejlepší filmové zpracování příběhů Asterixe- 12 úkolů pro Asterixe. Tentokrátě potom Goscinny a Gruel po nejlepším zástupci filmových zpracování Asterixe nadělili též nejlepší zpracování příběhů Luckyho Lukea a Daltona, jelikož ani předtím (Daisy Town) a ani poté (Lucky Luke na divokém západě či naprosto příšerné hrané zpracování Daltoni) se žádné zpracování tak nevydařilo.

Oproti Daisy Town má Balada zajímavější příběh, který je sice v zásadě o přemíšťování z místa na místu a vždy sází na to, že Lucky Luke bratry Daltonovy zmanipuluje a tato rovnice se opakuje pořád dokola, důležité je ale, že tato formule i přes své neustálé opakování funguje. Především je Balada o bratrech Daltonech procpaná opravdu povedenými gagy a především se jedná o skutečně zábavnou western taskařici, která má štěstí v tom, že je animovaná, protože se díky tomu na plátně může stát skutečně cokoliv a objevit cokoliv a funguje to. Od zabijáckého čínského pracovníka prádelny po parodii na Zpívání v dešti v podání bratrů Daltonů. Goscinnyho styl humoru se prostě nezapře a tenhle odlehčený western je ve finále dost možná nejlepší ukázkou Goscinniho tvorby, která mi ve finále dost možná sedne i víc než ty nejlepší dobrodružství Asterixe a Obelixe (i když 12 úkolů pro Asterixe je ve své kategorii také velmi povedená záležitost!).

Bratři Daltonové jsou tupí, Lucky Luke je přesný opak a divák se díky tomu náramně baví. Balada o bratrech Daltonech je ve finále výrazným článek žánru Western, která s povedenou klasickou animací a povedeným scénářem dokáže i po mnoha letech fungovat jako skutečný animák pro celou rodinu. Nejedná se o mistrovsky bezchybné dílo, přesto jde ale o povedený animák, který snad skutečně dokáže zaujmout v jakémkoliv věku a nedá se o něm říct, že by byl do určitého věku. U animáků především v poslední době toto není automatická povinnost a i proto je Balada o bratrech Daltonech právem ceněný animovaný klenot, který své neduhy dohání ve skutečně zácpě sofistikovaných gagů a dodnes neokoukané animaci….

Celý film ke zhlédnutí zde:

Verdikt: 4 z 5


Foto:Les Productions René Goscinny

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.