Amazon Prime chystá novou verzi reality show Takešiho hrad.

Takešiho hrad (japonsky: 風雲!たけし城, Hepburn: Fūun! Takeshi-jō, doslova Turbulence! Takeshi Castle) je japonský herní pořad, který se vysílal v letech 1986-1990 na stanici Tokyo Broadcasting System (TBS). Vystupuje v něm japonský komik Takeši Kitano (známý také jako Beat Takeshi) jako hrabě, který vlastní hrad a připravuje pro hráče (nebo dobrovolnickou armádu) obtížné fyzické výzvy, aby se k němu dostali. Pořad se stal kultovním televizním hitem po celém světě a měl velký vliv na celosvětovou populární kulturu, neboť inspiroval žánr herních pořadů zahrnujících fyzické výzvy a bolestivou zábavu i další média. Speciální živý „revival“ byl odvysílán 2. dubna 2005 u příležitosti oslav 50. výročí založení společnosti TBS.

Původní Takeshi’s Castle

Původního pořadu se zúčastnilo 86 až 142 soutěžících, které generál Tani (Hayato Tani) „nutil“ k řadě fyzických výzev, v některých ohledech podobných těm v It’s a Knockout, které vyřadily mnoho soutěžících. Každá epizoda končila „závěrečným zúčtováním“, v němž se zbývající soutěžící utkali s hrabětem Takešim (Kitano) a jeho nohsledy. V prvních epizodách soutěžící zaútočili na samotný zámek útokem z vodních zbraní na krátkou vzdálenost. V pozdějších epizodách se objevily vozíky s papírovými kroužky a nakonec i lasery a terče citlivé na světlo. Pokud soutěžícího zbraň pronikla papírovým kruhem nebo zasáhla senzor na Takešiho vozíku, proti takovým zbraním, jako je velké vodní dělo a letadlo vyzbrojené laserem, byl Takešiho vozík deaktivován, hrad byl „dobyt“ a hra „vyhrána“. Během verze s vodním dělem, pokud byl Takeshi poražen, si všichni přeživší hráči mezi sebe rozdělili výhru. Během verze s laserovou pistolí vyhrál hráč, který Takeshiho zastavil, 1 milion jenů (což v té době zhruba odpovídalo 8 000 amerických dolarů nebo 5 000 liber ). V roce 2004 zveřejnila webová stránka nazvaná Takeshi Mania seznam zranění. Vydavatel přiznal, že si seznam vymyslel ve snaze „udělat si trochu legrace.“ Ve skutečnosti nebylo v seriálu zaznamenáno téměř žádné vážné zranění

Seriál obsahoval rozsáhlé terénní úpravy pevného areálu ve studiích Midoriyama (Green Mountain), která patří společnosti TBS a která zahrnovala velká uměle vytvořená jezera a rozsáhlé trvalé překážky v Jokohamě v Kanagawě. Poslední regulérní epizoda byla odvysílána 14. dubna 1989, následovaly 4 jednorázové speciály až do 19. října 1990. Speciální oživení se odehrálo přímo před budovou TBS při příležitosti jarního festivalu díkůvzdání všech hvězd této sítě 2. dubna 2005 a obsahovalo Jezero dračího boha a Gibraltarskou rovinku.


  • Photo © Tokyo Broadcasting System
  • Zdroj: Anglická Wikipedie

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.