Agent bez minulosti – jak začínal režisér filmu Na hraně zítřka

Jedné bouřlivé noci vyloví italská rybářská loď z moře muže (Matt Damon), spíš mrtvého než živého. V zádech má kulky a pod kůží štítek s číslem bankovního konta ve švýcarské bance. Víc nic. Když se mu konečně vrátí vědomí, nic svým zachráncům o sobě nedokáže povědět. Trpí naprostou ztrátou paměti. Postupně zjišťuje, že ovládá bojová umění, domluví se v několika jazycích a že si poradí s každou zbraní. To signalizuje velice nebezpečnou minulos…t. Ale kdo a proč ho chtěl zabít, si vybavit nedokáže. V curyšské depozitní schránce, kam se vydá, jakmile loď přistane, nalezne hned několik cestovních dokladů, závratně vysokou hotovost, automatickou pistoli a jméno Jason Bourne s pařížskou adresou. I když o sobě stále nic neví, pochopí záhy, že lidé, kteří ho znají, usilují o jeho život. A tak Marii (Franka Potente), první dívce, kterou potká, nabídne 10 000 dolarů za cestu do Paříže. Teprve tady, s pomocí Marie, jejíž život převrátil vzhůru nohama, začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti…

S uvedením Agenta do minulosti do českých kin 17. 10. 2002 se se mnou pojí jedná osobní zajímavost- Agent bez minulosti totiž do českých kin dorazil přesně ve stejný den kdy jsem se narodil a možná i proto nás pojí jemné pouto. Agent bez minulosti by se mi totiž osobně nedostal do nějak vysoké pozice na žebříčku mých nejoblíbenějších filmů všech dob a především má problém v tom, že jsou jeho pokračování lepší, Agent bez minulosti je přesto dodnes velmi fajn akční podívaná bez které by neodstartovala jedna z nejkultovnějších akčních sérii všech dob.

Knižní hrdina Roberta Ludluma měl už díky televiznímu filmu Agent beze jména zkušenost se svým adaptováním, ta památnější ale dorazila právě až v roce 2002 a díky scenáristovi Tonymu Gilroyovi, režiséru Dougu Limanovi a typově překvapivě naprosto bravurně obsazenému Mattu Damonovi, který k velkému překvapení ukázal, že mu akční poloha rozhodně nedělá problém a může být v roli Jasona Bournea cool. A dotáhl to tak daleko, že si dnes v této roli dokážeme těžko představit třeba Brada Pitta nebo Matthewa McConaugheyho.

Tony Girloy a jeho spoluscenárista W. Blake Herron dle Ledlumovy knihy sepsali parádně napsaný scénář díky kterému film funguje i jinde než v pouhých akčních scénách. Jason Bourne je vlastně ve stejné situaci jako divák a můžou tak Bourneovu mozaiku zahalené minulosti rozpitvávat společně. Scénář sice není zároveň kdovíjak komplikovaný, přesto je ale velmi dobrý a celý příběh pilotu Bourneovy série má velmi povedený průběh.

Pro Douga Limana šlo po dvou menších filmech Proutníci a Go o první větší hollywoodskou zakázku předtím než se později stal režisérem filmů jako Pan a paní Smithovi nebo Na hraně zítřka. Liman zde ukázal, že nemá problém natočit působivé bojové scény (které se dokážou užít sami o sobě bez kontextu a v rámci celé série se objeví několik památných pěstních soubojů) a zároveň dodal Agentovi bez minulosti bravurní tempo, které nebrzdí i když je trochu zbrzdit pro účely nějakého vysvětlení aktuálně nutné.

Agent bez minulosti také vyhrál ve svém castingu kde krom ve finále skutečně kromě super Matta Damona (společně s Willem Huntingem bezpochyby Damonova životní role) je také velmi fajn femme fattale Franka Potente, vždy výrazný Chris Cooper, Brian Cox nebo cool zabiják Clive Owen.

Agent bez minulosti je opravdu velmi dobře natočená akční práce, která sice nesází tolik na WOW efekt v tom pravém slova smyslu, přesto je ale ve svém žánru a řemeslu velmi povedená. Trošku vady na kráse je, že Agent bez minulosti není kdovíjak vizuálně zajímavý či vyloženě hezký a i když je tu několik skvělých soubojů tak chybí nějaká výraznější akce. I proto Agent bez minulosti tak trochu leží ve stínu dalších dvou filmů původní trilogie Bourneův mýtus a Bourneovo ultimátum, protože u dvojky a trojky režisér Paul Greengrass skutečně posunul laťku víc a udělal z Bourneova mýtu a Bourneova ultimáta vizuálně dravé a podmanivé záležitosti (především právě u ultimáta).

Přes fakt, že je Agent bez minulosti zastíněn lepšími díly série (4 roky starý Jason Bourne je podle mně ten nejlepší možný návrat i přesto, že jsem stále v menšině) jde pořád o dodnes velmi fajn thriller bez kterého by ty lepší díly nevznikli a který víceméně v roce 2002 posunul bojové scény přece jen o kousínek dál. Možná je ve finále možná levněji působící a nejde o nejlepší možný vrchol akčního řemesla, pořád jde ale o velmi fajn záležitost, která ukázala, že Damon nemá s akční polohou problém. Ale výrazněji to dokázal až příště…..

Trailer:

Verdikt: 4 z 5


Foto: Photo © 2002 Universal Pictures

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.